Naš izbor: najlepši kotički Peloponeza

Ob vseh naših potepanjih je Grčija (poleg Italije), največkrat obiskana država in si brez dvoma – zaradi vseh naravnih lepot, prijaznosti domačinov, izvrstne hrane in še boljšega vzdušja – zasluži pozornost in naš ponovni obisk.
Eden najlepših delov Grčije je (poleg prelepega severozahodnega dela in Krete) Peloponez. Marsikdo bi prehitro sklepal – ah Peloponez – mene zgodovina ne zanima. No, naj povem po resnici – tudi mene ne, pa me je Peloponez navdušil predvsem s svojo naravno lepoto. Ni da ni, in tako lepo kot smo se imeli na potovanju in raziskovanju Peloponeza, smo se imeli malo kje.
Peloponez je najbolje obiskati pred-sezono ali po-sezoni, malo zaradi gužve (ki pa ni pretirana), predvsem pa zaradi vročine. Mi smo ga obiskali konec junija, začetek julija in ja, bilo je vroče. Gneče pa nikjer nobene.

V nadaljevanju vam bom predstavila našo pot, ki pa jo seveda lahko poljubno spremenite.

peloponez-pot

Kako do Peloponeza?

Izhodišče za raziskovanje Peloponeza je pristaniški Patras ali pa Atene. Glede na nizkocenovne lete, ki jih je v zadnjem času vse več – so Atene super izhodišče in ja, enkrat v življenju se izplača pogledati njeno Akropolo in stari del mesta Plaka.
Če pa si želite dogodivščin polno pot, pa se lahko do Peloponeza (Patras) odpravite z ladjo, ki vozi iz nam bližnjega Trsta in katera pot traja 1,5 dneva. Mi pot z ladjo (vsaj v eno smer) obožujemo in jo zelo priporočamo, pa ne samo zaradi cenovne ugodnosti, temveč tudi zaradi posebnega občutka bolj polnega in zanimivega potovanja. Priporočamo Anek lines, pa tudi Minoan lines je O.K. Če ste že odločeni, da greste naslednje poletje na potepanje po Grčiji, potem se vam zelo izplača karte kupiti že januarja, saj so takrat cenovno najbolj ugodne. Mi smo letos za enosmerno pot do Igoumenitse odšteli zgolj 200 eur, ker smo karte kupili že januarja (za 4 osebe in avto). Do Patrasa je pot pol dneva daljša in malo dražja, a še vedno cenovno zelo ugodna, sploh če karte kupimo v predsezoni. Če ste kolikor toliko prilagodljivi in ne iščete preveč luksuza, potem je čisto dovolj, če kupite karte za ladjo kot palubni potnik. Vse kar potrebujete je ležalka in spalna vreča in dogodivščina se lahko začne. Kljub temu da smo v Grčijo skoraj vedno potovali kot palubni potnik, pa pravzaprav nikoli nismo spali na palubi 🙂 . Vedno smo si brez problema lepo “postlali” na mehkih, tapiciranih tleh sobe z letalskimi sedeži in večinoma imeli dovolj prostora za spanje na njih.

Za pot po Peloponezu nujno potrebujete lasten prevoz – najet v primeru če letite v Atene, oziroma svoj, če se na pot v Grčijo odpravite z ladjo. Na poti lahko izbirate med različnimi vrstami nočitev, tudi cenovno ugodnih in lepo urejenih kampov je dovolj. Hrana pa – božanska 🙂 . V Grčiji si – kljub temu da večinoma kampiramo – skoraj nikoli ne kuhamo sami (razen zajtrka in prigrizkov), ker smo vsi veliki ljubitelji okusne in zdrave grške kulinarike.

Naše raziskovanje Peloponeza se je začelo na njegovem severnem delu, v Diakoptu, nadaljevalo do Aten in v smeri urinega kazalca po Peloponezu do Patrasa, kjer smo z ladjo odšli nazaj domov. Marsikdo raziskovanje Peloponeza kombinira z oddihom na prelepem Lefkasu, Kefaloniji ali Zakintosu. Lefkas in Kefalonijo smo že raziskovali, Zakintos še ne. Vse kar lahko rečem je, da sta oba otoka prelepa, Lefkas pa je že marsikoga tako navdušil, da se redno vrača nanj. Tako lepe plaže kot jih ima Lefkas najdeš malo kje v Grčiji (in svetu), v Grčiji morda edino na Kreti in Elafonisosu. Preverjeno 🙂 .

Če imate resnično malo časa, je za pot okoli Peloponeza dovolj tudi zgolj teden dni, a vzemite si vsaj dva tedna, ker je resnično prelepo in vredno vašega časa.

Kateri so najlepši kotički Peloponeza, ki jih na svoji poti po njem ne izpustite?

