Najlepši slapovi naših raziskovanj

Že odkar sva skupaj, sva s Petrom čisto nora na slapove in to se do tega trenutka še ni spremenilo. Zato si pred vsakim potovanjem postaviva tudi vprašanje: ali je kje kakšen čudovit slap, ki ga lahko vključimo v našo pot? In ja, do sedaj se je nabrala kar lepa zbirka slapov po celem svetu.

Kateri pa so tisti, ki so se nama najbolj vtisnili v spomin?

1. Brazilija in Argentina: slapovi Iguazu

Je lahko, v luči slapov sploh še kaj lepšega na svetu? Težko. To je bil zagotovo vrhunec našega potovanja po tem delu Južne Amerike in teh dveh dni raziskovanja tako brazilske, kot tudi argentinske strani slapov, ne bom nikoli pozabila. Za takšne trenutke na potovanju se je vredno odpovedati marsičemu doma in doživeti tudi kakšen težaven trenutek na poti, ki je vedno sestavni del uresničitve sanj, takšnih ali drugačnih. Ime slapov izvira iz gvaranščine in pomeni »Velika voda«. Samim slapovom so Gvarani (avtohtono ljudstvo Južne Amerike) sicer pravili »Kraj, kjer se iz vode rojevajo oblaki«. Spektakularno in prelepo, brez dvoma.

2. Zambija in Zimbabwe: Viktorijini slapovi, dragulj Afrike

Viktorijini slapovi so slapovi na reki Zambezi, na meji med Zambijo in Zimbabvejem. Slapovi so razdeljeni med dva narodna parka: zambijski Narodni park Mosi-oa-Tunya in Narodni park Viktorijinih slapov države Zimbabve. Domačini so jih poimenovali tudi “Dim, ki grmi” (Mosi-oa-Tunya), drugo poimenovanje za njih pa je “Jewel of Africa”, dragulj Afrike. Pravijo, da so eno izmed sedmih čudes sveta in definitivno veličastno delo narave. Njihova značilnost je vodna zavesa, ki pada v razpoko oziroma kanjon, ob njem pa je speljana potka dolga približno 2 km, ob kateri se nenehno odpirajo pogledi na čudovite 1,7 km široke slapove. Resda po višini merijo “zgolj” približno 120 metrov, a zaradi svoje širine in neprekinjene vodne zavese, vsaj v deževnem obdobju, veljajo za največje slapove na svetu.

3. Islandija: dežela ledenikov, vulkanov in slapov

Islandija je neverjetna dežela nezemeljske pokrajine, ledeniških lagun, vulkanov ter slapov. Slednjih je tu res neskončno mnogo, eden lepši od drugega. Če bi morali Islandijo poimenovati z eno besedo, bi bila ta beseda voda, v vseh oblikah, barvah in iz vseh smeri 🙂 . Gullfoss, Seljalandsfoss, Skogafoss, Dettifoss in še malo morje ostalih “fossov”, a nam najlepši je bil zagotovo Godafoss. Seveda ne trdim, da je to objektivno najlepši slap na Islandiji, samo mi smo ga najlepše doživeli. Godafoss so domačini poimenovali slap bogov. Mislim da njegovo ime ni čisto naključno 🙂 .

4. Portugalska, Azori in čudoviti slapovi otoka Flores

Najlepši del Floresa so zagotovo njegovi izjemni slapovi, ki kot zavesa padajo po zelenih vulkanskih pobočjih. Ker sva Flores obiskala takoj po nekajdnevnem močnem deževju, je bilo slapov še več in bili so res vodnati. Potokov, ki so lili čez zelene stene je bilo prve dni ogromno. Najlepša je zavesa slapov ob ikoničnem jezeru Poco da Ribeira do Ferreiro, oziroma Cascata da Ribeira do Ferreiro. Slapove najlepše lahko doživimo ob jezeru, a so pravzaprav čudovito vidni tudi iz daljave, tako iz razgledne točke Miradouro do Portal, kot tudi iz lokalne ceste, ki povezuje razgledno točko z vasico Faja Grande. Tik ob njih v naravni amfiteater pada neverjetni Cascata da Ribeira Grande, dobro viden tako iz ceste, kot razgledne točke. Tretji slap, ki naju je navdušil pa je bil Poco do Bacalhau, ki leži v neposredni bližini vasice Faja Grande in v katerem tolmunu se je možno tudi kopati. Neverjetno doživetje zelene, bujne vulkanske pokrajine in njihovih slapov je res veličastno.

