Edinburgh

Navadno nas na potovanjih mesta ne navdušijo preveč, oziroma se le tem izogibamo – če je le možno. Bolj kot mesta nas fascinira narava, živali v naravnem okolju, ljudje, pristnost in manj turistični kraji (čeprav priznam, tudi le ti kdaj pašejo, za kakšen dan ali dva). Smo pa seveda naleteli že na nekaj izjem. To so mesta, ki smo jih začutili, ki niso samo betonska džungla z ljudmi brezglavo hitečimi iz enega opravka k drugemu. Mesta z dušo.

Edinburgh je definitivno eno izmed takšnih mest in zelo nam je bil všeč. Ni pretirano veliko, s kar nekaj zelenimi površinami, obilico zgodovine in kulturnega dogajanja, a hkrati ne temačno, hladno in preveč industrijsko.

Kaj nam je bilo v Edinburghu najbolj všeč in kaj ne izpustite pri svojem potepanju po njem:

1. Princes Street in Princes Street Gardens, ki se nahajajo v samem centru Edinburgha in so prelepi. Vzemite si dovolj časa, saj ste tu lahko tudi pol dneva. Ne izpustite ogleda znamenite ure iz cvetja ob stopnicah ki povezujejo Princes Street in vrtove. Iz parka je tudi čudoviti pogled na grad, ki je eden izmed simbolov mesta. Če imate na svojem raziskovanju Škotske rentan avto – z njim ne hodite v center mesta, ker tu ni nobenih parkirišč. Mi smo avto pustili na parkirišču v bližini letališča – Ingliston Park&Ride, ki je bilo brezplačno in v mesto odšli s tramvajem, ki iz bližine parkirišča vozi v center mesta na približno vsakih 10 minut.

2. Edinburški grad ( Edinburgh castle) se nahaja na hribu nad mestom in je druga najbolj obiskana turistična atrakcija v Združenem Kraljestvu – takoj za “Tower of London”. Temu primerna je tudi draga vstopnina in velika gneča. Mi smo se ogledu gradu od znotraj odpovedali – tako zaradi gneče, kot zaradi cene. Res pa je, da smo naslednji dan že imeli planiran ogled dveh drugih gradov izven Edinburgha (Dunnottar in Balmoral), ki sta nas oba navdušila. Za vse tiste, ki raziskovanja Škotske izven Edinburgha ne planirate in vas turistična gneča ne moti – pa si le oglejte grad tudi od znotraj. Bodite pa čim zgodnejši, da boste imeli morda kakšen kotiček le tega, vsaj za kratek čas, za sebe.

3. Če smo se ogledu gradu odpovedali, pa se nismo odpovedali hoji po Royal Mile street, ki je najbolj znamenita ulica v mestu in za katero pravijo da je srce Edinburgh -a. Dolga je eno miljo in povezuje edinburški grad s palačo Holyroodhouse (Palace of Holyroodhouse). Palača je uradna rezidenca angleške kraljice na Škotskem. V njeni bližini se nahaja tudi nov škotski parlament – ki pa nas s svojo futuristično zasnovo – ni prepričal. Če se odpravljate prehoditi Royal mile street, lahko avto pustite na parkirišču ob parlamentu (koordinate: 55.950970, -3.171477). Miljo dolga ulica je – preprosto živa, a hkrati dovolj velika, da se gneče ne čuti. In če bi se na koncu radi okrepčali s čim lokalno škotskim in za to ne zapravili polovice premoženja 🙂 , pojdite v Oink. V bližini Royal mile street se nahajata dva – eden na začetku ulice – tik ob parlamentu; drugi v bližini gradu – na drugem koncu ulice. Poguglajte – ne bo vam žal  🙂 .

4. In ne nazadnje – pa ne najmanj privlačno – povzpnite se na vrh hriba, s čudovitim razgledom na celotni Edinburgh z okolico – na Holyrood Park. Avto lahko pustite na parkirišču ob parlamentu, ter se od tu peš odpravite na hrib iz njegovega severnega dela; ali pa se zapeljite okoli hriba, izberite južni dostop ter se povzpnite na vrh, ki se mu reče Arthur’s seat. Cesta okoli Holyrood park-a je enosmerna, promet poteka v smeri urinega kazalca – bodite pozorni na to v primeru vožnje okoli hriba.

Škotska je zelo posebna dežela in Škoti zelo posebni ljudje z neko svojo angleščino, ki je včasih zelo nerazumljiva, skoraj vedno pa hudo smešna. Upam, da se jim nekoč izpolni želja in se uspejo odcepiti od Združenega kraljestva  🙂 .