Naš izbor: 5 lepih, manj poznanih kotičkov Italije

Italija je država s toliko čudovitimi kotički, da gradiva za pisanje nikoli ne zmanjka 🙂 .

Tokrat ne bom pisala o Dolomitih ali o Toskani, o Rimu ali amalfijski oziroma ligurijski obali, saj so to najbolj turistično oblegana področja Italije.

Tokrat bi vam rada predstavila 5 – po našem izboru najlepših manj poznanih kotičkov Italije.
Del Italije, ki ga še nismo obiskali je Kalabrija in Sardinija, zato o teh delih ne morem pisati in jih vključiti v prispevek. Prav tako je v Italiji po vseh verjetnosti (upam 🙂 ) še ogromno lepih kotičkov, ki še čakajo na naše raziskovanje. V vsakem primeru se izogibajte obisku Italije v mesecu avgustu, razen morda obisku kakšnega mesta, iz katerega Italijani avgusta množično pobegnejo na dopust in v naravo.
Od tistih, ki pa smo jih že obiskali in so vsekakor vredni ogleda in raziskovanja, pa so naslednji:

1. Aosta in okolica

Aosta je mestece na skrajnem severozahodu Italije. Samo po sebi ni nič posebnega (razen da imajo v starem delu izvrsten sladoled in super vzdušje), ampak širša okolica je en velik wow. Vsi ki nas vsaj malo poznate veste, da “padamo” na naravo. Zato tolikokrat pišem o njenih presežkih. Nekaj drugega pa je potem tisto, kar ljudje iz narave ustvarimo. Ali če nam je všeč tisto, kar narava ustvari sama (vreme, potrese, vulkane…) To pa je že druga pesem 🙂 .
In narava v okolici Aoste je fenomenalna. Tu ste lahko cel teden ali deset dni, pa vam ne bo zmanjkalo “gradiva” za raziskovanje. Iz Aoste se lahko podate na raziskovanje Breuil Cervinie in iz italijanske strani opazujete eno najlepših gora na svetu – Monte Cervino oziroma Matterhorn. Nam je tam malo zagodlo vreme, zato smo Matterhorn opazovali naslednje leto iz švicarskega Zermatta. Pa je bilo v Breuil Cervinii vseeno lepo.

Prav tako je lahko Aosta super izhodišče za raziskovanje okolice Courmayeur -ja, mesteca pod vznožjem “Bele gore” – Mont Blanca. Če ste kadarkoli, kjerkoli v bližini tega dela – pojdite v Val Veny. Ne bo vam žal.

Prelepo je tudi ob jezeru d’ Arpy (Lago d’ Arpy), lahkih pohodnih tur primernih tudi za otroke pa je v okolici še veliko.

Področje, ki pa je nam ostalo za prihodnja raziskovanja, pa je nacionalni park Gran Paradiso. Najbrž že samo ime pove dovolj.

2. Apulija – dežela pravljičnih trulijev

Območje, ki se mu reče Itria valley je osrčje Apulije in s svojimi nenavadnimi prebivališči – truliji – v katerih ljudje še vedno prebivajo, sploh na deželi – resnično lepo in posebno. Ob našem potepanju po deželi belih hišk smo bili nastanjeni v bližini mesta Ostuni, ki je še en biser italijanskega juga. Pravijo mu belo mesto, saj se bleščeče belo dviga na hribčku in s svojo tiho belino predstavlja pravi odklop za um in srce. Seveda pa ne smete izpustiti Alberobella, mesteca pod Unescovo zaščito, kjer so truliji najlepši. Sever Apulije pa je Garganski polotok s svojim divjim nacionalnim parkom, lepimi plažami ter belimi mesteci. Tisoče oljk s svojim prvovrstnim oljčnim oljem, mocarela bufalo in sušeni paradižniki, domače pašte in dobri sladoledi, vam lahko razvajajo brbončice; oljčni gaji, divje plaže in bela mesteca ob njih pa oči in dušo.

3. Matera

Matera je Unescovo mestece z jamskimi bivališči – sasiji – vklesanimi v apnenčasto področje nad sotesko reke Gravino. Območje je na pol pozabljeno v času in tako drugačno in posebno, da ga definitivno lahko raziskujete več dni. Soteska da mestu divji pridih, jame občutek zamrznjenosti v času in preteklosti, ozke ulice pa neomejeno možnosti za raziskovanje.
Seveda obstaja tudi novejši del mesta Matera, a je na srečo ločen od starega središča z mnogoterimi sasiji in pogledom na sotesko pod njimi. Za pristno doživetje priporočam ogled mesta tudi iz druge strani soteske, kjer se lahko potikaš po jamah in nad njimi, ter hkrati uživaš v širokem razgledu na stari del mesta ter kanjon pod njim.

4. Scopello in skrajni severozahod Sicilije

Sicilija je zgodba za sebe. Raziskujemo jo lahko nekaj dni ali več tednov. Ljudje so posebni, narava je posebna, navade so posebne. Tolikokrat kot smo bili lačni na Siciliji, nismo bili še nikoli nikjer na naših poteh 🙂 . Seveda smo si bili – zaradi napačne organizacije – krivi čisto sami, in na koncu smo se seveda tudi nekaj naučili. Na Siciliji sredi dneva praktično nismo mogli dobiti toplega obroka in svojega popoldanskega počitka se tu resnično dosledno držijo. Že vejo, kako dobro živeti 🙂 in mi se kvečjemu lahko kaj naučimo od njih.

Najlepši del Sicilije pa je bil njen skrajni severozahod. To je eden izmed naših najljubših kotičkov v Italiji, kamor se bomo zagotovo še vrnili. Scopello in njegova okolica. Scopello je majhno ribiško mestece na severozahodu Sicilije. Z najboljšim pistacijevim sladoledom, z najboljšo pico Bufalino, s pristnimi domačini in čudovitim zalivom. Leži ob narodnem parku Zingaro, kjer je več lepih pohodnih poti. Nas je Scopelo naravnost očaral. Zatorej – če načrtujete raziskovanje Sicilije – ne izpustite najlepšega dela tega zanimivega otoka – severozahoda in okolice Zingaro narodnega parka.

5. Delta Pada z okolico

Delta reke Pad leži na področju med Benetkami in Ravenno. Malo južneje je tu še Rimini in San Marino. Vse te kraje si lahko ogledate ob raziskovanju tega dela, a tu bi vam rada predstavila tiste manj poznane a zelo pristne kotičke, ki so nas najbolj navdušili.
Casenatico je simpatično italijansko obmorsko mestece, idealno za počasne sprehode po soncu, fotografiranje zanimivega kanala s čolni in ladjami ter kulinarično razvajanje s pravo italijansko pašto in sladoledom 🙂 .
Čudovito mestece Comacchio, skozi katerega teče kanal, mestece pa utripa z ribolovom in ponuja – iz svojih mostov – prelepe razglede in uživanje v pravem lokalnem vzdušju.
Lido di Volano in njegova okolica pa je pravi gurmanski raj, čeprav marsikatera “oštarija” tam – na zunaj ne izgleda najbolj privlačno 🙂 . A videz vse prevečkrat vara.

Celotno območje je prepredeno s prav posebnimi ribiškimi mrežami, idealnimi za opazovanje ali fotografijo. Zaradi relativne bližine s Slovenijo pa je to območje idealno za podaljšani vikend izlet.

Naj se raziskovanje prične 🙂 .