Naš izbor: magični Dolomiti in najlepših 5 kotičkov okoli Cortine d’Ampezzo

Včasih imamo največje bisere in lepote sveta čisto na dosegu roke, pa jih ne opazimo, ker smo kot popotniki preveč okupirani s kupovanjem kart in potovanji na drugi konec sveta. Poleg naše prelepe Slovenije je v naši bližini delček sveta, ki zagotovo sodi med najlepše na naši Zemlji. Italijanski Dolomiti.

V knjigi, ki sem jo kupila pred mnogo leti – ko sem se prvič odpravljala v Dolomite – je zapisano:
“Those who have not seen the Dolomites at least once in their lives, cannot say they are true lovers of the mountains.”

Dolomiti se nahajajo v severni Italiji in obsegajo območje Južne Tirolske, Trentina in Belluna. Razgledi na vse, kar ponujajo Dolomiti so tako fantastični, da se jih preprosto ne naveličaš. Narava in gore so prelepi in spadajo pod Unescovo svetovno dediščino. Ljubitelji smučanja se v Dolomite odpravljajo pozimi, ljubitelji gora – poleti.

A kam v Dolomite se odpraviti poleti ali zgodaj jeseni, če jih raziskujete prvič?

Ker je ob prvem obisku Dolomitov nemogoče raziskati vse (niti ne poizkušajte), priporočam, da se sprva osredotočite na območje okoli Cortine d’Ampezzo. Iz Ljubljane ali okolice je Cortina lahko dosegljiva v 3 urah in pol vožnje z avtomobilom. Dražjih nastanitev v njej ni težko dobiti, vendar če iščete tiste cenejše – potem je kampiranje prava izbira. Najboljši kamp v okolici Cortine je kamp Rochetta, ki se nahaja v njeni neposredni bližini. Ker se Cortina d’Ampezzo nahaja na nadmorski višini cca 1200 metrov – ne pozabite na topla oblačila, saj je nočna temperatura včasih zgolj nekaj stopinj nad ničlo.
Kapa, velur, vetrovka in kvalitetni čevlji so must have pri obisku Dolomitov, tudi poleti. Prav tako priporočam natančen zemljevid. Le tega se lahko kupi kjerkoli v Cortini (priporočam merilo 1:50.000). Če se le da, se zogibajte obiskom Dolomitov v mesecu avgustu, saj je takrat gneča res velika.

5 najlepših izletov, ki jih ne izpustite, ko se odpravite raziskovati okolico Cortine d’ Ampezzo:

1.TRE CIME in LAGO MISURINA
Tre Cime di Lavaredo so srce Dolomitov. Pokrajina okrog njih je čudovita in nezemeljsko lepa. Za dostop do Treh Cim je potrebno plačati 25 eur cestnine in parkirnine, a je vsekakor vredno. Iz parkirišča se lahko odpravite na nezahtevno pot do Rifugio Locatelli, od koder je čudovit pogled na Tre Cime, ali pa na pot okrog njih. Ne pozabite na fotoaparat, ker bo WOW efekt prisoten celo pot. Izhodišče za ogled Treh Cim je lago Misurina, prelepo jezero v zavetju okoliških gora.

tre_cime08

Dolomiti20166

tre_cime04

2.CHINQUE TORRI
Chinque Torri (v prevodu: pet prstov) so raj za plezalce, sprehajalce in pohodnike. Nahajajo se v bližini prelaza passo Falzarego, nasproti čudovite kulise Tofane in so lahko dostopni. Od tu lahko znamenito Tofano občudujemo v vsej njeni veličini in lepoti. Do Chinque torri se lahko povzpnete s sedežnico, ki je ne morete zgrešiti, če se peljete iz Cortine proti prelazu Falcarego. Lahko pa se z avto zapeljete do Rifugio Chinque Torri in pot nadaljujete peš. Najlepše se je povzpeti na vrh prelaza do Rifugio Averau, od koder je fantastičen razgled proti Tofani in “petim prstom”.

Dolomiti201617

Dolomiti201621

Dolomiti201623

3.LAGO DI SORAPISS
Jezero Sorapiss, oziroma lago di Sorapiss je prelepo jezero turkizne barve.
Dostop do jezera ni težak, malo pa se je vseeno treba potruditi. Do jezera vodi 7 km dolga pot s približno 150 metri višinske razlike, ki se začne na prelazu Tre Croci (passo Tre Croci). Majhen del poti vodi ob prepadnem vendar ravnem območju in za vse, ki so vajeni hoje – z malo pazljivosti – ni problematično, Jezero Sorapiss je skrito med gorami in je s svojo prelepo barvo ter pod budnim očesom vrha Monte Dito, oziroma Dito di dio (gods finger) – eden lepših kotičkov celotnega območja Dolomitov.

sorapis10

sorapis3

sorapis6

4.RIFUGIO FALORIA
Iz samega centra Cortine d’Ampezzo se z gondolo zapeljite do Rifugio Faloria, potem pa pot nadaljujete peš proti Tondi di Faloria pod pobočji Sorapissa. Naredite lahko lepo in nezahtevno krožno pot z razgledi na znameniti Monte Cristallo nasproti. Monte Cristallo je – poleg Tofane – znamenita kulisa Cortine d’Ampezzo, s številnimi zahtevnejšimi plezalnimi potmi, med drugim tudi z znano ferato Ivano Dibona.

Monte Cristallo16

Monte Cristallo12

Monte Cristallo9

5.PASSO GIAU Z OKOLICO
Okrog Cortine je malo morje bolj ali manj zahtevnih poti ter prelazov, ki s svojimi razgledi jemljejo sapo. Eden izmed njih je passo Giau. Iz passo Giau-ja se lahko podate na krožno pot do znamenitih Chinque torri, vendar morate imeti na voljo vsaj pol dneva in lepo vreme. Lahko pa se odpravite v nasprotni smeri – v smeri Forcelle Giau in uživate v razgledih. Tudi če nimate konkretnega plana – je hoja po travnikih in pobočjih okoli prelaza vrhunsko doživetje.

Giau2

Giau4

Giau18

Za vse ljubitelje gora so Dolomiti pravi raj. Ni tako pomembno – ali smo sprehajalci ali plezalci ali karkoli vmes – prvinska lepota narave tu pusti pečat. In skoraj ne poznam nikogar, ki se po prvem obisku Dolomitov, ne bi želel vračati še in še. Prepričajte se sami.

Članek je bil prvotno spisan za Lepopis popotniške spletne strani Povsod je lepo. Spremljajte tudi Katko in Mica na njunih dogodivščinah po svetu 🙂