Naš izbor: divji živalski svet Islandije

Prav veliki si od živalskega sveta na našem potepanju po Islandiji/Škotski nismo obetali.

O.K., vedeli smo, da bomo na Škotskem videli ovce, ampak ovce vidimo tolikokrat, da nam to ni bilo nič posebnega. Na Islandiji smo pričakovali islandske konje, ki smo se jih bolj veselili – vsaj naša devetletnica jih je nestrpno pričakovala.
Prav tako smo vedeli, da bomo mogoče (prvi če), če nam bo vreme naklonjeno, odšli na severu Islandije z ladjo na ogled kitov, ki jih mogoče (drugi če), če nam je dano, vidimo.
In mogoče nam uspe uzreti kakšnega puffina – njorko – simpatično ptico z oranžnim kljunom, ki poletje preživi na Islandiji in njeni okolici, pozimi pa se seli proti zahodu.

Živali v svojem naravnem okolju so vedno nepredvidljive in bolje je pričakovati manj, kot preveč ter biti razočaran.
Imeli smo neverjetno srečo, da nam je bilo v divji naravi Islandije dano videti toliko živali, kot smo jih.

Islandski konji. Ptice vseh vrst. Puffini na več lokacijah. Kiti grbavci (ja, množina). Delfini, ki so se v jati igrali okoli naše jadrnice, plavali pod njo, skakali in delali premete. In za piko na i – tjulnji na obali zahodne Islandije.
Škotska nam je postregla s svojim značilnim “čupastim” govedom (hairy cow) in malim morjem ovac. Tudi lepo.

Za vse, ki se odpravljate v prihodnosti na potovanje po Islandiji, pa je tule povzetek lokacij, kjer smo zgoraj omenjene živali videli.

Islandski konji

Vsepovsod. Vzemite si čas, ustavite se in jih opazujte. Počakajte na pravi kontrast svetlobe in lepe fotografije so tu.

 

Puffini

Mi smo imeli puffine priložnost videti na treh lokacijah. Ogromno jih je ob in na južni obali, posebej v okolici Vika. Nekateri se odpravijo na izlet z ladjico do otočka Vestmannaeyjar in pravijo, da se jih tudi tam veliko vidi. Prav tako smo jih videli v ledeniški laguni Jokulsarlon na jugu Islandije. Največ – nekaj sto, pa jih je bilo na severu, na Puffin island-u. Do Puffin island -a vozijo jadrnice iz Husavika, idilične ribiške vasice na severu otoka. Ponudnikov izletov je več – mi smo se odločili za North Sailing in izkušnja je bila neponovljiva.

 

Kiti

Na ogled kitov se na Islandiji lahko odpravite iz Husavika, Reykjavika in Grundarfjordurja (na polotoku Snafellsnes). Najbrž še kje drugje, a to so tri glavne lokacije, kjer je možnost da vidite te fantastične živali – največja. Mi smo se odločili, da se na morje podamo iz Husavika, saj smo si zelo želeli ogledati še Puffin island v njegovi bližini. Ponudnikov tu je veliko. Po pregledu vseh smo se odločili za North Sailing, ki je resnično kvaliteten in ga ZELO priporočamo. V Grundarfjordurju vozi na ogled kitov Laki tours, za katerega prav tako pravijo, da je kvaliteten. Če bi želeli videti orke, potem izberite izlet iz Grundarfjordurja. Mi smo si želeli obiskati Puffin island in idilični Husavik (ki je bil za nas najlepši kraj – vasica na celotni Islandiji), ter z malo sreče videti velike sesalce – kite grbavce. Zagotovila, da jih vidite – tudi če je vreme primerno za izlet – seveda ni, zato je bilo naše navdušenje, ko smo jih videli kar nekaj (nisem štela – med pet in deset – a bližje deset) ogromno. Resnično smo hvaležni in tega dneva ne bomo nikoli pozabili.

 

Delfini

Da je bilo veselje še večje in v nas prebujena otroška razposajenost in igrivost, pa so poskrbeli delfini. Delfini se zadržujejo v istih vodah kot kiti in velikokrat se jih vidi skupaj z njimi ali nekje blizu. Mi smo jih najprej opazili zgolj od daleč, a potem je cela jata njih prišla bližje naši jadrnici in nam tam priredila pravo nepričakovano predstavo. Skakali so, delali premete, se lovili, plavali pod in okoli jadrnice in spuščali svoje, značilne glasove. Iris je bilo na jadrnici malo slabo, a ko je videla delfine, je slabost “čudežno” izginila in začela je uživati v izletu.

 

Tjulnji

Če si ogled kitov nismo upali preveč želeti, pa tjulnje resnično nismo pričakovali. Prve smo videli v ledeniški laguni Jokulsarlon, ko so plavali okoli ledenih kock. In že to je bilo lepo. Potem pa smo – pravzaprav zgolj “naKLJUČno” na info točki v Grundarfjordurju (ko nismo našli hostla) izvedeli, da se jih poleti velikokrat opazi na in ob obali tega zahodnega islandskega polotoka Snafellsnes, točno na določeni plaži. Tjulnje smo imeli čast opazovati v Ytritungi, točne koordinate lokacije pa so: 64°48’13.6″N 23°04’52.9″W

 

Opazovanje živali v njihovih naravnih okoljih je za nas vedno eden izmed vrhuncev potovanja, sploh zato, ker imamo doma dva radovedna šolarja in sta nad živalmi navdušena. Če potujete z otroci, si vzemite čas za opazovanje narave in živali, to so izkušnje, ki jih ne bodo nikoli pozabili.