Najlepša srečanja z živalmi v naravnem okolju

Ljudje potujemo zaradi različnih razlogov. Zaradi želje po novih doživetjih, zaradi raziskovanja različnih kultur, stikov z ljudmi različnih narodnosti in ver, spoznavanja drugačnih kultur in običajev, zaradi izjemnih naravnih lepot, življenjskih izkušenj, učenja in izobraževanja, zaradi svetovne kulinarike, morda tudi iz želje po počitku in razvajanju izven znanega okolja in nenazadnje, zaradi prelepega živalskega in rastlinskega sveta, velikokrat popolnoma drugačnega od tistega, ki smo ga vajeni v domačem okolju.

Rdeča nit našega potovanja je vedno narava, ki nas skoraj nikoli ne razočara. Naravne lepote v kombinaciji z ljudmi, ki nam odstrejo nove kulture, vrednote, verovanja in način življenja popolnoma drugačen od tistega, ki smo ga navajeni v Sloveniji. Poleg naravnih lepot in ljudi pa so tu živali. Živali v naravnem okolju, ki nas fascinirajo, osupnejo, navdušijo in vedno povzdignejo naše potovanje na višjo raven. Seveda, v skladu s tistim, kar si mi predstavljamo kot kvalitetno potovanje. Tu pa smo si, na srečo seveda različni 🙂

Sploh če potujete z otroci, so živali vedno must see. Malokatera stvar otroke na potovanjih navduši tako, kot živali. In če sem iskrena, ne samo otroke. Tudi midva s Petrom sva nad živalskim svetom navdušena. In tu ne mislim obiska živalskih vrtov, pač pa živali v naravnem okolju, proste in svobodne.

V temle članku bi vam rada predstavila naša najlepša doživetja živali v njihovem naravnem okolju. Morda dobite kakšno novo idejo ali željo po potovanju v točno določen kotiček sveta. Veliko doživetij živali verjamem, da nas še čaka, nekaj pa se jih je že zapisalo v naše srce in jih res ne bomo nikoli pozabili.

Naša najlepša srečanja z živalmi v naravnem okolju so:

1. Namibija in Bocvana: Etosha in Chobe NP, sanjska afriška safarija

Ljudje se v Afriko odpravimo iz več razlogov, a tisti trije najpomembnejši so: afriški safari in množica divjih živali; prvinska ljudstva ter tišina, samota in lepota neokrnjene narave. Etosha NP v Namibiji nam na osupljiv način predstavi tisto najbolj divjo, a hkrati naravno in prelepo Afriko, kjer so živali glavne in ljudje samo začudeni in začarani opazovalci.
Nacionalni park Etosha leži na severozahodu Namibije in njegova površina je malo večja od površine Slovenije (cca 22.000 kv.km). Njegova posebnost je ogromna množica divjih živali, ki se predvsem v času sušnega obdobja (nekje od maja do novembra, z vrhuncem v poletnih mesecih) nahajajo ob številnih vodnih kotanjah. Etosha je dom številnim sesalcem, ptičem, plazilcem, tudi nekaj ogroženim vrstam, kot je npr. črni nosorog. Če sem čisto iskrena, smo si želeli videti kakšnega nosoroga, kakšno žirafo, nekaj slonov in leva. Predstava, ki nam jo je pripravila Etosha pa je bila veliko nad vsemi pričakovanji, osupljiva in nora. Posebnost Etoshe je tudi svoboda. Svoboda raziskovanja, saj ni potrebno plačevati dragih skupinskih safarijev, temveč park raziskuješ sam. Z določenimi pravili seveda, a vseeno svobodno, divje, pristno.
Nacionalni park Chobe pa se nahaja v severnem delu Bocvane od istoimenski reki. Je eden izmed najlepših afriških parkov z največjim številom slonov v naravnem okolju. Lahko ga doživite po kopnem (game drive) ali po reki. Vedeli smo, da si ga želimo obiskati, predvsem zaradi drugačnih vrst živali, ki jih tu, zaradi bližine reke Chobe, lahko opazujemo. Želeli smo si videti še hipote in krokodile, tudi afriške bivole, saj le teh v Etoshi ni mogoče doživeti v živo.
Bilo je prelepo in izkušnjo potovanja po Afriki priporočamo vsem popotnikom.

