Orjaški tukan

Predstava tukana, ki smo jo doživeli le streljaj od Hudičevega žrela, Gargante del Diablo, najbolj fascinantnega dela slapov Iguazu, si zagotovo zasluži svojo objavo. Če ne zaradi drugega, pa zaradi fotografij tega čudovitega predstavnika ptičev plezalcev, ki je nonšalantno, graciozno in kar malo samovšečno priskakljal na vejo pred nami in si počasi postregel s svojim zajtrkom.

Tukana sem si srčno želela videti že na našem potovanju po Belizeju, vendar smo jih videli samo v krošnjah oddaljenih dreves. Bolje kot nič, a vseeno. Tu, ob slapovih Iguazu pa nam je lepotec resnično čisto od blizu priredil pravo predstavo. Zagotovo je k sreči, da smo bili ob pravem času na pravem mestu pripomoglo tudi dejstvo, da smo se na raziskovanje slapov odpravili zelo zgodaj, ko je verjetnost, da se vidi tukane največja. Tu nam je rek »rana ura, zlata ura« zagotovo pomagal.

Orjaški tukan (znanstveno ime Ramphastos toco), ki smo ga imeli srečo opazovati je največji in verjetno najprepoznavnejši predstavnik tukanov ter ptičev plezalcev nasploh. Doseže prek 60 cm v dolžino, od česar velik del, 20 cm, odpade na orjaški, živobarven kljun. Ta je rdečkasto rumen s črno liso na konici zgornje čeljustnice. Odrasel samec tehta do 800 g. Po večini telesa je bleščeče črne barve, z območji bele barve na grlu, zgornjem delu prsi in trtici ter rdečo liso na bazi spodnje strani repa. Okoli oči ima temno moder krog, okrog tega pa obroč gole kože rumene barve (vir: Wikipedia).

Lepotec, zagotovo.