Viktorijini slapovi – dragulj Afrike

S Petrom sva že od nekdaj dobesedno zaljubljena v slapove, zato možnosti obiska Viktorijinih slapov nisva želela izpustiti iz roke. Ni bilo poceni, ni bilo enostavno, bilo pa je vredno. Ponovno se je ponovila in utrdila moja življenjska mantra, ki pravi: najlepše stvari se zgodijo izven cone udobja 🙂 .

Viktorijini slapovi so slapovi na reki Zambezi, na meji med Zambijo in Zimbabvejem. Slapovi so razdeljeni med dva narodna parka: zambijski Narodni park Mosi-oa-Tunya in Narodni park Viktorijinih slapov države Zimbabve.

Domačini so jih poimenovali tudi “dim, ki grmi” (Mosi-oa-Tunya), drugo poimenovanje za njih pa je “jewel of Africa”, dragulj Afrike. Pravijo, da so eno izmed sedmih čudes sveta in definitivno veličastno delo narave. Njihova značilnost je vodna “zavesa”, ki pada v razpoko oziroma kanjon, ob njem pa je speljana potka dolga približno 2 km, ob kateri se nenehno odpirajo pogledi na čudovite 1,7 km široke slapove. Resda po višini merijo “zgolj” približno 120 metrov, a zaradi svoje širine in neprekinjene vodne zavese, vsaj v deževnem obdobju, veljajo za največje slapove na svetu.

Najboljši čas za obisk slapov je začetek našega poletja, ki predstavlja njihovo sušno obdobje. V njihovem deževnem obdobju (od nekje novembra do maja) je namreč količina vode slapov enormna in tolikšna, da resnično predstavljajo “dim, ki grmi”. Prav veliko od ogleda slapov (razen wow občutka ob ogromnih količinah vode in njenem bobnenju), takrat ni. Prav tako je v naši jeseni (konec njihovega sušnega obdobja), količina in pretok vode zelo majhen, kar zopet ni najlepše. Po našem mnenju je najlepši ogled slapov nekje vmes – torek začetek našega poletja. Še vedno sta pretok in količina vode ogromna, a hkrati ravno pravšnja, da slapove tudi vidiš in opazuješ. Moker pa si v vsakem primeru, but who cares 🙂 .

O logistiki obiska Viktorijinih slapov sem že pisala v članku: Namibija, Bocvana in Viktorijini slapovi – logistika potovanja in praktični potovalni nasveti; zato se tu ne bi ponavljala. Glede na – v zadnjem času – številne ugodne akcije letalskih kart direktno v Livingstone, ki za večino predstavlja izhodišče za ogled slapov, lahko svoj potovalni krog po Afrike začnete in končate prav tu – ob spektakularnih Viktorijinih slapovih.

Popotniki pravijo, da so edini, resnično primerljivi in še lepši slapovi – edino slapovi Iguazu, v Južni Ameriki. No, samo na besedo pač ne verjamemo. Bo treba preverit v živo 🙂 .