Tukaj pa si lahko pogledate naš video o čudovitem potovanju po črni celini: http://potepanja.com/video-namibija-bocvana-in-viktorijini-slapovi/

Najboljši čas potovanja: od junija do oktobra, v času sušnega obdobja, ko je verjetnost da vidimo živali največja.

2. Divji živalski svet Avstralije

Naše 4 tedensko potovanje v Avstralijo je postreglo s številnimi presežki, med katerimi je bil v ospredju sigurno čudoviti divji živalski svet dežele Down Under.
Tisoče ptic, na stotine papig, malo morje krokodilov – saltieji in freshyji, kenguruji, valabiji, koale, leteče lisice (flying foxi), emuji, dingoti, ogromen bivol in ne moreš verjeti, še celo kamele in želve ter na srečo ena sama kača.

Največ živali smo videli na skrajnem severu dežele, ki se mu reče Top End. Tam se nahajajo čudoviti nacionalni parki: Kakadu NP, Nitmiluk NP in Litchfield NP. Sploh Kakadu je svet za sebe. In to res čudovit z množico ptic, krokodilov in valabijev. In divjo, prvinsko naravo.

Kdaj je najboljši čas za obisk Top Enda: od aprila do oktobra – v našem poletju in njihovi zimi, saj je v naših zimskih mesecih (in njihovem poletju) tam obilno deževje in velike poplave, ki otežujejo gibanje in življenje.

Poleg severnega Top Enda pa nam je tudi jug Avstralije postregel s številnimi prizori divjih živali, posebej smo bili navdušeni nad kenguruji, koalami in papigami na območju Great Ocean Roada. Točneje na območju Kennett river in Grey river roada.

Najboljši čas za obisk juga Avstralije: praktično celo leto. V našem poletju je tam zima, a temperature se gibljejo med 10 in 15 stopinjami. V naši zimi je tam poletje z visokimi temperaturami. Raziskovanje je popolnoma izvedljivo v vseh letnih časih, zaradi temperatur pa optimalno v pomladnih in jesenskih mesecih. Več o živalskem svetu Avstralije pa si lahko preberete v članku: Divji živalski svet Avstralije  

Video o naši avstralski dogodivščini pa si lahko pogledate tule: http://potepanja.com/video-avstralija-2018/

3. Veličasten podvodni svet sanjskih lagun Francoske Polinezije

Francoska Polinezija je raj na zemlji, zagotovo. Mi smo na našem 3-tedenskem potepanju obiskali štiri otočke: Huahine, Maupiti, Bora Boro in Mo’oreo. Njihove lagune, ki obkrožajo zelene, divje in fotogenične vulkanske otočke so rajske, toliko odtenkov modre še nismo videli nikjer drugje. Podvodni svet teh lagun pa je en velik vau. Morski psi (ogromno različnih vrst, od manjših do večjih), številnih skatih, ki so nam bili na koncu že tako domači kot običajne ribice, divje mante, korale in ribice vseh vrst. Preprosto prelepo.

Najboljši čas za obisk Francoske Polinezije: divji podvodni svet lagun lahko raziskujete čez celo leto, vendar lepota lagun pride bolj do izraza v sončnem vremenu, zato je najbolj primeren čas za potovanje v te konce v njihovem sušnem obdobju: od aprila do novembra. Ker smo obiskali 4 otoke Francoske Polinezije in si je, zaradi izredne lepote, vsak otoček zaslužil svoj video, si tule lahko ogledate vse štiri. Res so čudoviti, tako kot njihov podvodni svet:

