Naš izbor: najlepši kotički Cipra

Ciper ima kar nekaj kotičkov vrednih raziskovanja in nekateri od njih so nas čisto navdušili. Če vas zanima logistika potovanja po Cipru, si več lahko preberete v članku: Ciper: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti, naše prve vtise pa v članku Ciper po naše.

Kateri so – po našem mnenju – najlepši kotički Cipra?

1. Polotok Akamas

Akamas je polotok na skrajnem severozahodu Cipra. Ponuja čudovite razglede, pohodne poti, klife, turkizne zalive in pokrajina je res slikovita. Del polotoka je narodni park, ki ni prevozen z običajnim avtomobilom (smo poizkusili, pa žal ni šlo 🙂 ). Izhodišče za raziskovanje polotoka sta mesteci Polis in Latsi. Mi smo se odločili za pohod do Fontane Amorose, ki skriva eno najlepših plaž na Cipru, če ne v celotni Evropi – Modro laguno. Pot do Fontane Amorose je dolga 5,5 km v eno smer (in seveda prav toliko tudi nazaj) in jo je resnično vredno prehoditi. Izhodišče poti so »Baths of Aphrodite«, kjer lahko pustite avtomobil. S seboj vzemite dovolj vode in kopalke in verjemite, ne bo vam žal 🙂 . Če vam ni do hoje, lahko Fontano Amoroso in njeno Modro laguno obiščete tudi z ladjo, ki vozi 2x dnevno iz Latsija, samo pravi čas preverite vozni red. Na skrajnem južnem delu polotoka Akamas se nahaja tudi znamenita Lara beach, od koder je čudovito opazovanje sončnega zahoda.

2. Gorovje Troodos in slap Millomeris

Troodos je gorato območje osrednjega Cipra, ki v zimskem času domačinom ponuja celo smuko, v poletnem pa umik od pretirane vročine nižjega obalnega območja. Prepleteno je z vasicami in je pravi raj za botanike, saj tu rastejo številne endemične vrste. Tu se nahajajo tudi mnoge pod Unescom zaščitene bizantinske cerkvice in samostani, ter številne pohodne poti. Nas je posebej navdušila Millomeris Waterfalls trail, katere izhodišče je tule: 34.886349, 32.863899. Pot se iz izhodišča spušča v sotesko, kjer vas na koncu pričaka slap, ki sam po sebi morda ne bi bil nič posebnega, a skupaj z naravo, ki ga obdaja, je res lep in vreden obiska.

3. Büyük Han

Büyük Han se nahaja v mestecu Nikozija, na severnem – turškem delu. Po angleško ga imenujejo »the Great Inn« in predstavlja eno izmed najstarejših in najpomembnejših stavb na celotnem Cipru. Je največji karavanseraj na tem območju, zgrajen v 16. stoletju pod otomansko oblastjo. Karavanseraj je obcestno počivališče za sprejemanje in nastanitev karavan, pogosto tudi lokalno trgovsko središče ali vojaško oporišče. Karavanseraji so zagotavljali pretok blaga, ljudi in informacij (vir: Wikipedija). Moram priznati, da nas je Büyük Han očaral in da ima tisto nekaj, kar iščemo na potovanjih. Dušo, domačine, seveda tudi turiste, a na srečo v ravno pravšnji meri (izven glavne sezone).

4. Polotok Karpas

Polotok Karpas se nahaja na skrajnem severovzhodu Cipra in njegova divja narava ter turkizno morje je resnično prelepo. Njegova skrajna točka je samo dobrih 100 km oddaljena od Sirije, na njem pa se nahaja tudi mestece Dipkarpaz, edino na Cipru, kjer še vedno v sožitju skupaj živijo tako Grki kot Turki. Severna obala polotoka Karpas skriva turkizne zalive, južna pa znamenito Golden beach, ki se v večernih urah resnično spremeni v odtenke zlate barve. In skoraj nikjer nobenega turista, kar je bilo sploh čudovito. Edina stvar, ki nas je zmotila na tem delu so smeti, ki jih je naplavilo morje na severne plaže polotoka. V takšnih trenutkih se še bolj zaveš, kako pomembno je zmanjšati uporabo plastike in vsega v povezavi z njo. In malo bolj ozaveščeno delati z odpadki in odlaganjem le teh. Tik ob vstopu na polotok, na njegovem začetku, se na vzpetini nahaja grad Kantara, od koder so čudoviti razgledi na polotok in morje, ki ga obdaja.

5. Vasica Bellapais

Vasica Belapais se nahaja nad obalnim mestom Kirenija (turško: Girne) in je res simpatična. Nudi čudovite razglede na Kirenijo in morje ob njej. Vasica je pristna, z grško turškim vzdušjem. Tu lahko v popoldanskih in večernih urah poizkusite tudi gezleme, tipično turške »palačinke«, ki sva jih s Petrom jedla že pred mnogimi leti v Turčiji. Dodaten čar pa vasici da samostan Abbey, ki mu pravijo tudi »the Abbey of Beautiful Peace”, kjer prirejajo številne glasbene festivale, del njega pa je tudi izredno razgledna in simpatična restavracija. Nam je bilo kar žal, da smo sem prišli popolnoma siti 🙂 .

6. Cape Greco

Cape Greco nas je dobesedno popolnoma vrgel na rit. Za polotokom Akamas in pohodom do Fontane Amorose je bil to za nas zagotovo najlepši kotiček na Cipru. Nismo pričakovali, da nas bo tako navdušil, sploh ker leži na turistično precej razvitem območju Cipra, v bližini Agia Nape. Agia Napa leži na jugovzhodnem delu in je s svojimi hotelskimi kompleksi tik ob turkiznih zalivčkih najbolj turistično oblegani del te otoške državice. Saj plaže tu so res lepe, a iz ene izmed njih, iz zelo poznane Nissi beach, smo vseeno zelo hitro pobegnili, ker takšna gužva ni za nas. Zato smo bili tudi glede Capo Greca malo skeptični. A začuda tam ni bilo veliko turistov. Že pogled na jame od zgoraj je bil lep, a še lepše nas je čakalo, ko smo se spustili navzdol, ob morje. Malo previdnosti je tu potrebno, a je šlo tudi z otrokoma brez težav. Turkizno morje ob fotogeničnih jamah in mi, skoraj sami v njem. Luksuz brez primere 🙂 .


7. Hala Sultan Tekkesi mošeja, slana jezera in flamingi

Ta mirna in fotogenična mošeja leži tik ob slanem jezeru pod mestom Larnaka. Posebej lepa je ob sončnem vzhodu, ko se njen odsev odbija od slanega jezera. Ni pretirano turistična in zato nam je bila všeč, prav tako jezero, ki jo obdaja. Tisto, kar resnično nismo pričakovali pa so bili flamingi na slanih jezerih. Tik ob cesti, kar je bilo še bolj nenavadno. Največja verjetnost videti flaminge na slanih jezerih ob Larnaki ali Limassolu je v jesenskih mesecih, a očitno to ni pravilo. Prav veliko od živalskega sveta si na Cipru nismo obetali, zato so bili flamingi res lepo presenečenje.

Verjamem da ima Ciper, poleg zgoraj opisanih kotičkov, še veliko drugih, vrednih raziskovanja. Ena izmed njih je npr soteska Avakas, ki se nam je izmuznila, oziroma se nam časovno ni izšlo. Vsekakor pa je Ciper z neverjetnim številom sončnih dni na leto izvrstna destinacija za krajše pomladno ali jesensko raziskovanje, tudi za zahtevnejše popotnike.