Trst

Le kaj bi mi brez Italije? 🙂
Če nimamo več časa za njo, pa jo radi užijemo vsaj za kratek vikend. Tokrat smo jo mahnili v Trst. Na poti do Trsta smo se ustavili še v dolini Glinščice, ki leži na italijansko – slovenski meji in je pravi mali skriti zaklad. Ob vročini paše kopanje v njenih hladnih tolmunih ali pod slapom.
In potem naprej proti Trstu. Trst je – v nasprotju s tistim, kar na prvi pogled mislimo o njem – eno tako čudovito mestece, sploh v času ferragoste – italijanskih avgustovskih počitnic. Nam je blazno všeč. Okolica in staro jedro. V okolici kraljuje grad Miramare, ki je res fotogeničen, vse skupaj pa lahko združimo tudi s kopanjem na obali med Trstom in gradom. Voda je veliko bolj čista kot ob vsej slovenski obali.
Bližina slovenskega Krasa ponuja še drugačne možnosti raziskovanja in uživanja v kombinaciji narava – Trst.
Da ne govorim o čudoviti razgledni Rilkejevi poti, ki se začne ob cesti Devin – Sesljan severno od Trsta in predstavlja – sploh v pomladnih ali jesenskih mesecih – čudovit odklop v naravi (ali raje priklop nazaj – na pravo frekvenco 🙂 )

Ali veste kje v Trstu je najboljši sladoled? To je v sladolednici in slaščičarni Gangemi, ki je prava italijanska Dolceria – že vse od 1907 leta. Kako priti do nje? Preprosto. Trg Unita je osrednji trg v Trstu. Če pridete na njega iz smeri morja (kar je najbolje, saj se tam nahaja več parkirišč, kjer lahko parkirate za ceno 1 eur na uro), greste do konca trga in potem levo, v ulico. Po nekaj deset metrih na levi strani vidite sladolednico in dolcerio Gangemi. Zgrešiti ne morete, ker tudi domačini vedo, kje je najboljši sladoled. Močno priporočam za vse sladoledoholike 🙂

Naša pot nas je – po kopanju v morju pred gradom Miramare – vodila dalje, v naravni rezervat Isola della Cona, ki je od Trsta oddaljen slabo uro počasne vožnje. In naslednji dan dalje – proti slovenski Toscani – Goriškim brdom, ki so zopet lahko in hitro dostopni iz smeri Italije.

Idej za vikend izlet malo morje – bo treba ponoviti 🙂