Čudoviti Ukulhas

Po rajski izkušnji na otočku Thoddoo je sledil še lokalni Ukulhas. Nahaja se na atolu Ari, znotraj administrativne enote Alif Alif atola. Ukulhas je za odtenek bolj turističen, za odtenek dražji, za odtenek manj pristen in nam za odtenek manj rajski od Thoddooja, a še vedno res čudovit.

Idealno bi bilo vrstni red raziskovanja teh dveh otočkov obrniti, a v trenutni situaciji, ko se do konca ni 100% vedelo, ali bomo lahko menjali otok (in na vsak način smo si želeli doživeti Thoddoo), veliko bolj varno. Med Thoddoojem in Ukulhasom se nahaja še Rasdhoo in sprva smo se poigravali z zamislijo, da bi štiri nočitve razdelili: dve na Rasdhooju, dve na Ukulhasu. Tudi Rasdhoo je lokalni otoček, ki pa žal nima lepe bikini plaže. Za lepo plažo je tako vedno treba plačati prevoz in se odpraviti na bližnje sandbanke. Tudi sanjski Madivaru Finolfu, ki smo ga obiskali na dnevnem izletu iz Thoddooja se nahaja v neposredni bližini Rasdhooja. Ima pa Rasdhoo baje ful vrhunskih potapljaških mest, v bližini pa se nahaja luksuzni Kuramathu resort, za katerega pa ne vem, ali je odprt za dnevne turiste.

In tako smo se Rasdhoo odločili izpustiti in štiri dni preživeli na Ukulhasu in mislim da smo se, vsaj v luči trenutnih covid razmer, odločili pravilno.

Prevoz s hitrim čolnom med otokoma Thoddoo in Ukulhas nam je uredil Ivaan, domačin pri katerem smo bili nastanjeni na Thoddooju. V običajnih razmerah med otokoma na določene dneve vozijo tudi skoraj zastonj lokalni trajekti in če imate dovolj časa, je to dobra opcija. Nas so na vožnji med otočkoma prišli pozdraviti tudi delfini in to je bila še ena čudovita izkušnja Maldivov.

Na Ukulhasu smo bili nastanjeni v Ukulhas beach Inn-u, a ga težko priporočimo dalje. Nič konkretno ni bilo narobe, mogoče je bilo vse skupaj malo zanemarjeno in bi za naslednjič vsekakor izbrali nekaj drugega. Ker pa na Maldive vseeno ne prideš zato, da bi bil v hotelski sobi, nas to seveda ni preveč motilo.

Ukulhas je majhen in ga brez težav obhodiš večkrat in poleg plaže so tu najlepša drevesa in viseče mreže med njimi. Na trenutek smo imeli občutek, kot da smo se znašli v kakšnem Avatarju. Čudovita izkušnja odklopa in počitka na rajskem lokalnem otočku.

Kaj početi na Ukulhasu?

Bela koralna plaža, turkizno morje (z na žalost precej uničenim koralnim grebenom), počitek v visečih mrežah z najboljšo pijačo tropov – mladimi kokosi, tropsko sadje, sprehodi po otočku in uživanje v azijskih in morskih okusih obrokov.

Pika na i in res najlepše sanjsko doživetje pa je bil dnevni izlet na sandbank (v obliki polmeseca) nekje v bližini Ukulhasa. Baje je sandbankov tu okoli več, ni pa možno v vsakem trenutku obiskati vse, odvisno od plime in oseke, od letnega časa itd. Prav tako sandbanki zelo pogosto menjajo svojo obliko, saj jih sproti oblikujejo morje, valovi, vetrovi in tokovi. Čudovito preživet zadnji dan na rajskem odklopu na Maldivih.