Novoletni Amsterdam, Praga ali Budimpešta

S Petrom sva – v času pred otroci imela navado, da za Novo Leto obiščeva eno izmed evropskih prestolnic in jo raziščeva. Tako sva prvo skupno leto obiskala Amsterdam, drugo Pariz, tretje leto Prago, četrto leto pa smo bili že trije 🙂 . Priznam, sedaj se mi za Novo Leto tega ne da več početi. Razlog se skoraj sigurno nahaja v EMŠU, malo pa tudi v tem, da z otroci bolj premišljeno izbirava termine potovanj. Le ti skoraj nikoli niso vezani na Novo Leto, ki ga najraje preživimo v družbi prijateljev.

Vseeno pa ima obisk prestolnic v mesecu decembru svoj čar. Amsterdam, Praga, Budimpešta (ki jo sicer nisva obiskala za Novo Leto, temveč ob drugačni priložnosti), Dunaj… so super izbira – lahko v lastni režiji ali s kakšno od agencij, z avtomobilom, avtobusom ali še bolje – s poceni letalsko karto.

Najbolj sta se nama v spomin vtisnila Pariz in Amsterdam. Pariz je mesto, ki ga ni za izpustiti, četudi na svojih potovanjih bolj uživate v naravi in so mesta zgolj “nujno zlo”. Definitivno si zasluži podrobno predstavitev na naši popotniški strani in ne glede na nedavne dogodke v njem – ga je vredno obiskati. Naj vas strah ne odvrne od tega, ker vam sigurno ne bo žal.

Amsterdam pa je….Amsterdam. Z veseljem bi se še vrnila in nadaljevala raziskovanje.
Poleg številnih muzejev, ki si jih v mestu lahko ogledate (midva si jih nisva, ker nisva ljubitelja muzejev), rdeče četrti (to pa sva si 🙂 ), si v mestu oglejte najbolj obiskan amsterdamski trg Dam, židovsko četrt in hišo Anne Frank, morda brusilnico diamantov, ob lepem vremenu se popeljite z ladjico po kanalih, ali pa si jih oglejte peš. Lahko pa samo uživate v vzdušju posebnega mesta. In če se že odpravljate v Amsterdam, potem ne izpustite raziskovanja njegove zanimive okolice: od obiska sirarn in coklarn, uživanja v ribiških mestecih Volendam in Marken ter seveda obiska mesteca Zaanse Schans, ki slovi po mlinih na veter. Prav tako ne izpustite obiska Den Haaga, bolj zaradi mesta samega – lahko pa tudi zaradi znamenitega mednarodnega sodišča.

Naslednje mesto, ki ga priporočava za decembrski obisk pa je Praga. Prestolnica Češke je zlato mesto ob Vltavi s srednjeveškim pridihom. Kaj mi je najbolj ostalo v spominu – mraz ob sprehajanju po Karlovem mostu in ob Vltavi ter toplota čeških pivnic. Oboje je imelo svoj čarobni pridih 🙂 . Seveda ne izpustite najimenitnejši Staromestni trg z mestno hišo in njeno astronomsko uro iz 15. stoletja, številnih bogato obloženih stojnic ter grajskega kompleksa Hradčani z znamenito Zlato ulico.

In potem Budimpešta. Na naju je naredila najmanjši vtis in nama ni bila pretirano všeč. Skoraj sigurna sem, da ji s tem delam malo krivice, ker poznam ogromno ljudi, ki so nad njo navdušeni – zato kljub najinim vtisom – pogumno v obisk nam bližnje prestolnice Madžarske. Budimpešto imenujejo “Kraljica Donave”, saj ima slikovito lego in številne kraljevske in cesarske zgradbe ob Donavi. Njeni bregovi Donave in staro budimsko mesto so pod zaščito UNESCA in vsekakor must see ob obisku Budimpešte. Prav tako ne izpustite večerje v kateri izmed številnih čard – znamenitih madžarskih restavracij s cigansko glasbo, hrano in pijačo. Na poti proti Budimpešti ali nazaj se ustavite ob Blatnem jezeru, najbolje v vasici in istoimenskem polotoku Tihany – ki nudi najlepši razgled na jezero in okolico.

Idej za raziskovanje kotičkov sveta izven naše ljube Slovenije ne zmanjka nikoli. In včasih ne rabimo veliko, da odpremo okno v svet. Samo odpreti ga je potrebno in narediti prvi korak. Kar pogumno in brez strahu.

Torej – kaj boste izbrali?