Plan potovanja: rajski Maldivi

Prihaja koledarsko najboljši čas za potovanje na rajske otočke Maldivov. So zagotovo eden najlepših možnih odklopov od norije, ki se dogaja pri nas in če imate željo, priložnost in finance, potem vam počitnice na Maldivih toplo priporočamo.

Odločila sem se spisati okvirni plan potovanja za vse, ki bi se radi čez zimo na Maldive odpravili prvič in potrebujete malo usmeritev. Naša družina jih je raziskovala 2x, enkrat kot zaključek backpackerskega potepanja po Šri lanki, drugič pa smo jih raziskovali letos februarja in uživali v zasluženem odklopu. Doživeli smo lokalne Maldive in Maldive v resortu in ljubši so nam prvi. Lokalne Maldive si resnično lahko privošči marsikdo, če pa imate željo in možnost, jih skombinirajte s kakšnim dnem razvajanja v resortu.

Najboljši čas za potovanje na Maldive je naša zima, takrat je na Maldivih suha doba, morje in tokovi so mirni in sončno vreme je skoraj zagotovljeno. A tudi če se odločite za oddih izven glavne sezone, nič hudega. Mi smo jih prvič raziskovali v začetku septembra in bilo je prav tako super. Kakšna popoldanska nevihta več, pa nič hudega.

Spomladi, po prihodu iz lokalnih otočkov domov, smo spisali tudi obsežen članek o naši logistiki potovanja na Maldive v času korone, kjer je na koncu zapisana tudi okvirna cena takšnega potovanja. Tule je: https://potepanja.com/maldivi-2021-logistika-potovanja-in-prakticni-potovalni-nasveti/

Vas pa seveda opozarjam, da se ukrepi spreminjajo hitro in da nekaj, kar je veljalo takrat, ni nujno da velja še sedaj. Zato se pred potovanjem dobro pozanimajte o aktualnih ukrepih in možnosti potovanj, sploh med lokalnimi otočki. Več priprav, več logistike, več papirologije, več tveganja – zagotovo vse to. A tudi malo več sreče, hvaležnosti in uživanja v danem trenutku, ko vseeno doživeš potovanje in vidiš, da se svet še vedno vrti in da je še vedno možno potovati in doživeti lepe stvari. In tak odklop, kamorkoli že, bi v teh časih potreboval vsak. V vsakem primeru pa močno priporočam dobro zdravstveno zavarovanje za tujino, ki vključuje morebitno okužbo in »bognedaj« zdravljenje zaradi okužbe z virusom kovida, stroške karantene in zavarovalnico, za katero veste, da se nanjo lahko res zanesete. Mi priporočamo Vzajemno: https://potepanja.com/zdravstveno-zavarovanje-v-tujini-v-casu-epidemije-covid-19/

Za koliko časa oditi na to rajsko otočje? Ha, za čim dlje bi rekla. Ampak realno gledano bi bilo npr 14 dni idealno, pa tudi v desetih dneh (nočitvah) bi lahko Maldive doživeli v polnosti, brez vsakodnevnega ukvarjanje z jetlegom in razmišljanjem, da bo že zdaj zdaj konec.

Tale priporočen plan potepanja po Maldivih je kombinacija obeh naših obiskov. Če se odpravljate na Maldive za 10-14 dni, priporočam obiskati dva lokalna otočka plus kakšen dan razvajanja v resortu. Lahko pa se odločite tudi za tri lokalne otočke. Odsvetujem menjati lokacijo vsake 2 dni, ker jo tako ne morete užiti v polnosti. Marsikdo svoje raziskovanje lokalnih Maldivov začne na otočku Maafushi, ki je zagotovo najcenejši, a tudi najbolj oblegan in nas ni pritegnil, zato ga v plan potovanja nisem vključila. Seveda pa ga lahko vključite vi, sploh če si ga želite vzeti kot izhodišče za številne izlete, ki so na Maafushiju res cenejši kot na ostalih lokalnih otočkih.

Okvirni plan potovanja, ki bi vam ga priporočili ob prvem obisku Maldivov:

1. dan: Slovenija – Male

Prvi dan je seveda namenjen potovanju na Maldive. V vsakem primeru priporočam, da si let uredite tako, da na Maldive priletite čez dan, saj lahko že ob pristanku občudujete njihovo lepoto. Razgledi so čudoviti in to je res eden najlepših možnih pogledov.

