Sian Ka’an

Sian Ka’an je naravni rezervat pod zaščito Unesca, ki leži na polotoku Jukatan, južno od turistično veliko bolj obleganega Tuluma.

Del naravnega rezervata leži na kopnem, drugi del pa se dotika karibske obale in obsega tudi pripadajoči koralni greben. Območje z izredno biotsko raznolikostjo, živalstvom kopenske džungle in majevskimi ruševinami na eni strani ter podvodnim svetom na drugi, je zasluženo na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Sian Ka’an lahko raziščem iz kopenske ali morske smeri, s popolnoma različnim izhodiščem in posledično tudi z različnimi doživetji. Zaradi velikosti območja je z enim obiskom nemogoče raziskati celotni rezervat.

Za uživanje v njegovih turkiznih lagunah in stik s podvodnim – rastlinskim in živalskim svetom, je izhodišče za obisk Sian Ka’ana težko dostopno malo obmorsko mestece Javier Rojo Gomez, ki je s Tulumom povezan z makadamsko, luknjasto cesto, za katero si je dobro vzeti vsaj 3 ure (v eno smer). Zaradi težje dostopnosti je najbolje v mestecu poiskati nočitve in si v miru – brez pretiranega turističnega vrveža ogledati ta del karibske obale in morski del naravnega rezervata.

Mi smo se odločili za obisk rezervata iz kopenske smeri. Izhodišče za vstop v naravni rezervat je Muyil, v bližini katerega se nahajajo tudi manj znane, a vseeno lepe majevske piramide.

Kljub temu, da v rezervat vstopiš iz kopnega, pa po nekaj minutah vožnje prispeš do prve lagune, kjer najameš čoln z voznikom, ki te popelje naprej, globlje po naravnih lagunah, skozi kanale mangrov in divjo naravo. Na koncu lahko v posebnem delu med kanali mangrov tudi zaplavaš.

Doživetje je bilo prelepo, popolno nasprotje turistično oblegane mehiške riviere. V celem rezervatu smo bili praktično sami, skupaj s še enim parom, si katerim smo si delili čoln.

Izkušnja vredna vsake minute našega časa, ki jo toplo priporočamo vseh popotnikom in raziskovalcem mehiškega polotoka Jukatan.