Francoska Polinezija: Huahine

Huahine je prvi otoček, ki smo ga obiskali na Francoski Polineziji. Sprva smo ga mislili pustiti za konec, a se nekako ni izšlo z voznim redom Tahiti passa in našimi željami.

Pravijo mu tudi Francoska Polinezija izpred 50 let, oziroma Polinezija »on low budget«. No, to zadnje bi težko rekli da drži, saj se nam tu ni zdelo nič kaj posebno poceni, oziroma nič ceneje kot na drugih otočkih. Ali je to resnično Polinezija izpred 50 let tudi ne vemo zagotovo, bi pa to vsekakor lahko držalo. Pravijo mu tudi »Garden of Eden«, oziroma najbolje varovana skrivnost Francoske Polinezije in po našem mnenju je otoček s svojo lepoto zagotovo vreden obiska. Čudovit je, ravno zaradi preprostosti, miru in nepokvarjenosti.

Huahine je tih, miren, pristen, preprost, lokalen. Turiste, oziroma bolj popotnike, ki smo jih srečali, bi lahko prešteli na prste obeh rok in zdelo se nam je, da smo prišli v neko res idilično, počasno, lokalno življenje, ki ga vpliv preprostega turizma še ni pokvaril. Oziroma domačini ne pustijo, da bi ga in prav imajo. A hkrati je narava tu rajska in daleč od kakršnekoli povprečnosti. Prava pravljica. In čudovita uvertura v raziskovanje Francoske Polinezije.

Huahine je pravzaprav sestavljen iz dveh otočkov. Iz večjega, severnega dela, ki se mu rečem Huahine Nui in na katerem se nahaja mini letališče ter največje mestece oziroma bolj vasica otoka Fare, ter iz južnega otoka, ki se mu reče Huahine Iti. Oba povezuje mini mostiček.

Največ možnosti za nočitev ter nekaj preprostih lokalnih restavracij se nahaja v bližini vasice Fare, kjer se zbirajo domačini in kjer se vsako jutro odvija mini lokalna tržnica. Tu je tudi največja trgovina na otoku ter nekaj preprostih restavracij. Na južnem otoku turizma praktično skoraj ni, razen restavracije Chez Tara, poznane po tradicionalnem nedeljskem kosilu, ki pa smo se mu mi zaradi visoke cene (30 eur+ na osebo) odpovedali. Na Maupitiju smo kasneje za podobno res obilno tradicionalno kosilo na sosednjem motuju (koralnem otočku) dali 20 eur na osebo, tako da nam ni bilo žal za to odločitev. V bližini restavracije Chez Tara je nekaj kvalitetnih, a malo dražjih namestitev in to je to od turizma na južnem otočku Huahine Iti. Mislim da tudi trgovine ni na tem delu, oziroma vsaj mi jo nismo našli. Je pa mir in tišina in čudovita narava ter turkizna laguna, ki obkroža celoten otok.

Kaj ne izpustite, če se odpravljate raziskati Huahine?

1. Utrip lokalne vasice Fare

Doživite preprost lokalen utrip največje vasice otočka. Zjutraj se tu vedno odvija mini, preprosta, lokalna tržnica, kjer lahko nakupite sadje in prigrizke za malico/kosilo. Plaža Fare ob mestecu ni sicer nič zelo posebnega, a vseeno preprosta, lepa. Idealno za počitek po naporni poti na drug konec sveta.

2. Raziskovanje otočka z avtom

Za en dan (lahko tudi več) si izposodite avto in pojdite na raziskovanje obeh delov otoka. Na severnem otoku Huahine Nui si najprej oglejte arheološko najdišče Marae Maeva, ki se nahaja ob jezeru Fauna.

V vasici Faie si oglejte znamenite ” sacred blue eyed eels “, oziroma svete slepe modrooke jegulje, ki so značilne samo za točno to mini reko na otočku Huahine Nui, zato si jih je vsekakor vredno ogledati. Zelo so posebne, kar malo grozljive, čeprav čisto nenevarne. A kot da ne bi bile iz tega sveta. Legenda pravi, da te jegulje v sebi nosijo duhove vseh mrtvih otočanov. Kakorkoli že, vidimo jih lahko samo tu, zato so vsekakor vredne naše pozornosti.

Od mesteca Faie dalje proti jugu se cesta začne rahlo vzpenjati, dokler ne pridemo do čudovite razgledne točke Belvedere, na pobočjih gore Turi (Mt. Turi). Razgledi so čudoviti, sploh ko se vozimo dalje proti jugu in zalivu Maroe, kjer se preko mosta zapeljemo na južni otok Huahine Iti.

Huahine Iti obkroža čudovita laguna, najlažje dostopna iz skrajnega južnega dela otočka ob prelepem zalivu Avea. Na poti do tja se lahko ustavite tudi na plantažah vanilije. Mi smo si ob zalivu Avea vzeli čas za kopanje in uživanje v turkiznih vodah. Edina restavracija na tem delu je Chez Tara, kjer si lahko privoščite ne najcenejše kosilo. Lahko pa si malico/kosilo prinesete s seboj in jo pojeste na idilični plaži z najlepšimi razgledi, kot smo storili mi.

Kasneje obkrožite celotni južni otok in uživajte ob čudovitih razgledih na lagune in motuje (koralne otočke) okoli nje. Če popolnoma obkrožite oba otočka (severnega in južnega) je to skupaj vsega zgolj malo več kot 50 km cest, zato je izlet izvedljiv v počasnem tempu tudi v enem samem dnevu.

3. Izlet z ladjico po laguni

Sprva na Huahineju nismo imeli namena oditi na izlet z ladjico po laguni in koralnih otočkih okoli nje. Potem pa smo prebrali priporočila nekaterih popotnikov, ki so bili nad tem izletom navdušeni in se zanj odločili tudi sami. To je bila ena izmed najboljših odločitev, saj je bilo čudovito. Na izlet smo odšli z lokalnim vodičem »Vilijem« (z njim se je dogovoril lastnik namestitve, kjer smo spali), ki je po nas prišel z mini čolnom za 8 oseb (2 družini), okrašenim s svežim cvetjem. Med vožnjo po res rajski laguni in zalivih, ter ob postankih za snorkljanje nam je na ukulele igral lokalne pesmi in bilo je res lepo. Brez hitenja in kateregakoli drugega turista/popotnika. Skoraj kičasto. Na majhnem motuju so nam domačini pripravili lokalne dobrote, kjer seveda ni manjkal Poisson Cru, pa ribe in pečen kruhovec, zelenjava, riž, sadje ter za piko na i izvrstna papajina pita. Odšli smo tudi na ogled farme biserov. Celoten izlet je bil izvrsten in ga toplo priporočam vsem.

Priznam, da smo od Huahineja pričakovali najmanj, pa nam je bil – poleg nepozabnega Maupitija, ki je zagotovo na prvem mestu, pravzaprav od ostalih obiskanih otočkov najbolj všeč. Če se kdaj odločite obiskati Francosko Polinezijo, ne izpustite tega manj poznanega, manj obiskanega, a zato še bolj pristnega in čudovito lepega otočka.