Naš izbor: Bangkok, prestolnica templjev in najboljše poulične hrane na svetu

Bangkok, tajska prestolnica z najboljšo poulično hrano na svetu in tisočimi templji, med katerimi se lahko izgubljaš, vmes kaj dobrega poješ, si privoščiš izvrstno in poceni tajsko masažo ter nadaljuješ raziskovanje, leži ob bregovih reke Chao Phraya. Je umazan, je kaotičen, je nagužvan, ampak nam je bil vseeno všeč. Zelo všeč.

Celotno svečano ime mesta je: Krungthep Mahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathani Burirom-udomratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit. Ha, zdaj pa izgovori to, če lahko 🙂 .

Ime lahko prevedemo kot »Mesto angelov, veliko mesto, mesto večni dragulj, nepremagljivo mesto boga Indre, velika prestolnica sveta, obdarjena z devetimi dragocenimi dragulji, srečno mesto, obogateno z velikansko kraljevo palačo, podobno nebesnemu prebivališču, kjer vlada znova utelešeni bog, mesto, ki ga je podaril Indra in zgradil Višnukam«

Opisov in vodičev na temo Tajske in Bangkoka je malo morje. Za vse, ki nas spremljate in v ta del sveta potujete prvič, pa kratek povzetek stvari, ki si jih je v Bangkoku vredno pogledati (samo po našem mnenju seveda). Več o logistiki potovanja na Tajsko in prevozih po njej, si lahko preberete v prispevku: Tajska, Singapur in Malezija: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Koliko časa si vzeti za prvo raziskovanje Bangkoka?

Za prvo raziskovanje mesta si je najbolj vzeti približno 3 dni, lahko seveda tudi več, če imate dovolj časa. Ali manj, če le tega nimate. Dolgčas vam sigurno ne bo, sploh ker lahko raziskovanje vedno kombinirate z uživanjem v dobri hrani in tajski masaži.

Kje iskati nočitev?

Če vas hrup ne moti in si želite biti v centru dogajanja, potem si lahko nočitev poiščete v bližini znamenite Khao San Road. No, nas hrup ponoči moti, zato smo si nočitev poiskali cca 10 minut hoje stran, v mirnem, tihem in varnem okrožju. Nočili smo v Baan Nampetch hostlu, ki nam je bil zelo zelo všeč in ga res lahko priporočimo. Je zelo urejen, zelo čist, osebje prijazno in preprosto je vse štimalo. Cena za zasebno sobo za 4 osebe z zajtrkom je bila 1500 THB na noč (cca 38 eur). Izbire za različne cenovne razrede pa je seveda ogromno, odvisno kaj si želite.

Vreme v Bangkoku

Tajska ima generalno tri vremenske sezone, Bangkok pa le dve. V Bangkoku poznajo suho/vroče obdobje in deževno dobo. Nekje od decembra dalje se začne suho in vroče obdobje, ki na svojem vrhuncu, v maju, doseže tudi 40 stopinj s skoraj 100% vlažnostjo. Deževna doba pa se začne v juniju in traja do približno oktobra, vendar to ne pomeni, da dežuje cel dan. Pravzaprav lahko sploh ne dežuje, a hkrati, če imaš smolo, lahko dežuje na polno več dni skupaj in v takšnih primerih so možne tudi poplave. Po našem mnenju je najboljši obisk tik po deževni dobi in pred 2.polovico decembra, ko se začne glavna sezona.

Kaj je tisto, kar dela Bangkok vreden obiska in česar ne izpustite, ko ga raziskujete?


1. Izvrstna, okusna in poceni poulična hrana na Khao San Road in sosednjih ulicah

Kaj naj rečem – na Tajskem res lahko dobro in poceni ješ. In kljub temu, da se mi nismo »šparali«, nismo imeli na Tajskem nobenih prebavnih težav. Nujno si privoščite pad thai, pa palačinke z banano, pa zelenjavne zavitke, pa mango sticky rice, pa kokosov sladoled, lahko pa tudi kakšno bolj eksotično kombinacijo ocvrtih kobilic in npr škorpijonov….
Zelo dobre “restavracije” pa so: Pad Thai Mae am Klong Toie, Khao Gaeng Jake Puey, Lan Luam Dtai, Soei, Som Tam Jay So ter tudi območje China town (hvala Klemen za tole info).

Ah, a je kdo lačen?

2. Tajske masaže

Brez tajske masaže ni obiska Tajske. Mi smo si vsak dan v Bangkoku, za odklop od uličnega vrveža ali za protiutež obiskanim templjem, privoščili masažo. Približno 7 eur za uro masaže – tega pa res ni za izpustiti 🙂 .

3. Z lokalno ladjico po reki Chao Phraya in njenih kanalih

Vožnja z ladjico je čudovit način, kako si ogledati Bangkok še iz druge perspektive in hkrati je to super način za premik iz točke A do točke B. Lahko sicer izberete turistično ladjico, a mi priporočamo kar tisto javno – lokalno, ki je skoraj zastonj in hkrati ponuja več vpogleda v lokalni utrip. Ladje ustavljajo na več postajališčih ob vseh glavnih točkah. Hop gor in hop dol…in tako dalje, za ogled različnih znamenitosti Bangkoka.