5. Švica: Renski slapovi, največji slapovi Evrope

Renski slapovi so največji slapovi v Evropi. Nahajajo se na reki Ren, v Švici, okoli 4 km jugozahodno od mesta Schaffhausen. Najvišja višina slapov je 23 metrov, medtem ko je širina slapov okoli 150 m. Pretok in moč vode pa sta izjemna. Prav tako so s švicarsko učinkovitostjo izjemno postavljene razgledne točke na slapove, kjer imaš občutek, da bi se z lahkoto dotaknil neverjetne moči vode, ki dere mimo tebe. Nad njimi bedi grad Schloss Laufen. V sončnem vremenu, ki naju je razvajalo ob slapovih, pa piko dodajo številne mavrice, ki jih ustvarja igra vode in svetlobe. Čarobno. Za doživetje in celostni ogled slapov je najbolje kombinirati pešpot in z njo obisk različnih razglednih točk, kot tudi vožnjo z ladjico na otoček, ki se nahaja v sredini slapov. Če se boste odločili za ogled slapov, si vzemite vsaj pol dneva. In uživajte v osupljivi moči vode in lepoti največjih slapov Evrope.

6. Avstrija: Maltatal, Dolina padajočih voda

Maltatal je dolina reke Malte, bolj znana kot dolina slapov in čudovitih razgledov. Nahaja se v pogorju Visokih Tur v Srednjevzhodnih Alpah na Avstrijskem Koroškem. Zgornji del doline se konča pri jezu Kolnbrein, od koder so čudoviti razgledi na gorsko skupino Ankogel. Najbolj vodnati so slapovi v času taljenja snega, zato dolino imenujejo tudi “Dolina padajočih voda”. A tudi če dolino obiščete na topel poletni dan, ne boste razočarani, ker je čudovita. Slapovi v njej pa prav tako. Znamenitost doline so slapovi in jez, ki je dolg kar 626m in visok 200m. Po jezu se lahko sprehodite in uživate tudi v razglednem in fotogeničnem balkonu (Skywalk). Najlepši in najvišji slap doline, Fallbachfall pa vas pričaka še pred vstopom v dolino. Čudovit enodnevni izlet iz naših krajev.

7. ZDA: Yellowstonski kanjon in Lower falls of Yellowstone river

Yellowstone je najstarejši nacionalni park na svetu. Celotni nacionalni park leži na vulkanu premera 60 km, ki ga je razneslo pred 600.000 leti. Pokrajina, ki se je s tem ustvarila je nezemeljsko lepe, divja, prvinska in zaščitena. V Yellowstonu je najtanjša zemeljska skorja debela le 200 metrov, zato je to področje množica nenavadnih gejzirjev, ki jih je tu več, kot na vsem ostalem svetu skupaj. Če, oziroma ko ga bo ponovno razneslo (statistično gledano čez približno 30.000 let), bo njegova moč ne samo uničila celotno Ameriko, temveč lahko tudi povzročila novo ledeno dobo. Uf  🙂 . Yellowstonski kanjon po katerem teče reka Yellowstone, ki na svoji poti ustvarja številne slapove in dih jemajoče razglede je “must do” ob raziskovanju tega čudovitega nacionalnega parka. Ob kanjonu je speljanih lepo število poti, prav tako pa so lahko dostopne tudi številne razgledne točke. Najlepši pa so Lower falls of Yellowstone river.

8. Avstralija: Top End in njegovi slapovi

Divja lepota avstralskega severnega Top Enda nas je preprosto navdušila. Če smo sprva uživali na avstralskem jugu in vsi očarani raziskovali njen vroč in rdeči center, pa je tropski in vode poln Top End zgodba za sebe. Reke, billabongi, slapovi, živali in seveda Kakadu NP ter še številni drugi, enako lepi kotički. A kljub temu, da je vode v tem severnem delu Avstralije res veliko, pa je potrebna izredna pazljivost pri tem, kje se je varno kopati. Nesporni kralj živali v celotnem Top Endu je namreč zelo nevarni in napadalni salty: estuarine saltwater crocodile. Krokodil, ki se sicer izleže v sladkih vodah, a živi tako v morju, kot tudi v jezerih, rekah in ob slapovih. Saltyji so izredno veliki, močni, pa tudi inteligentni in napadejo brez razloga, vse prevečkrat tudi ljudi, ki se ne držijo opozoril. A kljub temu, da je potrebna velika pazljivost, pa obstajajo kotički v tem severnem delu, kjer se brez nevaranosti lahko kopaš. Te kotički seveda niso reke, po katerih se saltyji vedno premikajo, temveč višje ležeči slapovi. Najlepši so nam bili zagotovo zgornji Leliyn/Edith falls, ki so del Nitmuluk NP in so popolnoma “crocodiles free zone”. Po čudovitih slapovih varnih za kopanje pa slovi tudi Litchfield NP.

