Ciper po naše

Priznam, komaj smo čakali prvomajske počitnice, saj zime letos nismo presekali s potovanjem na toplo. Najprej smo nameravali narediti road trip po Romuniji, a smo se ob pomanjkanju sonca spomladi hitro premislili. In ko smo nekje ujeli akcijo letalskih kart na Ciper po ceni 50 eur na osebo – nismo dolgo premišljevali. Pa naj bo Ciper ?

In je bil. Na prvi pogled Ciper ne ponuja veliko. Klasični resorti in hoteli ob plaži niso naše vrste dopust. Tudi tisti za počitek ne. A Ciper, preverjeno, ponuja veliko več kot samo poležavanje na hotelski plaži. Seveda lahko dobiš tudi to, a za tiste malo bolj avanturistične popotnike, je Ciper izvrsten. Soteske, pohodne poti, gradovi, razgledi, slana jezera, flamingi, arheološke in zgodovinske znamenitosti, turkizni zalivi in ne nazadnje – dobra hrana. Ravno prav velik otok za enotedenske aktivne počitnice.
Ne predstavljamo si potovati na Ciper poleti – zaradi vročine in zaradi gužve. A za pomladno in jesensko raziskovanje je Ciper super. Temperature so se ob našem obisku gibale med 25 in 30 stopinjami, razen v gorati notranjosti, kjer so se spustile na okoli 20 stopinj. Morje je bilo hladno, a ne premrzlo, da v njem ne bi mogel uživati dlje časa. Sploh če je bila barva zalivov takšna, da si samo gledal in bil preprosto totalno navdušen.

Ciper smo raziskali po dolgem in počez, seveda z najetim avtomobilom. Državica, uradno Republika Ciper, se nahaja na skrajnem vzhodu Evrope, tik pod Turčijo. Republika Ciper obsega ozemlje skoraj celega otoka, vendar nadzoruje le južni dve tretjini tega ozemlja. Severni del otoka je leta 1974 zasedla Turčija in ustanovila Turško republiko Severni Ciper, čeprav te države razen Turčije ne priznava nobena druga država. V naslednjih desetletjih je severni del postal naseljen skoraj izključno s Turki, južni dve tretjini pa z Grki, tako da obema ozemljema včasih pravimo »grški del« in »turški del« Cipra. Med njima poteka tudi čisto prava meja, a brez strahu, nikakršnih težav nismo imeli in povsod smo se počutili popolnoma varno.

Osebno nam je bil veliko bolj všeč »grški del« Cipra, ki pa je bil hkrati vsaj še enkrat dražji od njegovega severnega »turškega dela«. In tudi dražji od Grčije same. Ciper tako vsekakor ni najcenejša destinacija za potovanje, a z malo iznajdljivosti postane njegovo raziskovanje tudi cenovno sprejemljivo. Sploh če si nočitve organiziraš tako, da si kuhaš sam. Priznam, da mi prav veliko pri hrani nismo varčevali, saj nam dobra lokalna hrana predstavlja velik del potovalne izkušnje. Kaj češ, gurmani smo ?

In še ena zanimivost, nad katero smo bili zelo pozitivno presenečeni. Ciper je neverjetno čist. Sploh njegov grški del (severni turški del je pač malo bolj turški ?). Bolj čist kot marsikateri kotiček, ki smo ga obiskali do sedaj – tudi evropski. Priznam, da smo bili nad tem ful presenečeni. Definitivno je nekje v ozadju ostal angleški vpliv, saj je bil Ciper do leta 1960 angleška kolonija. Če ne drugega, še vedno vozijo po levi in to precej umirjeno, tako da nam tudi vožnja ni predstavljala nobene težave.
Ponudil nam je točno to, kar smo tisti trenutek potrebovali. Kratek odklop in čas za sebe, za nas, za razvajanje in raziskovanje.

Več o njegovih najlepših kotičkih bom napisala kasneje, do takrat pa nekaj prvih fotografij. In ja, splača se ujeti kakšno dobro ceno in v pomladnem ali jesenskem času raziskati otok, ki se nahaja čisto na stičišču Evrope, Azije in Afrike. Ciper.

DCIM101GOPROGOPR2233.JPG

DCIM101GOPROGOPR2195.JPG