Naš izbor: 5 biserov Črne gore

Obisk Črne gore ni bil na našem popotniškem seznamu. In čeprav v na-ključ-ja ne verjamemo, se je zdelo, da bo to pač samo še ena balkanska država, ki jo bomo prevozili na naši letošnji poti iz Grčije domov. Sprva smo se domov nameravali odpraviti čez Bolgarijo, potem pa smo plan spremenili, saj je v Črni gori dobila delo moja sestra in smo si jo želeli obiskati.

Ta članek ne bo govoril o morju in obali Črne gore, ker o tem ne bi izgubljala besed. Tisto kar smo videli mi je bilo sicer čisto, a nagužvano tako zelo, da s Petrom nisva imela nobene želje biti tam ob morju. Niti za en dan. Glede morja in plaž smo precej razvajeni, pa ne vem ali je to dobro ali slabo. Če želite imeti kakšen košček črnogorske obale za sebe, potem jo obvezno obiščite izven sezone.

Pravi biseri Črne gore pa se skrivajo drugod, odmaknjeni od njene obale in tu lahko rečem samo – vau 🙂 . Večina stereotipov o Črnogorcih je padla, saj so bili ljudje izjemno prijazni in polni življenja in stvari so štimale bolj, kot bi od njih pričakovali. Njihova narava in naravne lepote v zakulisju turistično oblegane obale so fenomenalne in zaradi njih je vredno obiskati Črno goro. Hvala Katji za vse nasvete in usmeritve.

Katerih je tistih pet kotičkov, ki jih ne izpustite, če se kdaj odpravite raziskovati to prelepo deželo z daleč najbolj prijaznimi ljudmi na celotnem Balkanu:

1. DURMITOR in PLUŽINE

Durmitor je gorati nacionalni park Črne gore, ki je pod zaščito UNESCA. Središče Durmitorja je vas Žabljak, kjer si lahko uredite cenovno izredno ugodno namestitev in je hkrati izhodišče za pohodniške ture v okolici. Narava je res lepa in malo spominja na italijanske Dolomite. Tudi če na svojem raziskovanju Črne gore nimate dovolj časa za pohode po Durmitorju, pa ne izpustite ogleda Črnega jezera, najbolj znanega izmed mnogih v nacionalnem parku. Še lepša kot okolica Žabljaka pa je pot čez Sedlo do Trse in naprej v Plužine. Kaj naj rečem – prelepo. Naj fotografije govorijo za sebe. Če se boste kdaj potepali po Durmitorju, tega road tripa nikar ne izpustite.

 

2. KANJON TARE

Kanjonu reke Tare pravijo tudi biser Evrope in je hkrati najgloblji kanjon v Evropi. Večji del reke je pod zaščito UNESCA, kot del nacionalnega parka Durmitor. Zadnji del toka Tare se nahaja v Bosni in reka tu nekaj časa s svojim tokom ustvarja mejo med državama. Kljub temu da jo nekateri imenujemo najlepša reka Evrope, bi to mesto po našem mnenju zasedla naša “krasna hči planin” Soča. A ne glede na to je Taro vredno obiskati, tudi znameniti most čez njo, v bližini katerega se lahko podate na kakšno adrenalinsko pustolovščino, kot je zip line čez njen kanjon. Še bolj kot zip line je znamenit rafting na Tari, priporočamo 🙂 .

 

3. NACIONALNI PARK BIOGRADSKA GORA

Nacionalni park Biogradska gora z istoimenskim jezerom je neverjetno tih kotiček, idealen za odklop od vrveža turistično oblegane črnogorske obale. Največja vrednost tega nacionalnega parka je njen pragozd, ki obsega okoli 1600 hektarov površine in je eden izmed treh ohranjenih pragozdov Evrope. Biogradsko jezero je največje planinsko jezero v Črni gori in leži zastrt s čudovitimi drevesi. Obkrožite ga in dihajte. Ter uživajte v tišini.

 

4. SKADARSKO JEZERO

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja na meji med Albanijo in Črno goro. 3/4 jezera pripada Črnogorcem, z večjim mestom Virpazar v bližini, drugi del pa Albancem z mestom Skadar, po katerem je jezero tudi dobilo ime. Na jezeru leži približno 50 otokov in področje je v Črni gori zaščiteno kot nacionalni park, saj je pravi raj in zatočišče za številne ptice, med drugimi tudi pelikane. Mi smo se na ogled jezera in njenega življenja podali s čolnom in bilo je prelepo. Izhodišče je kraj Virpazar, za lepo doživetje pa je poskrbela lokalna agencija Boat Milica, ki jo zelo priporočamo. In še en namig: na raziskovanje in vožnjo po jezeru se odpravite zgodaj zjutraj, saj je takrat živalskega sveta največ.

 

5. NACIONALNI PARK LOVČEN IN BOKA KOTORSKA

Nacionalni park Lovčen je najbolj poznana in obiskana znamenitost Črne gore. Kljub temu, da je tu turistov kar precej, pa je park vreden ogleda. Če vas zgodovina ne zanima, potem lahko ogled Njegoševega mavzoleja, do katerega vodi preko 600 stopnic – izpustite. Nikar pa ne izpustite razgledne in zelo slikovite gorske ceste, ki vodi nad zalivom Unescove Boke Kotorske, ter pristne gorske vasice Njeguši, kjer ljubitelji dobre hrane lahko poizkusite izvrsten domači sir in pršut, v svetu poznan kot eden boljših.

 

Črna gora pa ima – skupaj z Albanijo, še en skriti biser, ki ga mi žal nismo imeli čas obiskati, vsekakor pa se nekoč vrnemo, saj je po fotografijah sodeč tam prelepo – Prokletije. Če imate dovolj časa in če ste ljubitelj ne-turističnih, a pristno lepih gorskih poti – potem se vam Prokletije splača obiskati še preden za njih izve množica drugih turistov.

In če se boste med svojem raziskovanju Črne gore “nalezli” kančka njihove volje in ljubezni do življenja, bo raziskovanje popolno.