Zaljubljeni v Thoddoo

Thoddoo je naseljeni lokalni otoček Maldivov, del Alif Alif atola velik približno 2×1 km, kar je po maldivskih standardih kar veliko. Nahaja se 67 km zahodno od glavnega mesta Male, kar pomeni uro vožnje s zelo hitrim čolnom ali 3 ure z lokalnim trajektom. Pri domačinih je znan po sadju ter plantažah sadja in zelenjave, ki ju tu pridelajo res veliko, saj imajo vode v izobilju. Noro okusne lubenice in najboljši sveži sok iz njih, pa izvrstne papaje, mangoti, pasjonke in seveda sveži mladi kokosi. Njami ? Otoček nima avtomobilov ali asfaltiranih cest, po njem se lahko sprehajaš ali pa ga raziskuješ s sposojenimi pisanimi razpadajočimi kolesi, domačini pa uporabljajo tudi motorje. Vse je preprosto, zrelaksirano, umirjeno. Iz zvočnikov se večkrat na dan slišijo pozivi k molitvi, saj so Maldivi muslimanski, a nas to ni motilo. Je sodilo k čudoviti izkušnji doživetja lokalnih maldivskih otočkov. Na otoku je ena lepa mošeja, 3 trgovine, več lokalnih restavracij, vsi domačini pa so res zelo prijazni. Pomembno je spoštovati njihovo kulturo in se izven bikini plaž primerno obleči, a to se nam nekako zdi samoumevno in nam ni predstavljalo težav.

Tisto kar je na otočku najlepše, pa sta seveda dve sanjski bikini plaži, s čisto turkizno barvo vode, belo mivko in veliko sence ob njej, kjer domačini prodajajo lokalno sadje in prigrizke. Rajsko. Ljubezen na prvi pogled in eden najlepših otočkov naših potepanj, kamor bi se z veseljem nekoč vrnili.

Kaj je lahko minus obiska otoka Thoddoo?

Thoddoo je zelo znan in priljubljen otok Maldivov pri Rusih in na vrhuncu sezone v nekoronskih časih je tu lahko ruskih popotnikov in turistov veliko. Domačini pravijo, da je letos zasedenost turističnih kapacitet nekje 30-40%. Malo nas je bilo in bilo je top. Na srečo je bilo sedaj tu samo nekaj ruskih družin, za žurerje lokalni maldivski otočki namreč niso najbolj primerni, ker je alkohol prepovedan. Poleg tega imajo Rusi navado, da so non stop čisto skupaj. To je v praksi izgledalo tako, da so se večinoma nahajali vedno na točno določenem delu večje bikini plaže. Vsi skupaj. Na manjši, nam še lepši, dobesedno sanjski sunrise beach pa ni bilo nikoli skoraj nikogar. Luksus in raj skoraj brez primerjave ?

Naš gostitelj je bil Ivaan, domačin, ki vodi Relax lodge, kjer smo bili nastanjeni 6 nočitev, pa bi z lahkoto še podaljšali. On nam je tudi uredil vse prevoze, izlete, logistiko premikanja med Thoddoojem in Ukulhasom in njegovo namestitev z lahkoto priporočimo dalje.

Hrana na Maldivih je okusna, polna sadja, zelenjave in svežih rib. Za hitri obrok so tu vedno popečeni rezanci ali riž z zelenjavo, ribami, piščancem na sto in en način. Vedno se dobi okusni indonezijski nasi goreng, pa indijski biryani in njihove številne curryje ter šrilanški kottu roti. V čisto vsaki, tudi najmanjši lokalni restavraciji pa vedno lahko dobiš izvrstne sokove iz svežega tropskega sadja, tako da tudi kakšno pivo sem in tja lažje pogrešiš, ker na Maldivih alkohol pač ni dovoljen (razen v resortih). Cena preprostega obroka je bila med 5-8 USD, obrok s svežo ribo/pico pa je med 10-12 USD. Mi smo največkrat obiskali naslednje restavracije:

  • zelo preprosta a izjemno okusna lokalna restavracija Kavaabu
  • lokalna restavracija Sunsky, kjer smo sicer na obroke čakali dlje časa (kar je kar normalno na Maldivih), a so nam hkrati postregli z najboljšimi lubenicami našega življenja
  • Priani je restavracija, ki jo vodi Slovenka z izvrstnimi picami in zelo dobro svežo tuno
  • pa še ena povprečna lokalna restavracija Seli Poeli
  • dvakrat smo se odpravili tudi na večerjo s 3 hodnim menijem v restavracijo Coco Villa, kar zelo priporočamo, zaradi okusne hrane in prijaznosti gostiteljice
  • zanimivo je bilo, da so se vsi Rusi (ki jih res ni bilo veliko, pa vseeno) vedno prehranjevali, najbrž organizirano, v restavraciji Lagoon, zato smo se jo mi odločili izpustiti, lahko pa da je prav tako izvrstna, nismo preverili.

