Ouzoud – slap ob rdečih skalah Maroka

Slapovi nas vedno privlačijo. Mogoče zato, ker imajo toliko energije v sebi in nas osvežijo ter napolnijo z njo za vsa nova doživetja, lepote ali težave, ki nas čakajo tam za ovinkom.
S čudovitim slapom, vpetim v rdečo maroško pokrajino ni bilo nič drugače. Za vse ki imate dovolj časa na potovanju po Maroku – obisk zelo priporočamo. Dovolj časa pomeni vsaj 10 dni. Vsaj toliko si vzemite da Maroko doživite in začutite. Še bolje pa je seveda več, če vam okoliščine (beri dopust in finance) to dopuščajo.
Ker smo si za ogled in doživetje slapu Ouzoud izbrali čisti začetek našega potovanja po Maroku, smo tu naredili napako in sprejeli vodiča za krožno pot, ki se nam je ponujal na parkirišču na izhodiščni točki. Odsvetujem vodiča. Krožna pot je dostopna vsem, ni jo težko najti in ne morete se izgubiti. Sicer je bil čisto prijazen, ampak nam pač vodiči ne sedejo. Poleg tega nas je popeljal skozi ženske “zadruge” (Cooperative feminine), ki jih je v Maroku ogromno in kjer pridelujejo bio izdelke iz arganovih oreščkov. Bodite pozorni in berite skrite nalepke in drobni tisk na vseh kao bio kremah itd. Te tukaj niti slučajno niso bile tako bio eko, kot so nam jih predstavili. In bile so drage – glede na kasnejše cene drugod. To, da kremice niso bile bio sem opazila šele kasneje, ko sem na eni izmed njih opazila malo nalepko in prebrala drobni tisk in sestavine v njej…Ampak kaj češ, tako se učimo, predvsem tisti ki smo še bolj naivni 🙂 .
Vsekakor pa, če se boste odločili za obisk slapov – priporočam, da se ustavite v kateri od malih “restavracij” s pogledom na slap. Strežejo namreč slastne tajine za normalno maroško ceno. Lahko naročite mesne ali zelenjavne, kar vam bolj ustreza. Zelo zelo malo verjetnosti je, da bi se zastrupili ali imeli prebavne težave zaradi tajinov, ker je vse popolnoma prepečeno in pripravljeno na ognju ter res varno, tudi za bolj občutljive želodce. In da se ne bi kje drugje po Maroku pustili pretentati in dovolili, da vam tajine postrežejo na krožniku (kot so nam hoteli – zaradi gužve v restavraciji zadnji dan v Marakešu). Jok brate – odpade. Suvereno smo zavrnili – to pa naredi že kar nekaj prevoženih kilometrov po rdečih maroških cestah.