Rio in največji pustni karneval na svetu

Po precej nepričakovanem nakupu kart za Južno Ameriko smo hitro ugotovili, da potujemo na jug Brazilije ravno v času pustnega karnevala. Obisk Ria je bil tako ali tako del okvirnega načrta, zato smo potovalni plan prilagodili, da smo le tega obiskali ravno v času pusta, v vikendu pred pustnim torkom, ki je v Braziliji državni praznik. S Petrom naju je bilo sprva malo strah glede varnosti. Vseeno smo bili na poti štirje, tudi najina pubertetnika, ki že tako ali tako zadnje čase nista navdušena nad vsemi ali kar precejšnjo večino najinih potovalnih želja. A Rio in karneval je bil vsem top in tu smo res uživali skoraj vsako minuto.

Karneval v Riu je bil zagotovo eden najbolj odbitih, veličastnih in oh in sploh dogodkov (izven narave), kar smo jih doživeli do sedaj na naših poteh. Bilo je preprosto fantastično in če boste kdaj razmišljali o potovanju po jugu Brazilije, resnično priporočamo načrtovati potovanje v času pustnega karnevala. Celotni spektakel je preprosto tako veličasten, vrhunsko izpeljan in navdušujoč v vseh pogledih, da ga je težko sploh primerjati s kakšnim drugim mestnim in kulturnim dogodkom. Tudi za vse tiste (in ¾ naše družine se prišteva mednje), ki jih pust po navadi pusti popolnoma ravnodušne.

V Riu (in tudi v drugih mestih) hkrati potekata dve vrsti karnevalov. Eno je ulični karneval imenovan bloco, kjer domačini in turisti plešejo, se zbirajo, žurajo oblečeni ali tudi ne v pustne maske. Bloco je del pustnega dogajanja skozi več dni in na več lokacijah (ulicah) tako v Riu, kot tudi v ostalih brazilskih mestih. Mi smo ga doživeli tudi par dni kasneje v mestu Paraty. Ena velika žurka in veselica in na njej je res treba biti previden, da ti ne odtujijo kakšne vredne stvari. Dokumente in večino denarja smo imeli mi ves čas raziskovanja Ria varno zaklenjene v hotelskem sefu. Telefone in fotoaparat pa pospravljene v mini nahrbtniku, ki smo ga nosili s seboj (a ne na hrbtu, kot po navadi).

A čeprav je bloco fajn, ni tisto najbolj navdušujoče. No, mogoče če si študent in so ti žurke v nekem trenutku smisel življenja (saj smo šli večina od nas skozi ta obdobja, kajne ?).

Tisti pravi karneval, ki nas je tako navdušil se dogaja na Sambadromu, ki je posebej za to narejen stadion, skozi katerega se v vrhunskem spektaklu, ki poteka celo noč, več noči zapovrstjo, sprehodijo, oziroma zaplešejo številne plesne šole sambe in posamezne plesalke oblečene v vrhunske kostume. Gre pravzaprav za tekmovanje različnih šol sambe in prvi spektakel se začne že na petek pred pustno soboto ter konča s spektaklom/finalom na soboto po pustnem torku.

Mi smo se odločili za obisk Sambadroma na pustno soboto. Kupili smo vstopnice preko strani www.carnivalservice.com. Cena vstopnice variira glede na to, v katerem sektorju jo izbereš. Ker smo bili precej pozni, so bili sedeži v spodnjih, najbližjih sektorjih že ali zasedeni ali pa zelo dragi. Odločili smo se za sektor 9, ki je zgornji sektor z označenimi sedeži. No, ti označeni sedeži so bili čisto brez pomena, ker smo tako ali tako na koncu vsi stali, plesali ali kako drugače občudovali sprevod. Na srečo smo bili na čisto začetnem, najnižjem delu prvega balkona in kljub dvomom lahko sedaj rečem, da smo sprevod in celoten spektakel videli izvrstno in zelo blizu. Za karte za 4 osebe smo 14 dni pred le tem odšteli 120 eur (cca 30 eur/osebo).

Večina turistov in popotnikov načrtuje potovanje v Rio v času karnevala že nekaj mesecev vnaprej, prav tako kupi karte za Sambadrom precej zgodaj. A pozor, tako kot se večkrat zgodi »prebooking« pri nakupu letalskih kart, se tudi tu pri nakupu sedežev za spodnjem, najbližjem sektorju velikokrat zgodi »prebooking«. Prodajo več kart, kot je sedežev v spodnjih sektorjih in kupce obvestijo o tem šele par dni pred spektaklom. Tako smo mi reševali situacijo gospoda iz Nemčije, ki smo ga vsega nesrečnega spoznali v našem hotelu v Riu, saj mu je agencija šele nekaj dni pred spektaklom sporočila, da noro dragih kart, ki jih je kupil že mesecev vnaprej, nima. Uf. In po prebiranju forumov, to ni osamljen primer, se kar pogosto dogaja. Mi smo gospodu pomagali, da je na koncu (popoldan pred večernim spektaklom) vseeno uspel dobiti karte, sicer za precej visoko ceno, a to mu ni predstavljalo problema. A vseeno… Malo previdnosti in tudi sreče je tu vseeno dobro imeti.

Kakorkoli že, vsekakor je bilo vredno vsakega centa, načrtovanja in našega časa, saj je bil to res tako vrhunski dogodek, da ga kar ne moremo pozabiti. Naj o njem več povejo spodnje fotografije. Kmalu pa pride tudi video o našem potepanju, morda bo le ta še bolj pričaral vzdušje, ki smo mu bili priča na najboljšo pustno soboto ever ?