http://potepanja.com/video-francoska-polinezija-huahine-2019/

http://potepanja.com/video-francoska-polinezija-maupiti-april-2019/

http://potepanja.com/video-francoska-polinezija-bora-bora-2019/

http://potepanja.com/video-francoska-polinezija-moorea-2019/

4. Yellowstone, ZDA: bizoni, medvedi in množica divjih živali v najstarejšem nacionalnem parku na svetu

Yellowstone je bil eden izmed vrhuncev našega potovanja po Ameriki in Kanadi. Najstarejši in po mnenju mnogih popotnikov najlepši narodni park na svetu. Znan po čudoviti, nezemeljsko lepi pokrajini, gejzirjih, ter po množici divjih živali, ki so tu doma in vsekakor na prvem mestu, pred nami, obiskovalci. Vsa pohvala ljudem, ki park vodijo, saj je resnično vse kar v njem počnejo, podrejeno živalim, ki imajo tu absolutno prednost. Na srečo. Po tiho, čisto po tiho smo si želeli srečati kakšnega medveda in bizona, ki prečka cesto. Tisto kar smo dobili je bilo nad vsemi našimi pričakovanji. Absolutni presežek in divja lepota, ki jo je težko izraziti. Za vse ljubitelje narave in živalskega sveta must see.

Najboljši čas obiska: naše poletje oziroma meseci od junija do septembra.

5. Egipt, Rdeče morje, najlepše korale sveta

Prepotovala, doživela in videla sva že res veliko, a tako lepih podvodnih prizorov pa nisva doživela še čisto nikjer. Podvodni in predvsem koralni svet Rdečega morja je preprosto neverjeten. Barvit, pisan, res čudovit. Korale tu so prelepih barv, žive in mnogo manj uničene kot v drugih oceanih. Razlog je tudi v tem, da je Rdeče morje veliko hladnejše od večine ostalih, vsaj večinski del leta. In ko vmes dodaš še nepričakovano srečanje z želvami in delfini, je izkušnja še toliko lepša.

Najboljši čas obiska: od oktobra do maja

6. Iguazu NP, Brazilija in Argentina: bližnje srečanje z orjaškim tukanom

Predstava tukana, ki smo jo doživeli le streljaj od Hudičevega žrela, Gargante del Diablo, najbolj fascinantnega dela slapov Iguazu, je bila čudovita. Nonšalantno, graciozno in kar malo samovšečno je priskakljal na vejo pred nami in si počasi postregel s svojim zajtrkom. Zagotovo najlepši ptič mojega življenja 🙂

Kdaj je najboljši čas za obisk Iguazu NP in morebitno srečanje z orjaškim tukanom: v kateremkoli letnem času, a največja verjetnost da boste videli tukana je v zgodnjih jutranjih urah. Mi smo ga srečali na argentinski strani slapov Iguazu, okrog 8h zjutraj, čeprav jih je veliko tudi na brazilskem delu. Rana ura, zlata ura 🙂

7. Želvji raj na otočku Apo, Filipini

Apo island je majhen vulkanski otoček na Filipinih, del otoške skupine Visayas. Apo ima umirjenost, ki se te dotakne. Majhnost, ki te prisili da si tu in sedaj in ne z mislimi na vseh možnih mestih prihajajočih potovanj. Ima domačine, ki tam živijo v miru in povezanosti. In nima množice turistov. Ima pa zelo neokrnjeno in zaščiteno naravo, predvsem morski svet, ki otoček obkroža. Koralni grebeni in na desetine želv, ki se “pasejo” v plitvinah ob obali so dih jemajoči in definitivno eden izmed vrhuncev naših potovanj. Želvji raj, dobesedno. Morda vam našo izkušnjo druženja z želvami najlažje pričara kratek filmček o podvodnem svetu Apo islanda, ki si ga lahko ogledate: http://potepanja.com/zelvji-raj-apo-island-filipini/

Na Filipinih poleg želv lahko srečate tudi najmanjše primate na svetu – tarsije na otočku Bohol, ter plavate s kitovci (whale sharki) v Oslobu. Čudovite pa so tudi modre morske zvezde in korale, vsepovsod.

Najboljši čas potovanja: v suhi sezoni, ki je na Filipinih od novembra do aprila.

