Ikonične in izjemne: Pale di San Martino

Pale di San Martino 🙂

Težko strnem vtise v nekaj misli, a če bi že morala: noro, odbito, divje, kičasto lep del Dolomitov, ki je pravzaprav njihov največji masiv in kraljuje nad mestecem San Martino di Castrozza. Velik presežek lepote, sploh za ljubitelje narave, razgledov in gora. In ko že mislim, da me Dolomiti ne morejo več presenetiti, končno obiščeva ikonične Pale di San Martino in (poleg Passo Sella) zagotovo najlepši prelaz Dolomitov: Passo Rolle.

Pale di San Martino so se nama v preteklosti izmuznile že dvakrat. Fotogenični špičasti vrhovi so bili v oblakih, vreme pa preprosto ni bilo primerno za raziskovanje le teh. A v tretje gre rado in letos sva doživela pravo gorsko pravljico.

Najbolj ikoničnemu vrhu pogorja Cimon della Pala, na kratko tudi Cimone, pravijo “the Matterhorn of the Dolomites”, naju pa je spominjal tudi na špičaste vrhove v okolici Mont Blanca, ki sva jih raziskovala leta 2020. Zagotovo nekaj najlepšega kar od gora lahko doživimo v Evropi. Sploh v sončnem vremenu.

Pohodnih poti v tem delu Dolomitov je veliko, primernih za vse stopnje izkušenosti. Če bi morala izpostaviti, pa so “must do” tri, primerne tudi za čisto običajne pohodnike:

1. Krožna pohodna pot iz prelaza Rolle do Baita Segantini in gore Castellaz, z veličastnimi pogledi na najlepše Pale di San Martino. Pohod ni zahteven, lahko ga naredimo v obliki krožne poti ali enosmerne (do Baite Segantini in nazaj). V idealnih vremenskih razmerah je pohod najbolje izvesti v popoldanskih urah, ko so gore najlepše osvetljene. V realnosti pa je žal tako, da moramo imeti res veliko sreče, da ikonični vrhovi niso v oblakih že zjutraj, kaj šele popoldan.

2. Vzpon z gondolo iz San Martino di Castrozza do Rifugio Rosetta, od tam naprej peš na Cimo Rosetta, kasneje pa pohod z najlepšimi razgledi, ki sežejo vse do Tofane in Treh Cim, v osrčju neverjetnega masiva Dolomitov.

3. Popoldanski vzpon na razgledne točke nad prelazom Passo Rolle, ki v primeru lepega vremena ponujajo kičaste razglede na Matterhorn Dolomitov in njegovo okolico.

Upam, da so vas zgornje fotografije dovolj navdušile, da se boste morda nekoč odpravili na raziskovanje tega neverjetno lepega, nam bližnjega dela našega zelenega planeta.