Plan potovanja: južna Italija

Konec oktobra sva se, povsem nenačrtovano odločila, da se odpraviva na malo daljši roadtrip v južno Italijo. Plana potovanja nisva imela, edini cilj nama je bil priti do Kalabrije, italijanske pokrajine, ki jo do sedaj še nisva obiskala in raziskovala. Nočitev nisva rezervirala vnaprej, temveč vsak dan sproti, glede na plan potovanja, ki sva ga v marsičem prilagajala dan po dnevu. Na ta način sva bila pri raziskovanju popolnoma svobodna, svoboda pa je nekaj, kar nama je ta trenutek več kot pomembno. Na koncu, ne samo, da sva prišla do Kalabrije, obiskala sva tudi Sicilijo in Eolske otoke, ki so bili z opazovanjem vulkanskih izbruhov Strombolija vrhunec tokratnje poti. Naredila sva več kot 4200 km in ja, kar precej ur preživela v avtu. A dolgih voženj sva navajena in nama ne predstavljajo težav. Tole je pot, ki sva jo prevozila.

V nadaljevanju vam predstavljava najin plan poti. Potovanje je bilo neverjetno raznoliko. Od toplih vrelcev, manj poznanih, idiličnih vasic, neverjetno lepih slapov, impozantnega Rima, kaotičnega Neaplja, turkiznih voda Tropeje, zapuščenih goratih vasic Kalabrije, ulic sicilijanske Taormine, vulkanskih Eolskih otokov, izbruhov Strombolija ter neverjetne, čisto nič evropske pokrajine Castelluccia. Na poti naju je ves čas spremljala izvrstna italijanska kulinarika. Nekaj prvih vtisov in fotografij iz tokratnje poti si lahko ogledate in preberete v članku: https://potepanja.com/jesenski-roadtrip-po-juzni-italiji/. Za pot si je dobro vzeti dva tedna, čeprav jo je možno izvesti tudi s kakšnim dnevom manj, odvisno od želja in hitrosti potovanja. Pot lahko podaljšate z bolj poglobljenim raziskovanjem Sicilije, morda z obiskom Amalfijske obale ali vzhodnega dela južne Italije: njene pete škornja, neverjetne pokrajine Apulije. Midva sva ta del Italije tokrat izpustila, ker smo Apulijo, Bazilikato in Amalfijsko obalo že raziskovali in zapisali plan poti v temle članku: https://potepanja.com/plan-potovanja-juzna-italija-apulija-basilicata-in-campanija/.

Italija je, s svojo raznolikostjo in energijo, absolutno najina najljubša država za raziskovanje in vsakič znova sva presenečena, kaj vse ponuja in kako dobro se na potepanju po njej počutiva. Tule pa je najin tokratnji plan poti:

1. dan: Ljubljana – Bagni San Filippo – Saturnia – Pitigliano

Dolga pot, ki sva jo začela sredi noči in se dopoldan že kopala v manj turističnih toplih vrelecih Bagni San Filippo ter malo kasneje v čudoviti Saturnii. Popoldan sva obiskala mestece Pitigliano, ki je s svojo lego na jugu toskanske pokrajine neverjetno fotogenično, pristno in manj poznano. Prespala sva v mestecu Bolsena, ob istoimenskem jezeru.

2. dan: Civita di Bagnoregio – Marmore slapovi – Rim

Že kar nekaj časa sem imela, ob obisku naše zahodne sosede, na svoji listi želja zabeleženo prav posebno mestece, Civito di Bagnoregio. Manj turistično, z neverjetno lego na hribčku in fotogeničnim mostom, ki vodi v njegovo središče. Sledilo je raziskovanje neverjetno lepih in vodnatih slapov Marmore in popoldanski prihod v Rim, kjer sva tudi prespala.

3. dan: Rim

Sprehod in izgubljanje po ulicah impozantnega in res veličastnega Rima. Kolosej, Rimski forum, Panteon, Španske stopnice, Fontana di Trevi, Piazza Navona in še in še. Vse pospremljeno z izvrstno kulinariko: najboljšimi špageti carbonara, nadokusnimi canoli ter pravim italijanskim gelatom.

4. dan: Rim

Obisk Vatikana in doživljanje metropolitanskega Rima.

5. dan: Rim – Neapelj

Tale del poti naju je od vsega najbolj skrbel. Želela sva doživeti utrip kaotičnega Neaplja in v njegovem centru poizkusiti znano pico fritto. A vožnja po centru Neaplja s svojim avtom ni nekaj, kar bi ponavljala prav pogosto. Konec dober, vse dobro.

6. dan: Neapelj – Tropea

Sledilo je nekaj ur vožnje do pokrajine, ki sva si jo najbolj od vsega želela obiskati, do čudovite Kalabrije. Tropea naju je pričakala v soncu in s svojimi turkiznimi barvami morja čisto navdušila.

7. dan: Tropea

Dan za počitek in uživanje ob raziskovanju Tropeje in njenih plaž, kopanje v še vedno toplem morju, obisk rta Capo Vaticano in njegove okolice.

8. dan: vasice Kalabrije

Raziskovanje gorate notranjosti na jugu Kalabrije in s tem na skrajnem jugu celinske Italije. Obisk vasic Gerace, Pentedattilo in Scilla.

9. dan: Tropea – Taormina

Kratka dopoldanska vožnja s trajektom iz mesteca Villa San Giovanni do sicilijanske Messine. Raziskovanje že poznane Taormine.

10. dan: vulkanski Eolski otoki

Ujela sva še zadnji izlet v koledarskem letu 2023 do čudovitih Eolskih otokov. Do njih sva se odpravila z agencijo Tarnav. Raziskovali smo otoček Panareo in Stromboli ter v večernih urah opazovali vulkanske izbruhe Strombolija. Izjemno doživetje. Več o Eolskih otokih pa v članku: https://potepanja.com/vulkanski-eolski-otoki/.

11. dan: Sicilija – Pescara

Dan vožnje nazaj v smeri Slovenije, nočitev nekje na polovici poti, v obmorski Pescari.

12. dan: Pescara – Castelluccio – Ljubljana

Zadnji dan najinega tokratnjega potepanja sva doživela drugi vrhunec poti. Neverjetno pokrajino Castelluccia v nacionalnem parku Monti Sibillini. Več kot vredno je bilo narediti ovinek in uživati v nič kaj evropski pokrajini, o kateri sem pisala v članku: https://potepanja.com/castelluccio-in-neverjetna-pokrajina-ki-ga-obdaja/.

To je bil najin plan poti. Naj vam koristi pri načrtovanju raziskovanja naše zahodne sosede.