Plan potovanja: Islandija

Islandija je dežela, ki v prvi vrsti navdušuje predvsem s svojo divjo, nenavadno in odbito naravo, manj pa s cenovno dostopnostjo potovanja, a to je nekaj, kar je pri potovanju po tej izredno lepi deželi potrebno sprejeti. Ne glede na visoke cene jo je namreč vredno obiskati – ker je preprosto veličastna.
Če si želite zmanjšati stroške potovanja po Islandiji, je potrebno pot po njej načrtovati vsaj pol leta vnaprej. Več o logistiki potovanja in praktičnih potovalnih nasvetih si lahko preberete tukaj.

Velikokrat me ljudje vprašajo – koliko časa si je potrebno vzeti za potovanje na Islandijo – tako, da v čim krajšem času (zaradi financ) vidimo največ?

V prvi vrsti se je potrebno vprašati:

Kaj si želite videti na Islandiji?

Na Islandijo potuje kar nekaj turistov, vendar se večinoma zadržujejo v okolici Reykjavika, Zlatega kroga in Vika, kam dlje pa ne gredo.
Če želimo doživeti malo tiste prave Islandije brez množice turistov, potem je dobro narediti Veliki krog, ki bi vam ga v tem članku rada predstavila. Veliki krog pomeni obvoziti Islandijo in si ogledati tudi njen prelepi sever ter vzhodni in zahodni del.

Koliko časa potrebujete za to?

Mi smo bili na Islandiji 8 dni in 7 noči in smo brez naglice naredili Veliki krog ter resnično uživali v njenih lepotah tudi brez obilice turistov, ki jih je bilo največ okrog Zlatega kroga ter na področju med Reykjavikom in Vikom.
Za izvedbo Velikega kroga morate rezervirati nočitve v različnih krajih in tu je zelo pomembno, da (še posebej v krajih Vik in Hofn) rezervirate namestitve vsaj pol leta vnaprej – ker je namestitev resnično malo. Rezervirajte namestitve, kjer je možna souporaba kuhinje, saj je hrana v restavraciji izredno draga. Na ta način si s kuhanjem močno zmanjšate stroške potovanja.

Kdaj potovati na Islandijo?

Mi priporočamo potovanje v poletnih mesecih, saj je verjetnost lepega vremena veliko večja, poleg tega v poletnih mesecih lahko opazujete množico živali (puffine, kite, tjulnje…). Več o živalskem svetu Islandije si preberite tukaj. Res pa je, da je v poletnih mesecih težje oziroma skoraj nemogoče videti severni sij. Če potujete na Islandijo v prvi vrsti zaradi severnega sija, potem morate izbrati mesece med septembrom in majem, a še tu je potrebno veliko sreče z vremenom. V zimskim mesecih je Veliki krog težje izvedljiv, kar zopet pomeni, da ostanete na območju, kjer se zadržuje večina turistov in s tem dobite manj pristno izkušnjo.
V vsakem primeru in v vseh letnih časih pa je obvezno rentanje avtomobila, saj le tako lahko svobodno raziskujete deželo. Rentanje avtomobila več mesecev vnaprej je mnogo cenejše kot na licu mesta.

Poglejmo si potovanje po dnevih, če imate na voljo zgolj 8 dni (7 nočitev):

1. DAN: Keflavik – Modra laguna – Reykjavik

Po pristanku na letališču Keflavik in prevzemu avtomobila predlagamo, da se zapeljete do znamenite Modre lagune in si v termalnih vodah odpočijete od naporne poti. Vstopnina v Modro laguno ni najcenejša, saj standardni paket pride malo manj kot 50 eur na odraslo osebo, otroci starosti med 2 in 13 let pa imajo brezplačno. Priporočamo nakup kart vnaprej, ker je število obiskovalcev omejeno. Imeli smo priložnost videti, kako je marsikdo ostal brez možnosti vstopa, ker kart ni kupil vnaprej. Če vam je obisk lagune predrag, pa se zapeljite okoli polotoka Reykjanes in uživajte ter se čudite nezemeljski pokrajini, ki so jo oblikovali ledeniki in vulkani. Nočitev Reykjavik.

2. DAN: Zlati krog (Golden Circle)

Zlati krog je največja turistična znamenitost Islandije in tu lahko pričakujete mnogo (preveč za naš okus) turistov. Vseeno si ga splača ogledati, saj je pokrajina prečudovita. Zlati krog vključuje nacionalni park Pingvellir, kjer ob mističnem jezeru Pingvallavatn leži prvi parlament na svetu, hkrati pa se tu nahaja tektonska prelomnica med dvema celinskima ploščama. Pot nadaljujete do znamenitega gejzirja Stokkur, ki bruha na vsakih 5-10 minut in še dalje do veličastnega slapu Gullfos (Zlati slap), ki v treh stopnjah pada 32 metrov globoko v sotesko pod njim. Dan lahko zaključite s sprehodom okoli kraterskega jezera Kerid. Nočitev Reykjavik.

