Etosha NP – sanjski afriški safari

Ljudje se v Afriko odpravimo iz več razlogov, a tisti trije najpomembnejši so: afriški safari in množica divjih živali; prvinska ljudstva ter tišina, samota in lepota neokrnjene narave.

Etosha NP nam na osupljiv način predstavi tisto najbolj divjo, a hkrati naravno in prelepo Afriko, kjer so živali glavne in ljudje samo začudeni in začarani opazovalci.

Nacionalni park Etosha leži na severozahodu Namibije in njegova površina je malo večja od površine Slovenije (cca 22.000 kv.km). Njegova posebnost je ogromna množica divjih živali, ki se predvsem v času sušnega obdobja (nekje od maja do novembra, z vrhuncem v poletnih mesecih) nahajajo ob številnih vodnih kotanjah.

Ime Etosha pomeni “velik bel prostor” in se nanaša na veliko Etoško kotanjo, ki pokriva skoraj četrtino površine celotnega nacionalnega parka.

Etosha je dom številnim sesalcem, ptičem, plazilcem, tudi nekaj ogroženim vrstam, kot je npr. črni nosorog.

Če sem čisto iskrena, smo si želeli videti kakšnega nosoroga, kakšno žirafo, nekaj slonov in leva. Predstava, ki nam jo je pripravila Etosha pa je bila veliko nad vsemi pričakovanji, osupljiva in nora.

Za to predstavo je Etosho zelo pomembno obiskati v čim bolj sušnem obdobju, ko živali pridejo k vodnim kotanjam in se večinoma ob njih zadržujejo.

Vi pa potrebujete samo zemljevid in čas, da se okoli vodnih kotanj vozite in opazujete. Zemljevid se lahko dobi v vseh kampih, najbolje pa je, da si ga natisnete že doma.

Posebnost Etoshe je tudi svoboda. Svoboda raziskovanja, saj ni potrebno plačevati dragih skupinskih safarijev, temveč park raziskuješ sam. Z določenimi pravili seveda, a vseeno svobodno, divje, pristno.

Nam je svoboda na potovanjih izredno pomembna. Morda (poleg zdravja, ki je tako ali tako vedno na prvem mestu), najbolj pomembna kvaliteta v življenju na splošno, prav tako pa tudi na potovanjih. In Etosha jo ponuja obilo, zato nam je bila tudi tako všeč.

Za raziskovanje Etoshe si moramo vzeti čas. Najmanj tri dni, bolje še kakšen dan več. Tudi teden dni bi lahko preživeli tu, pa nam ne bi postalo dolgčas.

Ker je to nacionalni park, so nočitve znotraj njega zelo omejene. In potrebno jih je rezervirati dovolj zgodaj, vsaj pol leta vnaprej. Večina obiskovalcev se odloči za nočitve znotraj šestih kampov, ki se nahajajo v Etoshi. Dva od le teh sta luksuzna in precej draga, zato večini obiskovalcev ostanejo na voljo štirje kampi.
Le ti so: Olifantsrus na zahodnem delu ter Halali, Namutoni in Okaukuejo na vzhodnem delu. Mi smo spali v zadnjih treh na vzhodnem delu, a vseeno vstopili v park na njenem zahodu (Galton Gate) ter si ogledali tudi prelep in malo manj obiskan zahod nacionalnega parka.

Če bi se odločili še enkrat, bi se odločili za 4 nočitve v vseh štirih kampih.

Pravila v nacionalnem parku so jasna in stroga. Ni dovoljeno stopati iz avtomobila ali se kakorkoli preveč nagibati skozi okno. Izjema je počena pnevmatika, kot se je zgodilo nam 🙂 in verjemite – po zelo hitrem postopku (ekspresnem) jo je Peter zamenjal. Iz avtomobila se lahko izstopi v za to namenjenih mestih, ki so zaščiteni in ograjeni in kjer so toalete in prostori za malico. In seveda v kampih.

Zakaj ta previdnost: zaradi živali in naše varnosti. Verjemite, ko ste tam – vam je jasno zakaj 🙂 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drugo pomembno pravilo pa je, da se vrata kampa zaprejo ob sončnem zahodu in ponovno odprejo ob sončnem vzhodu. Vmes je prepovedno voziti po parku ali se nahajati v njem. Zopet je razlog zelo očiten in upravičen. In zelo strogo in dosledno ga upoštevajo – na srečo. Drugače pa resnično svoboda raziskovanja in osupljiv afriški safari, ki mu težko najdeš para.

Zakaj je Etosha še tako posebna?

Ker se v vsakem kampu nahaja tudi vodna kotanja ob kateri lahko zvečer, iz varnega zavetja kampa in klopic, s pivom v eni roki in fotoaparatom v drugi – opazuješ živalsko dogajanje ob vodi. Kot bi prišel v kino, samo da je to film v živo. In ne katerikoli film, ampak najbolj odštekani Animal Planet ali National Geographic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In nenazadnje je tu še cena obiska Etoshe. Celotno afriško potovanje večinoma ni najcenejše, predvsem zaradi visokih cen letalskih kart (ki pa se v zadnjem času iz meseca v mesec nižajo) ter najema 4W avtomobila s šotori in vso opremo za kampiranje. To je dražji del. Sam obisk Etoshe pa je po našem mnenju noro poceni, za vse kar dobiš in doživiš.

Vstopnina v Etosho je 11 eur na dan na avto (za vse osebe v avtomobilu). Za naše pojme zastonj 🙂 .

Nočitev v kampih znotraj nacionalnega parka pa računajo po osebi. Mi smo za nočitev (3 odrasli, 1 otrok – Lan se s svojimi 13. leti šteje med odrasle) dali 38 eur. To sicer ni zastonj, ampak nam še vedno poceni, glede na to, da spiš znotraj enega izmed najlepših nacionalnih parkov na svetu, s svobodo raziskovanja in množico divjih živali okoli vodnih kotanj.

Nepozabna izkušnja vredna vsakega centa 🙂 .