8. Fotogenični flamingi, polotok Jukatan, Mehika

Polotok Jukatan je znan po čudoviti majevski zapuščini, njihovih piramidah, belem pesku in turkiznem morju s koralnimi grebeni, ki obkrožajo obalo, po cenotesih in izvrstni mehiški hrani. Le malo pa jih ve, da se tu lahko opazuje čudovito fotogenične roza ptice – flaminge in sicer na več lokacijah. Kje so flamingi na Jukatanu?
Flaminge lahko opazujete na dveh glavnih lokacijah. To sta naravni rezervat Celestun na zahodni jukatanski obali ter naravni rezervat Rio Lagartos na severnem delu Jukatana. Mi smo jih ob našem januarskem obisku videli na obeh lokacijah, a mnogo več v Celestunu. Tudi na Isla Holboxu velikokrat vidijo posamezne flaminge, vendar jih mi v januarju nismo. Zato, ker se v naših zimskih mesecih flamingi večinoma zadržujejo na zahodni obali (od novembra do marca) in se šele spomladi selijo in pomikajo proti severu, kjer poleti gnezdijo in ležejo jajca. Če torej potujete na jukatanski polotok z namenom dobiti malo sonca in si pogreti kosti v naši zimi, potem se za doživetje tisoče flamingov zapeljite do Celestuna, v ostalih mesecih pa jih boste videli več v Rio Lagartosu.

Filmček o naši dogodivščini v Mehiki si lahko pogledate tule: http://potepanja.com/video-mehika-in-belize-2017/

Poleg flamingov in ostalih ptic (ogromno pelikanov, belih in sivih), pa na polotoku Jukatan lahko srečate še več živali, predvsem plazilcev 🙂

Kdaj potovati: najbolje v suhi sezoni med novembrom in aprilom.

9. Divjina nacionalnega parka Ibera, Argentina

Nacionalni park Ibera je bil ustanovljen in s strani države Argentina potrjen šele decembra 2018 in zagotovo predstavlja enega izmed najbolj neokrnjenih in nepoznanih, skritih, divjih in neturističnih kotičkov v Argentini. Kar pa se bo v prihajajočih letih zagotovo spremenilo. Ta precej novi nacionalni park v Argentini, ki bo poizkusil zaščititi močvirja, gozdove in travišča, je eno največjih močvirij Južne Amerike in pravzaprav celotnega sveta in je dom preko 4000 različnim vrstam rastlin in živali. Trenutno poteka tudi projekt naselitve jaguarjev v nacionalni park Ibera, kar bo še povečalo biodiverziteto in ohranilo ta ogromen ekosistem v ravnovesju. In seveda v prihodnjih letih povečalo število obiskovalcev, popotnikov in turistov, ki bodo želeli uživati v neokrnjeni naravi in (trenutno še) divjini tega precej nepoznanega območja. »Kraljice živali« v parku Ibera so zagotovo kapibare, največji glodalci na svetu, tu pa so še številni kajmani, rdeči močvirski jeleni, divji konji, množice ptic, v naslednjih letih pa bo to zagotovo tudi najboljše izhodišče za opazovanje jaguarjev.

Video o naših dogodivščinah v Južni Ameriki si lahko pogledate tule: http://potepanja.com/video-brazilija-argentina-in-paragvaj-2020/

Kdaj je najboljši čas za obisk Ibera NP: ker je območje precej divje in težje dostopno, je obisk lažji v suhi sezoni, oziroma obdobju brez dežja. Pravijo da je obisk optimalen v mesecih september/oktober ter marec/april. Mi smo Ibero NP obiskali konec februarja/začetek marca in imeli suho ter vroče vreme.

10. Čudovit podvodni svet Maldivov, Thoddoo

Maldivi so znani po sanjskih koralnih otočkih in najlepših plažah sveta, z belo mivko in vodo v vseh odtenkih modrine, ki pa v svojih globinah skriva čudovit podvodni živalski svet. Le tega smo največ užili ob rajskem otočku Thoddoo, kjer smo plavali z želvami velikankami, mantami in številnimi pisanimi ribicami, pozdravit pa so nas prišli tudi delfini.

Kdaj je najboljši čas za obisk Maldivov: v njihovi suhi dobi, od novembra do aprila.