9. Kostarika in njeni slapovi

Raziskovanje Kostarike brez obiska vsaj kakšnega od njenih številni slapov preprosto ni popolno. Država, ki slovi po svoji ekološki ozaveščenosti in številnih naravnih lepotah, skriva v svoji notranjosti izjemne nacionalne parke, reke in slapove. Na žalost je za obisk vsakega od njih potrebno kar konkretno plačilo, a nimaš kaj. Zavedajo se svoje vrednosti in vrednosti ohranjanja čiste narave. Tu se od njih lahko samo učimo. S Petrom sva v prvih dneh raziskovanja Kostarike obiskala štiri slapove. Najprej naju je navdušil La Paz Waterfall Gardens Nature park, kasneje izjemni in najmanj poznani (a za naju najlepši) slap Catarata de Toro, pa seveda turkizni Rio Celeste v Volcano Tenorio nacionalnem parku ter na koncu čudoviti slap Arenal pod fotogeničnim vrhom istoimenskega vulkana. Raj za ljubitelje slapov in vode v vseh oblikah.

10. Filipini: Batad in Tappiya falls

Znamenite višinske riževe terase v Batadu ne ponujajo samo izjemnih razgledov na svoj amfiteater, temveč v svojem ozadju skrivajo tudi čudoviti slap. A pot do njega ni tako enostavna, saj je potrebno prehoditi približno 1000 zelo visokih stopnic v eno smer, torej skupaj krepko čez 2000. A se je izplačalo, kljub kar konkretnemu muskelfibru naslednji dan. Večina popotnikov v tistih koncih se odloči za vodiča, ki jih usmerja in vodi med riževimi terasami do slapu. Mi se zanj nismo odločili in nam ni bilo žal. Z malo orientacije in smisla za hojo, ki ga imamo Slovenci več kot dovolj, le to ni potrebno. Druženju z domačini se lahko pristopi brez vodiča, največkrat še lažje, bolj svobodno in bolj pristno. Dan preživet v Batadu in njegovi okolici je bil zagotovo eden lepših dni na našem potepanju po Filipinih.

11. Maroko: Ouzoud waterfall

Maroko je rdeč in zelen, je opečnat, je sladek in pekoč, skrit in zakrit, divji in pristen, pisan in dišeč, tih in glasen, berberska pravljica iz Tisoč in ene noči, tukaj in sedaj. Ja, in tudi v tej berberski pravljici nam je uspelo najti čudovit slap. Ouzoud je slap ob rdečih skalah Maroka in je bil super popestritev raziskovanja maroške pravljice.

12. Avstrija: Johannes wasserfall, Obertauern

Kljub temu, da je vasica Obertauern bolj poznana in obiskana kot zimsko smučarsko središče Avstrije, pa je njen obisk lahko enako čudovit tudi poleti. Glavni razlog so razgledi in eden lepših slapov v naši bližini: Johannes wasserfall. Naju je popolnoma prevzel, ker je res čudovit. Nahaja se zahodno od vasice ob cesti 99 (Tauernstrasse). Dostopa do slapu sta dva, krajši in bolj strm ter daljši, ki vodi po poti naokrog. Midva sva se tokrat poslužila krajšega. Izhodišče je manjše parkirišče ob cesti (koordinate: 47.252048, 13.508865). Pri krajšem dostopu slap ugledaš že čez nekaj minut hoje, saj stojiš nad njim in se potem po zavarovanih stopnicah spustiš navzdol. Posebno doživetje je tudi to, da se lahko pomakneš za slap in opazuješ zaveso vode in posamezne kapljice v njej. Izjemno in vredno našega obiska.

13. Kanada: Yoho NP, Takakkaw falls

Emerald lake in slap Takakkaw v nacionalnem parku Yoho v kanadskem Skalnem gorovju so bili čudovito presenečenje. Prvič zato, ker smo se tu ponovno srečali s prijatelji iz Slovenije in Yoho NP raziskovali skupaj. V največji meri pa zaradi lepot nacionalnega parka, smaragdnega jezera Emerald in slapu Takakkaw, ki sodi med najvišje slapove Kanade, saj je visok kar 373 metrov. Kljub oblačnemu vremenu, ki nas je spremljalo tisti dan, ob takšni veličini ne moreš ostati ravnodušen. Ime Takakkaw pomeni tudi čudovit in mi se z njim kar strinjamo.