4. Vožnja s tuk tukom

Kljub ladjici, ki je po našem mnenju »must do« med raziskovanjem mesta, pa ne izpustite vožnje s tuk tukom. To je pa svojevrstna izkušnja, sploh v prometnem kaosu. Je pa včasih potrebno zamižati na eno, ali kar na obe očesi 🙂 . Ampak lokalni prevozi so del potovalne izkušnje, sploh po Aziji, in le tega ni za izpustiti.

5. Zlata gora – Wat Saket

No, pa smo pri templjih 🙂 . Od vseh obiskanih templjev nam je bil najbolj všeč ravno Wat Saket. Čudovita izkušnja, v miru, z zelo malo turisti. Poleg tega pa je vzpon na »goro« čudovit tudi zaradi razgledov na Bangkok pod njo. PS: Azijci si goro predstavljajo malo drugače kot Slovenci. Je pa to tih, mini hribček s čudovitim templjem sredi kaosa milijonske prestolnice.

6. Wat Arun

Wat Arun ali Tempelj svitanja je bil prvi tempelj, ki smo ga obiskali ob našem obisku Bangkoka in do njega smo se zapeljali z ladjico (javni prevoz). Wat Arun je čudovit že sam po sebi, skupaj z razgledom na reko in Kraljevo palačo na drugi strani pa sploh. Je eden najimpresivnejših templjev, po izgledu nekoliko drugačen od vseh ostalih, prav tako z nekoliko manj gneče kot Kraljeva palača. Ne vem, ali smo ob njem tako uživali zato, ker je bil naš prvi obiskani tempelj v Bangkoku, ampak v vsakem primeru obisk zelo priporočamo.

7. Wat Pho

Wat Pho je imenovan tudi Tempelj slonečega Bude. Je najstarejši tempelj v mestu, kjer lahko vidite največji kip slonečega Bude na svetu, velik skoraj 46 metrov. Na hrbtni strani Bude je postavljenih 108 posodic, kamor lahko vržete svoj prispevek/donacijo, ki naj bi darovalcu prinesla srečo in mir. Kip Bude je resnično impresiven in sploh če si po srcu malo budista – vreden ogleda. Pripravite se na gužvo 🙂 .

8. Grand palace

Velika palača je slavni kompleks kraljeve palače, zgrajen konec 18. stoletja, ki še danes velja za uradno rezidenco kraljeve družine. V njej najdete tudi Wat Phra Kaew – Tempelj smaragdnega Bude iz 14.stoletja. Kaj naj rečemo o kraljevi palači? Mi smo pobegnili po 20 minutah, ker je bila gužva neznosna. Saj je lepo, a v Bangkoku je več pristnejših, mirnih, lepih templjev. Ja, če vas zelo zanima zgodovina, potem si pojdite pogledati palačo. Če pa želite zgolj uživati v vzdušju tajskih templjev, potem pa ogled te najbolj oblegane in drage znamenitosti Bangkoka nima smisla. Vstopnino 500 bahtov na osebo lahko izkoristite na mnoge druge, boljše načine 🙂 .

9. Znamenitosti izven Bangkoka

In nenazadnje imate tudi v okolici Bangkoka številne zanimivosti, le da si je za vsako od njih potrebno vzemi malo več časa. Mi smo se odpravili na izlet v Ayutthayo, nekdanjo tajsko prestolnico in bilo je čudovito. Več o Ayutthayi in našem raziskovanju le te si lahko preberete v prispevku: Ayutthaya, s kolesi med starodavnimi templji.

In potem je tu še obisk znamenitih plavajočih tržnic (Floating market), ki jih je na širšem območju Bangkoka kar nekaj. Najbolj poznana je Damnoen saduak floating market, ki pa je hkrati tudi najbolj turistična. Manj turistične so naprimer Amphawa floating market, Khlong Lat Mayom ter Bang Nam Phueng floating market. Poleg plavajočih tržnic pa je tu še tržnica ob železniških tirih Maeklong (Maeklong railway market), obisk katere je prav tako fantastična izkušnja.

Naše tajske dogodivščine pa si lahko pogledate tudi v: VIDEO, Tajska 2017

Bangkok je mesto, ki ga z lahkoto vzljubiš, če sprejmeš azijski kaos, vročino, vlago, gužvo in umazanijo. A kljub vsemu naštetemu ima nekaj, kar ga dela posebnega. Pa to niso samo zgodovinski templji. Morda je to budizem, ki je v njihovem ozadju in pestrost izkušenj, ki jih mesto ponuja, uživanje v hrani, masažah, azijskem utripu, Mi smo ga vzljubili, navkljub vsemu naštetemu. Ali prav zaradi tega.