Zdravstveno zavarovanje v tujini

Ali skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino, ni vprašanje, jasno je, da je za popotnike nujno.
Na družabnih omrežjih večkrat beremo vprašanja, katero zdravstveno zavarovanje skleniti, odgovori pa so v večini površni in brez argumentov. Dokler se kaj ne zgodi, so taki odgovori zadostni, vendar zavarujemo se za primer, ko gre kaj narobe in v tem primeru je izbira kakovostnega zavarovanja za tujino ključna.

Mi smo se po tehtnem premisleku in preučitvi vseh zavarovanj na trgu odločili za Vzajemnino zdravstveno zavarovanje za tujino Multitrip.

Kaj je pomembno pri zavarovanju in zakaj smo se odločili za zavarovalnico Vzajemna in njihov paket Tujina Multitrip?

Najprej morate vedeti, da evropska kartica ni dovolj. Na območju Evropske unije bomo sicer delno kriti, če bomo imeli evropsko zdravstveno kartico, vendar pa ta krije le nujne primere (v javni zdravstveni mreži), pa še te običajno na zelo osnovni ravni.

Višina kritja

Višina kritja je absolutni maksimum, kar je zavarovalnica dolžna kriti. Tipične vrednosti v ponudbah so 25.000, 50.000 in 100.000 evrov, Vzajemna pa ponuja kritje tudi do 200.000 in celo 1.000.000 evrov na posameznega zavarovanca. To so zelo visoke številke in na prvi pogled se nam skoraj ne zdijo mogoče. Kako je namreč lahko enkratna zdravniška pomoč vredna cene hiše? Moramo se zavedati, da so zdravniške storitve v nekaterih državah (npr. ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, države zahodne in severne Evrope …) izredno drage in celo urgentna pomoč (reševanje življenja) ni brezplačna tako kot pri nas. Cene storitev zelo hitro narastejo na več 10.000 evrov, sploh če je vključena bolnišnična oskrba. Lahko pa se tudi zgodi, da je potreben izredni prevoz poškodovanca domov, kar pa je izredno drago tudi iz npr. azijskih držav. Seveda si nikoli ne želimo, da bi kaj takšnega morali koristiti, če pa že, pa je kvalitetno zavarovanje z zadostno višino kritja ključno.

Vrste kritij

Med ponudbami zavarovalnic so določene razlike tudi glede vsebine. Nekatere zavarovalnice, kot npr. Vzajemna, lahko pokrivajo tudi poslabšanje kroničnih bolezni in odvetniške storitve, k zavarovanju pa je možno priključiti tudi dodatno kritje za primer nezgode v tujini. Stranke pa lahko izbirajo med območjem kritja za cel svet, za območje razširjene Evrope, pri družinskem zavarovanju pa imajo na razpolago tudi kritje samo za Hrvaško (za vse tiste, ki vas potovanja po svetu ne pritegnejo).

Asistenčni center

Asistenčni center mora biti na razpolago 24 ur na dan, vse dni v tednu, saj je zavarovanje namenjeno nujnim primerom. Vzajemna to ima, v primeru nezgode ali bolezni pa je potrebno takoj poklicati na asistenčni center (ali poslati e-pošto) ter slediti navodilom. Vzajemna zagotavlja 24-urni asistenčni center z organizacijo pomoči v slovenskem jeziku.

Organizacija pomoči

Pri manjših poškodbah ali boleznih si popotnik pomaga z lastno lekarno (razkužilo, obliži, probiotiki …) in tega zavarovalnici ne prijavlja. V resnejših situacijah, ko je nujen obisk pri zdravniku, pa prosi za pomoč asistenčni center. V ekstremnih primerih je taka pomoč lahko življenjsko pomembna, včasih tudi nujna glede na način potovanja – predvsem pri individualnih potovanjih, ko poškodovanec nima ob sebi skrbnika.

Potovanje večkrat na leto

Za vse, ki potujete večkrat na leto, je vsekakor smiselno celoletno zavarovanje (le-to se pri Vzajemni imenuje Multitrip), pri katerem kritje velja prvih 90 dni od posameznega odhoda v tujino (primerno je torej za več posameznih potovanj v tujino, ki ne trajajo več kot 90 dni).

Družinam pa seveda priporočamo družinsko zavarovanje, ki je v takem primeru zanje ugodnejše.

Kaj smo izbrali mi?

Izbrali smo ponudbo Vzajemne: Zdravstveno zavarovanje Tujina Multitrip, s skupnim kritjem 200.000 evrov (paket L), za območje celega sveta.

Če povzamemo prednosti Vzajemninega zavarovanja za tujino:

– 24-urni asistenčni center z organizacijo pomoči v slovenskem jeziku.
– Kritje stroškov nujnih zdravstvenih in s tem povezanih storitev v tujini do dogovorjene višine kritja (npr. nujna medicinska pomoč, nujno zdravljenje, nujni zdravstveni prevozi, nujne zobozdravstvene storitve, iskanja in reševanja zavarovanca, stroški namestitve, odvetniške storitve, prevozi zavarovanca v domovino itd.).
– Tri vrste cenovno ugodnih paketov, ki se med seboj razlikujejo glede na višino kritja (S, L, XXL MILIJON), območje kritja in števila zavarovancev. Možnost visokega kritja za ugodno ceno.
– Preprosta in hitra sklenitev zavarovanja preko interneta ali mobilne aplikacije.
– Na razpolago je tudi letno zavarovanje Tujina Multitrip, za pogosta potovanja v tujino.
– Dobra priporočila popotnikov.
– Ob sklenitvi zavarovanja dobite darilo: torbico za telefon ali brisačo

Upam seveda, da ne bomo imelo izkušenj, ne dobrih in ne slabih in to želimo tudi vsem ostalim. Če pa se nam v tujini slučajno kaj zgodi, pa je kakovostno zavarovanje zelo pomembno. Izberimo ga modro in premišljeno!