14. Švica: Trummelbach falls in Lauterbrunnen, dolina slapov

Trummelbach Falls so edinstveni ledeniški slapovi, dostopni pod zemljo, znotraj gore in združujejo vode ledenikov Jungfrau, Eiger in Monch v Švici. Količina vode, ki jo prenašajo je neverjetna. Do 20.000 litrov vode na sekundo pade v teh slapovih, ki jih lahko raziskujemo skozi zanimive soteske, galerije, predore, steze in ploščadi. Nahajajo se v dolini Lauterbrunnen, ki ji pravijo tudi dolina 72-ih slapov. Trummelbach Falls niso bili edini, ki so nas navdušili in ki smo jih v tej dolini obiskali. Njihovih imen ne poznamo, doživetje energije vode, ki ustvarja in je nič ne zaustavi, pa je ostalo. Kako majhni in nemočni smo proti naravi – tega bi se morali bolj zavedati. Tudi in predvsem takrat, ko nam je lepo 🙂 .

15. Šri lanka in njeni slapovi

Šri lanka je dežela s toliko lepotami, da jo nekoč vsekakor uvrstite na vaš popotniški seznam. Šri lanka niso samo lepe plaže, sloni in nacionalni parki ter zgodovinske znamenitosti, uvrščene na seznam Unescove svetovne dediščine. Njena pokrajina je tako raznolika, kot so lahko tudi dogodivščine, ki jih ta dežela nudi popotnikom. Da ne govorimo o okusni hrani in prijaznih ljudeh. V njenem centru, ki je srce Šri lanke, se nahajajo zelene čajne plantaže in obilica slapov, ki doživetje na njih še polepšajo. Hoja med čajnimi plantažami je zanimivo doživetje, tudi če jo popestrijo prav zanimive in nam nič všečne živali – pijavke. Ker v resnici niso nevarne, samo nadležne, le te ostanejo zanimiv popotniški spomin.
Nuwara Eliya je osrčje zelene notranjosti Šri lanke in tu pridelujejo najbolj kvaliteten čaj na svetu. Leži visoko, na skoraj 2000 metrih nadmorske višine in je dobro izhodišče tako za zanimive trekinge, vožnjo z vlakom med čajnimi plantažami ali raziskovanje slapov. Slapovi, ki smo jih raziskovali in obiskali na našem potepanju po zeleni notranjosti Šri lanke so: Ramboda falls, Devon Falls, St. Clair falls, Ravana Ella falls…Med njimi bi vsekakor izpostavila Ramboda falls, vendar morate za dostop do njih dobiti vodiča, ki vas zapelje do izhodišča in dobro pozna okolico Nuwara Eliye. Zato le tega poiščite v tem višinskem mestu, katerega klima spominja na našo in te prav lepo ohladi od tropske vročine Šri lanke.

16. Italija: Marmore falls

Popolnoma nepričakovano sva, na najinem roadtripu po južni Italiji, odkrila slapove Marmore, v relativni bližini Rima. Slapovi Cascata delle Marmore so največji slapovi Italije. Bila sva več kot pozitivno presenečena nad njihovo vodnatostjo, lepoto in veličino. Vau. Ob slapu je speljanih kar nekaj poti, lahko pa se povzpnemo tudi do samega vrha slapu, kar zelo priporočam.

17. Bosna in Hercegovina: slapovi Kravice

Kravice so čudovita oaza v bližini Mostarja in Medjugorja, v južni Bosni, ki jo vsi ljubitelji slapov preprosto moramo obiskati. Reka Trebižat je na svoji poti skozi razgiban teren ustvarila enkratne slapove, do katerih pridemo z avtom iz mesta Ljubuški. Če želimo slapove doživeti bolj pristno in z manj gneče, jih je priporočljivo obiskati pred ali po sezoni, kar sva storila tudi midva.