2. dan: Male – Thoddo

Že od doma si rezervirajte prevoz do prvega lokalnega otočka, mi vam priporočamo Thoddo, v katerega smo se dobesedno zaljubili in na njem preživeli teden dni ter odšli s težkim srcem. Nekaj več o lokalnem otočku Thoddo pa v članku: https://potepanja.com/zaljubljeni-v-thoddoo/

3. dan: Thoddo – raziskovanje

Obvezno si sposodite kolesa za čas svojega bivanja tu in ga raziščite. Dan preživite na manjši bikini plaži, na Sunrise beach, ki je bila nam najljubša, poleg tega pa skoraj čisto neobiskana in brez ostalih popotnikov. Raj.

4. dan: Thoddo – raziskovanje

Poleg Sunrise beach ima Thoddo še eno večjo plažo na njegovem jugozahodnem delu, Sunset beach. Malo več popotnikov, a vseeno čudovita. Ob njej se nahaja tudi lokalni »housereef«, mini koralni greben. Sicer so korale kar precej uničene, a ob grebenu se redno zadržuje družina ogromnih želv, ki so čudovite.

5. dan: Thoddo – Madivaru Finolhu

V neposredni bližini otočka Thoddo se nahaja eden najlepših sandbankov na Maldivih: Madivaru Finolhu. To je res must do, ker je čudovit. Bodite pa pozorni predvsem na dobro zaščito pred soncem, nas je namreč kar opeklo 🙂 . In če imate srečo, ste na mini koralnem otočku lahko popolnoma sami. Nekaj več fotografij iz najlepšega sandbanka pa tule: https://potepanja.com/madivaru-finolhu-najlepsi-sandbank-maldivov/

6. dan: Thoddo – plavanje z mantami

Maldivi so znani tudi po mantah, ki redno plavajo v njihovih vodah in Thoddo pri tem ni nikakršna izjema. Prelepa izkušnja bližnjega jutranjega plavanja s temi gracioznimi in nežnimi podvodnimi velikani. Must do.

7. dan: Thoddo – Ukulhas

Čas za premik na drugi lokalni otoček, na Ukulhas. Za malenkost bolj turističen kot Thoddo, pa še vedno čudovit.

8. dan: Ukulhas

Raziskovanje otočka, počitek v senci čudovitih dreves, ki obdajajo plažo, morda plavanje z mini morskimi psi v zalivu. Relax na polno. Nekaj več o otočku Ukulhas pa v našem članku: https://potepanja.com/cudoviti-ukulhas/

9. dan: Ukulhas – sandbank

Tudi v bližini Ukulhasa je kar nekaj sandbankov in ker je to res nepozabna izkušnja, vam tudi tu priporočamo izlet nanj. Nas so pripeljali na sandbank v obliki polmeseca in na njem smo bili popolnoma sami. Vroče, a čudovito.

10. dan: Ukulhas

Še en dan počitka, dobre hrane in turkiznih voda Ukulhasa.

11. dan: Ukulhas – Fihalhohi

Premik najprej nazaj v Male, potem pa s speedboatom na še en otoček, tokrat Fihalhohi, kjer se nahaja čudoviti resort.

12. dan Fihalhohi

Več o našem bivanju na Fihalhohiju si lahko preberete tule: https://potepanja.com/nasi-maldivi-fihalhohi-2013/

13. dan: Fihalhohi

Tudi iz Fihalhohija lahko odidete na izlet na sandbank ali na plavanje z mantami. Lahko pa samo uživate v razvajanju.

14. dan: Fihalhohi – Male

Čas za slovo od Maldivov.

15. dan: Male – Slovenija

Pot domov.

Tole je možen okviren plan za raziskovanje rajskih otočkov. Dvakrat so nam že pričarali pravljico in pokazali, kako neverjetno lep je svet. Ne glede na dogajanje po svetu ta trenutek, lepota ostaja. In izkušnje ter doživetja nikoli ne oddidejo. Zato so tako neprecenljiva.