Slikoviti Paraty

Po mestnem in karnevalskem utripu Ria, smo se za dve noči ustavili v sosednjemu, 2 uri vožnje oddaljenem slikovitem in fotogeničnem mestecu Paraty, ki je skupaj z Ilho Grande tudi pod Unescovo zaščito.

Paraty je bil (poleg Ria), sicer malo presenetljivo in nepričakovano najdražji del naše tokratne južnoameriške dogodivščine. Slikovito mestece ima svojo ceno, tako pri nočitvah, kot pri hrani v mini restavracijah. A počasen in pisan mestni utrip nam je odgovarjal. Hkrati pa je bilo to še vedno obdobje pusta in tako smo doživeli še en, tokrat bolj lokalni karnevalski utrip.

Poleg pisanih hiš in s kamni tlakovanih uličic (ni pogojev, da se po Paratyju sprehajaš v petkah ?) pa si bomo Paraty za vedno zapomnili tudi po lastniku naše preproste namestitve, Pousade Jose e Maria. »Jose je tak car«, je rekel Lan. Res je bil taka faca, da ga še dolgo ne bomo pozabili. Nismo se razumeli sploh nič, ampak smo se kar pogovarjali. On v svojem navdušenju in nam neznani portugalščini, mi pa kar v slovenščini. Smo poizkusili tudi z Google translate, pa je Jose samo zamahnil z roko in rekel, domnevam, da on tega ne razume ali ne rabi. In je šlo po domače. Z veliko mahanja z rokami pri njem.  Zmenili smo se vse in še več. Polepšal nam je ta dva dni in zagotovo ga ne bomo pozabili.

Tudi za takšne izkušnje je vredno potovati.