Seveda na Maldive ne potuješ zaradi hrane, res pa je, da dobra hrana vedno povzdigne potovanje in doda piko na i, zato nam veliko pomeni da na potovanju dobro jemo. Maldivi v tem oziru niso razočarali.

Kaj je tisto najlepše in must do, če obiščete otoček Thoddoo?

1. Sunrise beach oziroma manjša bikini plaža

Ena najlepših plaž kar smo jih obiskali do sedaj, zagotovo ena najlepših na svetu, kjer večino časa ni bilo skoraj nikogar. Raj. To je plaža na severu otočka, ki pa je večkrat, sploh v deževni dobi, izpostavljena vetru, valovom in močnejšim tokovom (pravijo domačini), zato se zna zgoditi, da ni vedno tako idilična. Mi smo jo na srečo užili v vsej njeni lepoti in se vse dni vračali k njej. Tako lepo. My happy place ?

2. Sunset beach oziroma večja bikini plaža na jugozahodu in zahodu otoka

Prav tako čudovita, malo večja, z večino popotnikov na njej. Kljub temu pa obiskovalcev ni bilo veliko in smo z lahkoto tudi tu uživali v vseh njenih lepotah. Najlepša je v zgodnjem jutru, ali ob sončnem zahodu.

3. Plavanje z želvami velikankami na sunset beach

Najlepši del večje bikini plaže na zahodu pa je house reef – mini koralni greben s sicer ne najlepšimi koralami, ki so na žalost zaradi segrevanja morja iz leta v leto bolj uničene, temveč z želvjo družino, ki se dobesedno pase ob koralah in v plitvih vodah plaže. Neverjetno. Nekaj takšnega smo doživeli zgolj na filipinskem Apo islandu. Da priplavaš do želv velikank, pa jih sploh ne zmotiš. So preprosto tam in ti ob njih, jih opazuješ, plavaš z njimi ter samo uživaš.

4. Jutranje plavanje z mantami

Maldivi so izvrstna destinacija za plavanje s temi nežnimi in gracioznimi velikani – mantami. Poleg delfinov moje najljubše vodne živali, ki jih lahko opazujemo v zgodnjem jutru v globljih vodah koralnih grebenov ob otočku Thoddoo.

5. Izlet na sandbank Madivaru Finolhu

Sandbanki so peščene sipini, ki jih obkrožajo turkizne vode Maldivov. Po mnenju mnogih eden najlepših, če ne najlepši sandbank na Maldivih se nahaja v bližini Thoddooja in je dobesedno rajski. Sploh če si na njem sam ali skoraj sam. Must do ob obisku Thoddooja.

6. Raziskovanje otočka peš ali s kolesom

Mi smo prvi dan otok raziskovali kar peš, za ostalih 5 dni pa najeli kolesa, saj je vožnja z njimi v tropski vročini veliko bolj prijetna.

7. Obisk plantaž/nasadov papaje, lubenic in zelenjave

Na otoku je možen organiziran obisk nasadov, vendar se mi zanj nismo odločili. Sadja smo pojedli v izobilju za zajtrk, malico, pili sveže sokove ob kosilu in večerji. Poleg tega smo otok s kolesom obvozili in ga raziskali res do potankosti, tudi njihove nasade in plantaže. Morda pa je za koga to lahko vseeno res zanimiva izkušnja.

Priznam, da smo od Thoddooja pričakovali veliko in dobili še več. Vem, da smo imeli srečo in privilegij, da smo ga obiskali v času epidemije in tako nekaj časa živeli najboljšo možno skoraj samoizolacijo. Poleg tega je letos tu vseeno obiskovalcev malo, v primerjavi z ostalimi sezonami in to je zagotovo vplivalo na lepoto izkušnje, saj nama s Petrom prevelike množice turistov ne ustrezajo najbolj. Thoddoo je rajski in srčno si želim, da bi tak ostal vsaj še nekaj časa.