3. DAN: Reykjavik – Vik

Tretji dan se podajte na svojo pot po Velikem krogu. Iz Reykjavika se odpravite v Vik. Na poti vas bo pričakala množica veličastnih slapov, med katerimi sta najlepša Seljalandsfoss in Skogafoss. Pred krajem Vik si obvezno oglejte prelepo črno plažo z množico puffinov ter se povzpnite na razgledno točko Dyrholaey Arch. Nočitev: Vik

4. DAN: Vik – Hofn

Prihajamo do – po našem mnenju – najlepših delov Islandije. Področje med Vikom in Hofnom je področje ledenikov in ledeniških lagun, ki nam razkrijejo, zakaj se Islandija imenuje ICE-LAND. Veličastno delo narave. Poleg bolj znane Jokulsarlon ledeniške lagune, lahko uživate v miru in tišini tudi v manjših lagunah v bližini. Nam najlepša je bila laguna Fjallsarlon, kjer smo bili skoraj popolnoma sami v divji lepoti narave. Ledeniški jeziki in ledene kocke plavajoče v vodi so resnično nekaj posebnega. In ko med njimi plavajo še tjulnji in ter številni puffini – je doživetje še lepše. Nočitev: Hofn.

5. DAN: Hofn – Husavik

Peti dan vas čaka najdaljša vožnja, saj je potrebno priti iz južne obale na severni del Islandije – iz Hofna do idilične vasice Husavik. Pet ur in pol čiste vožnje. A ker je poletni dan dolg in lepot ob poti veliko – verjemite, da to ne predstavlja večje težave. Če imate dovolj časa, lahko tu pot presekate in izberete nočitev v eni izmed vasic vzhodne obale ob preštevilnih fjordih. Mi tega časa nismo imeli, zato smo se podali direktno na sever. Vmes pa seveda občudovali divjo pokrajino. Nam je v tem delu vreme malo ponagajalo, zato se nismo mogli ustaviti ob najbolj vodnatem slapu Islandije: Dettifos, ki ga vsekakor vključite v svoj potovalni plan. Na srečo pa se je vreme izboljšalo, ko smo prispeli do vulkanskega jezera Myvatn, ki je nekakšno izhodišče za dostop do Husavika. Motivov za fotografiranje divjih in nenavadnih pojavov je tu ogromno, sploh v povezavi z vremenom, ki se spreminja iz minute v minuto ter hkrati ustvarja ogromno število mavric in noro svetlobo. Zapeljite se okrog jezera in se vmes povzpnite na črni krater Hverfjall, ali pa si odpočite v lokalnih naravnih termah. Ko v popoldanskih urah prispete v Husavik vam je kristalno jasno – zakaj se je ta pot izplačala. Pisana idilična vasica, ki nas je popolnoma očarala. Nočitev: Husavik6. DAN: Husavik – Akureyri

Husavik je idilično ribiško mestece na severu Islandije, ki diha z morjem in naravo in to se tu čuti na vsakem koraku. Popotniki se v Husavik podajo (podamo) po navadi z enim razlogom – zaradi ogleda kitov in puffinov ter stik z divjim morskim življenjem. Mi smo se na ogled kitov in Puffin islanda podali s pristno jadrnico North sailing-a in bili nad izkušnjo navdušeni. Videli smo kar precej kitov, delfinov ter na stotine puffinov. Priporočamo! Po prelepi izkušnji (ki si jo vnaprej rezervirajte v dopoldanskem času) se sredi dneva odpravite ponovno do jezera Myvatn in okolice, tokrat na ogled čudovite Krafle s kraterjem Viti ter Hvervirja s svojimi gejzirji. Na kratki poti od Myvatna do Akureyrija se ustavite še ob (za nas) najlepšem slapu na celotni Islandiji – Godafossu (slap bogov). Prelep zaključek enega izmed najlepših dni našega življenja. Nočitev: Akureyri

7. DAN: Akureyri – Grundarfjordur

Pot od Akureyrija na severu do Grundarfjordurja na zahodni obali Islandije je bila najbolj “dolgočasna” od vseh, a še vedno prelepa. Grundarfjordur leži na polotoku Snaefellsnes in je (podobno kot Husavik) znan kot izvrstno izhodišče za ogled kitov in morskega življenja. Njegova posebnost je največkrat fotografirana znamenita in prelepa gora Kirkjufell, ki je prava naravna kulisa idiličnega mesteca, kjer smo srečali komaj kakšnega turista. Okoliški slapovi in ogromno islandskih konjev pa čudovito kuliso Grundarfjordurja naredijo še očarljivejšo. Nočitev: Grundarfjordur

8. DAN: Akureyri – Reykjavik

Ostanite zgodaj in obkrožite polotok Snaefellsnes. Posebnost polotoka je v toplejših mesecih tudi množica tjulnjev, ki se zadržujejo na južni obali polotoka, točneje na plaži v bližini Yitritunge (64°48’13.6″N 23°04’52.9″W). Ko sredi dneva pridete v Reykjavik, pojdite do njegovega osrednjega trga in uživajte v mestnem utripu. Večerni let proti domu (kot smo ga imeli mi) nam je zelo odgovarjal, saj nam je bilo pol dneva preživetega v Rejkyaviku – zadosti. Če pa radi raziskujete glavna mesta – lahko potovanje tu podaljšate za dodatni dan.

Islandija je prelepa in brez pomisleka bi se z veseljem še enkrat vrnili – kljub ne najcenejšim potovalnim možnostim. Upam, da vam bo naš potovalni plan pomagal pri vaši odločitvi ali načrtovanju poti po tej čudoviti deželi.