11. The gathering – selitev slonov, Minneriya nacionalni park, Šri lanka

The gathering je selitev slonov v naravnem okolju Minneriya nacionalnega parka na Šri lanki. Na stotine slonov v njihovem naravnem okolju, ki se vsako leto seli konec avgusta in začetek septembra. National geographic je “The gathering” označil kot enega izmed desetih največjih živalskih spektaklov v naravnem okolju. Brez premišljevanja lahko zatrdimo, da je Šri lanka lepa tudi v času poletnih šolskih počitnic, še posebej v avgustu, ko nam življenje polepšajo sloni, sloni in še enkrat sloni. Neomejeno slonov, ki kraljujejo ob velikem jezeru Minneriya, se prosto sprehajajo ob cestah Sigiriye ter včasih ponoči pridejo na vrt penziona kjer prenočuješ – na prigrizek domače zelenjave 🙂

Potovanje po Šri lanki pa ponuja tudi množico drugih živali, eksotičnih za naše okolje in običajnih za njihov svet.

Kdaj se dogaja “The gathering”: 2. polovica avgusta, 1. polovica septembra.

12. Druženje z želvami velikankami na otočku Curieuse, Sejšeli

Tik ob čudovitem sejšelskem otoku Praslin se nahaja majhen otoček Curieuse, ki je dom želv velikank, ene izmed mnogih endemičnih vrst značilnih samo za Sejšele. Tu živi okoli 300 želv, ki originalno izvirajo iz sejšelskega atola Aldabra. Zaradi posebne vegetacije in ogroženega živalsko rastlinskega sveta (poleg Praslina je to edino območje, kjer še raste značilna coco de mer palma) so ga leta 1979 zaščitili in ga razglasili za nacionalni park (Curieuse Marine National Park). Večina divjih želv velikank živi na jugovzhodu otoka, na območju Old Turtle Pond. Prosto se sprehajajo po travi, med palmami in ostalimi drevesi. Niso čisto nič napadalne, pa tudi sramežljive ne. Res carice 🙂 . Poleg želv nas je tu pričakala čudovita laguna s posebnimi granitnimi skalami res norih oblik. Sledila je približno pol ure trajajoča hoja na drugo, bolj južno stran otoka, mimo močvirja, mangrov in ostalih nenavadnih dreves, želv in značilnih velikih rakovic. Čudovito doživetje endemičnega živalskega in tudi rastlinskega sveta Sejšelov.

Najboljši čas za obisk Sejšelov: Sejšeli so primerni za potovanje kadarkoli, a najprimernejši meseci so med aprilom in oktobrom, ko je vreme najbolj suho in s tem količina padavin najmanjša.

Filmček o rajskih Sejšelih pa si lahko ogledate tule: http://potepanja.com/video-sejseli-2018/

13. Kiti grbavci z množico delfinov in puffinov na divji Islandiji

Islandija in živali? A res? Ja 🙂
Islandski konji. Ptice vseh vrst. Puffini. Kiti grbavci. Delfini. In za piko na i tjulnji na obali zahodne Islandije. Kje točno lahko vidimo živali na Islandiji?

Čudovite islandske konje lahko vidimo vsepovsod. Puffine smo imeli priložnost videti na treh lokacijah. Ogromno jih je ob in na južni obali, posebej v okolici Vika. Prav tako smo jih videli v ledeniški laguni Jokulsarlon na jugu Islandije. Največ, nekaj sto, pa jih je bilo na severu, na Puffin islandu. Do Puffin islanda vozijo jadrnice iz Husavika, idilične ribiške vasice na severu otoka.
Za jadranje smo se v prvi vrsti odločili zaradi opazovanja kitov, ki smo si jih že dolgo želeli videti. Videli smo okoli 10 kitov grbavcev, eden izmed njih se je tudi popolnoma približal naši jadrnici. Vau. Za piko na i pa so nas razveselili še delfini. Delfini se zadržujejo v istih vodah kot kiti in velikokrat se jih vidi skupaj z njimi ali nekje blizu. Mi smo jih najprej opazili zgolj od daleč, a potem je cela jata njih prišla bližje naši jadrnici in nam tam priredila pravo nepričakovano predstavo. Skakali so, delali premete, se lovili, plavali pod in okoli jadrnice in spuščali svoje, značilne glasove. Ostali smo brez besed.
In če si že kitov nismo upali preveč želeti, pa tjulnjev resnično nismo pričakovali. Prve smo videli v ledeniški laguni Jokulsarlon, ko so plavali okoli ledenih kock. In že to je bilo lepo. Potem pa smo izvedeli, da se jih poleti velikokrat opazi na in ob obali zahodnega islandskega polotoka Snafellsnes, točno na določeni plaži. Tjulnje smo imeli čast opazovati v Ytritungi, točne koordinate lokacije pa so: 64°48’13.6″N 23°04’52.9″W

Kdaj potovati: za doživetje živalskega sveta mrzlega severa je priporočljivo potovati na Islandijo med junijem in septembrom.