18. Avstrija: Krimml waterfalls in slapovi ob ledeniškem Glossglocknerju

Grossglockner leži v Avstriji severno od mesta Lienz. Tudi če imate majhne otroke ali če niste gornik in plezalec, je obisk področja pod Grossglocknerjem lahko lep vikend izlet. Obdaja ga namreč množica čudovitih slapov, ki so bili meni še veliko lepše doživetje kot sama hoja pod Grossglocknerjem. Slapovi so nekaj res mogočnega, prvinska divja energija vode, ki te osveži, prečisti in napolni z energijo. Mi smo obisk Grossglocknerja združili še z obiskom Krimmlskih slapov, ki so najvišji slapovi v Avstriji. Nahajajo se severozahodno od Grossglocknerja, v bližini vasi Krimml, v narodnem parku Hohe Tauern, v gorah blizu meje z Italijo.

19. Hrvaška: Plitvička jezera in njeni slapovi

Le kdo ne pozna Plitvic 🙂 . Šestnajst jezer v čudovitih turkiznih odtenkih, se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo naravno lepoto. Delijo se na gornja jezera in na spodnja jezera. Jezera povezujejo steze in poti, kar nam obiskovalcem omogoči, da lahko Plitvice spoznamo v celoti in uživamo v njenih lepotah.

20. Dominikanska republika: Jarabacoa in slap Jimenoa 1

Gorata notranjost Dominikanske republike je zanimiva, divja, zelena in nudi obilo možnosti za raziskovanje. Izhodišče je gorsko mestece Jarabacoa, obdano s številnimi pohodnimi potmi in slapovi. Izvrstno za ohladitev od vročih obalnih področij. Midva sva se tu podala do slapu Jimenoa 1, uživali ob občutku divjine in džungle okoli naju, kar je doživetju slapu dodalo prav poseben čar.

21. Grčija: Peloponez, Polylimnio slapovi

Peloponez je kotiček sveta poln naravnih, kulturnih in zgodovinskih lepot in presežkov. Med njimi so tudi simpatični in idilični slapovi Polylimnio, na njegovem južnem delu. Slapovi in tolmuni ob njih ponujajo čudovito ohladitev v poletni vročini. Pravi skriti biser Peloponeza.

22. Slovenija, dežela tisočerih slapov

At least but not last. Slovenija in njeni tisočeri slapovi. Sploh ne vem, kje naj začnem, toliko jih je in tako lepi so. Morda nekoč spišem posebno objavo samo o slovenskih slapovih. Tu so Martuljški slapovi, pa slap Peričnik, slap Savica in slap Boka, slap Kozjak in slap Rinka. To je samo nekaj najbolj znanih slapov naše dežele. A meni osebno ti sploh niso najljubši in najlepši. Meni najljubši so malo bolj skriti in manj poznani. In vsi se nahajajo na skrajnem zahodu naše zelene in vodnate dežele. Tu je Loška koritnica in njena dolina stoterih slapov: slapovi Možnice in slapovi Fratarice in meni najljubši oh in sploh slap Zaročenca. Tu so tudi slapovi Predelnice in Gorejce, pa slapovi Kaludra in slap Virje. Še nižje od Bovca ne nahajajo čudoviti slapovi Globišča, Gregorčičev slap in slap Sopota in še eden mojih najljubših: slap Beri. Še marsikaterega sem izpustila in ja, Slovenija je čudovita dežela številnih prelepih slapov.

23. Oman in kopanje v njegovih zelenih tolmunih

In še eni, out of the box ne-slapovi. Kopanje v zelenih tolmunih wadijev v Omanu je bilo preprosto nekaj tako čudovitega da si, kljub temu da to zagotovo niso slapovi, zasluži mesto tule. Oman je popolnoma varna država, prijazna, čista, posebna, pristna, resnično pravljična. Idealna za razbijanje stereotipov in predsodkov ter spoznavanja drugačnih kultur, običajev, navad in ver. Tudi in še posebej z otroci. Idilični zeleni wadiji, v katerih se brez težav kopaš so pravi balzam za dušo in telo in eden izmed vrhuncev potovanja po Omanu. Mi smo jih obiskali kar nekaj: Wadi Bhani Kalid, Wadi Tiwi, Wadi Shab, Wadi xy, Bimmah Sinkhole itd. Zelena oaza wadijev v nasprotju z rdečo in vročo puščavo Wahibe je zagotovo vredno potovanja vsem ljubiteljem naravnih lepot.

Upam, da ste uživali v prispevku o nekaj najlepših slapovih sveta. Tudi mi imamo še želje in upam, da nam jih nekoč uspe uresničiti. Na prvem mestu, iz vidika slapov, pa je obisk Venezuele in mogočnega Angelovega slapu. Držim pesti da se nama ta želja uresniči.