14. Severni jeleni na Norveškem

Najin kratek 9 dnevni road trip po Lofotih in Senji je na postregel s fantastično naravno kuliso enega izmed najlepših kotičkov sveta v sončnem vremenu. Že samo to bi bil zadosten razlog za veliko hvaležnost za noro lepa doživetja, ki jih ne bova pozabila zlahka. Ko pa sva zadnji dan povsem nepričakovano na otoku Kvaloya naletela še na množico severnih jelenov, je bilo doživetje in najin roadtrip popoln.

Kdaj? Kadarkoli. Severne jelene lahko na območju arktičnega kroga srečamo v kateremkoli letnem času. Tu na Kvaloyi jih je bilo res veliko, predvsem v okolici Tromvika. Za večjo verjetnost srečanja z njimi na tem delu Norveške pa vseeno priporočam jutranjo/dopoldansko vožnjo.

Puffini (po slovensko Atlantski mormoni) pa so zaščitni znak severnih morij. Prepoznavni so predvsem po pisani obarvanosti kljuna, ki jo dobita tako samec kot samica v času gnezditve v poletnih mesecih, ko jih je najlažje in zaradi rdečega kljuna tudi najlepše opazovati. Videli smo jih že na Islandiji, prav tako sedaj v vodah okoli Andenesa.

15. Na stotine flamingov in ostalih ptic v naravnem parku Camargue, Francija

Camargue je naravni rezervat v francoski pokrajina Provansa in eno največjih mokrišč v Evropi. Tu lahko najdemo velike slane lagune, peščene plitvine in močvirja, ki so raj za številne ptice. Camargue je eno redkih evropskih bivališč velikega plamenca in v poletnem času lahko tu resnično opazujemo na stotine flamingov.

Video o parku Camargue in najino doživetje na stotine flamingov si lahko ogledate tule: http://potepanja.com/video-francija-camargue-2020/

Kdaj lahko opazujemo flaminge v Franciji: od aprila do oktobra, največ pa jih je v poletnih mesecih.

16. Belize Barrier Reef, Belize: osupljivi koralni grebeni, delfini in plavanje z morskimi psi

Belize Barrier Reef je odbit in čudovito lep podvodni ekosistem.
Je del drugega največjega koralnega grebena na svetu (za avstralskim Great Barrier Reefom), njegov najlepši del, ki je hkrati pod zaščito Unesca. Z eno izmed mnogih agencij, ki ponujajo podvodna doživetja, smo le te raziskovali tudi mi, seveda vse popolnoma v naravnem okolju: Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley in Coral Gardens so nas najbolj navdušili. Če je bil Peter popolnoma navdušen ob plavanju z morskimi psi, nenevarnimi nurse sharki, pa sva midva z Lanom najbolj uživala v koralnih vrtovih. Vrtovi koral, dobesedno pod vodo. Sem mislila da narobe vidim 🙂
Vmes pa igrivi delfini, ubitačne barakude, skati, želve in rdeče morske zvezde. Prelepo.

Poleg podvodnega sveta pa lahko v belizejski džungli opazujemo tudi množico drugih živali. Od tukanov, ki so zaščitni znak Belizeja do iguan, ki so s svojimi živobarvnimi irokezami prav impozantne. In potem so tu še Howler monkeys. Community Baboon Sanctuary je naravni rezervat v katerem živijo znamenite divje Howler monkeys, najbolj glasne od vseh vrst opic (njihovo oglašanje so uporabili v filmu King Kong, pa še v nekaj ostalih filmih), za katere pravijo, da so drugo najglasnejše živo bitje na svetu (za levom), a hkrati tiste, ki živijo samo po drevesih, v divjini in le redko vzpostavijo stik s človekom. V naravnem rezervatu jim je (po sedmih letih truda) uspelo vzpostaviti stik z eno opičjo družino in zelo spoštljivo so nas popeljali do njih, v njihovo naravno okolje. Doživetje je bilo res pristno. Spet – nikjer nobenega drugega turista, narava, divjina, mi in domačini in opice in ptice in iguane 🙂

Naš video o čudovitem  potepanju po Mehiki in Belizeju si lahko ogledate tule: http://potepanja.com/video-mehika-in-belize-2017/

Najboljši čas za potovanje: med decembrom in aprilom, ko je suha sezona in zelo majhna verjetnost hurikonov in dežja.

17. Berberske makake v Gibraltar nature reserve

Gibraltar nature reserve je edini kraj v Evropi, kjer opice, točneje magoti (Macaca Sylvanus) živijo v naravnem okolju. prijetno smo bili presenečeni koliko jih je bilo in kako prijazne so (za razliko od marsikaterih azijskih opic).

Najboljši čas za obisk: pomladi in jeseni, ko poletna vročina popusti.

18. Tajska: čudoviti podvodni svet Adang arhipelaga

Kljub temu da je Tajska oblegana turistična destinacija, pa tudi tu lahko najdemo kotičke brez prevelike množice turistov. In kar nas je še bolj presenetilo: najdemo lahko čudovit podvodni svet, vrhunsko snorkljanje ali potapljanje z množico čudovitih koral in tisočerimi ribicami med njimi. Priznamo: nismo si veliko obetali od podvodnega sveta Tajske, a bili smo res pozitivno presenečeni. Vrhunsko 🙂
Raziskovali smo otoček na skrajnem jugozahodu Tajske: Koh Lipe, ki je del Adang arhipelaga in Tarutao nacionalnega parka. Tukaj si lahko pogledate filmček o naših dogodivščinah na Tajskem: http://potepanja.com/video-tajska-2017/

Kdaj obiskati Adang arhipelag: če se želite izogniti pretirani gneči turistov, obiščite Koh Lipe tik pred ali takoj po sezoni (november, april). Suho obdobje in s tem visoka sezona pa je med decembrom in marcem.

19. Druženje s kamelami in arganovimi kozami v Maroku

Okusi, barve, vonjave, prostranstva, puščave, oaze, soteske, divjina, pristnost, drugačnost, tišina. Vsega po malem, vsega polno. In vmes kamele, tiste divje, v naravi. Maroko je tako drugačen od vsega, kar smo vajeni videti v Sloveniji, da ga ne pozabiš zlahka. Čudovit je, posebej na področjih, ki so izven uhojenih turističnih poti. Poleg kamel pa so tu najbolj znane arganove koze. Tiste znamenite koze na še bolj znamenitih arganovih drevesih. Ki arganove oreščke najprej pojejo, potem pa pokakajo in iz njih dobijo najboljše arganovo olje na svetu.

Najboljši čas za potovanje: med oktobrom in majem, ko poletna vročina popusti.

20. Alpski svizci v Dolomitih, Italija

Alpski svizec je eden izmed največji glodalcev in živi samo v visokogorju, v bližini ledenikov, kjer si v tleh izkoplje svoje domovanje. Če si potrpežljiv, se mu lahko kar precej približaš in uživaš v njegovi simpatični družbi. Največ svizcev in to čisto od blizu sva imela možnost opazovati v italijanskih Dolomitih. Joj, kolk so kjut 🙂

Kdaj se jih najlažje sreča: kadarkoli od pomladi do pozne jeseni, v visokogorju Alp, Karpatov in v Visokih Tatrah.

21. Kozorogi v Julijskih Alpah

In nenazadnje je tu naša prelepa Slovenija. Za naju s Petrom so najlepše živali v alpskem svetu kozorogi v našem visokogorju. Resnično sva hvaležna, da sva jih imela priložnost že velikokrat opazovati, tudi čisto od blizu. Prelepi so in upam, da jih še kdaj srečamo.

Kdaj: kadarkoli, a večja verjetnost srečanja je v ne zimskih mesecih.

To so naša najlepša doživetja z živalmi v naravnem okolju. Upam, da vas članek prepriča, da se je včasih vredno premakniti iz cone udobja in pogledati čez planke 🙂 .