Spodaj izpisani kotički so v vrstnem redu našega raziskovanja in ne glede na to, kje nam je bilo najlepše:


1. DIAKOPTO IN KALAVRITA

Diakopto je bil naše prvo spoznavanje Peloponeza. Je namreč izhodišče za obisk gorate in idilične Kalavrite, do katere pelje pot s skoraj “muzejskim” vlakom in zobato železnico. Pot je res zanimiva, pokrajina ob njej lepa in nenavadna in čeprav nam Diakopto ni bil všeč, je bil izlet do Kalavrite vreden obiska, že zaradi poti z vlakom, ki vodi do nje.

Diakopto5

Diakopto7

Diakopto13

Diakopto4

2. ATENE IN KORINT

Tudi če niste velik ljubitelj zgodovine je obisk atenske Akropole za vsakega popotnika must do. Po našem mnenju seveda 🙂 . Kaj vse so ustvarili nekoč, ne moreš verjeti, če ne vidiš. Preprosto lepo. In noro vroče, zato se za raziskovanje Peloponeza resnično odločite v pred ali po – sezoni. Ko zaključite z ogledom Akropole, pa se podajte še v stari del mesta, ki se mu reče Plaka. In ne – o kakšni umazaniji, neredu ali nevarnosti tu ni bilo ne duha, ne sluha. Zgolj najboljši (italijanski) sladoled in užitek hlajenja v senci ob limonadi 🙂 . Celinski del Grčije in Peloponez povezuje Korintski prekop, kjer je prav zanimivo opazovati velike ladje in majhne čolničke pri njihovi poti skozi prekop.

Atene1

Atene14

Atene7

Atene10

Atene23

3. NAFPLION

Nafplion je lepo mestece s še lepšo trdnjavo na hribu. Ker nismo želeli spati v Atenah, smo se odločili za spanje v cca 2 uri oddaljenem Nafpliu. Le to je super izhodišče tudi za ogled Epidavrosa, pod Unescom zaščitenega antičnega gledališča, katerega ogled pa smo mi izpustili. Morda naslednjič, ko se vrnemo na Peloponez 🙂 .

157

160

163

4. MONEMVASIA

In zdaj prihajamo na najlepši del Peloponeza, na njegov jug 🙂 . Sploh ne vem kaj naj rečem kot samo to, da si tu vzemite dovolj časa, ker je prelepo. In Monemvasia – skrito mesto na majhnem, goratem otočku. Kamnito, a živo. Brez gneče. Vroče, a nič hudega, ker te hitro ohladi kristalno morje ob njej. Tu so se mi dokončno začele razbijati iluzije o tem, kaj Peloponez je, in kaj ni – še dobro 🙂 .

Monemvasia4

Monemvasia9

Monemvasia11

Monemvasia14

Monemvasia7

Monemvasia2

Monemvasia3

5. ELAFONISOS

Majhnemu otočku na skrajnem jugozahodu Peloponeza pravijo tudi grški Maldivi. To je kotiček – ne samo Grčije, pač pa sveta – ki nas je popolnoma očaral. Videli smo že ogromno prelepih plaž in idiličnih morskih kotičkov in Elafonisos je po lepoti takoj za Maldivi – resnično 🙂 . Presenečena sem – pozitivno – da ga množični turizem še ni odkril, na srečo. Ima eno mestece, en kamp in nekaj sob ter apartmajev. Za nočitev za 4 osebe v kampu z vsem kar sodi zraven smo dali 37 eur na noč, kar je neverjetno poceni v primerjavi s sosednjo Hrvaško. Včasih resnično težko razumem ljudi. Pritožujejo se, da nikamor ne gredo, da nimajo denarja in možnosti, potem pa za nočitev pri naših sosedih dajo v sezoni 100 eur na noč (ali še več). Pravi raj pa jih čaka samo korak dlje, samo malo energije je potrebno vložiti in vse se ti 100 x povrne. Vem, ljudje imamo različne želje in potrebe in spoštujem vse tiste, ki jim je oddih na Hrvaškem pisan na kožo in jim je to to. A po izkušnjah in pogovorih sodeč si vsaj polovico vseh dopustnikov tam želi nekaj drugega. Vem – poleg malo energije, ki jo je potrebno vložite v nove stvari (in ljudje se še vedno največkrat odločajo za linijo najmanjšega odpora), je potrebno iti tudi skozi kakšen svoj strah. A če je zmogla moja 60 letna mami in 70 letna tašča – ni hudič, na ne bi zmogel še kdo drug. Grčija je na dosegu roke in je resnično prelepa. Elafonisos pa je pravi biser ne samo v Grčiji, pač pa v celotnem svetu.

elaf01

elaf03

elaf12

elaf06

elaf18

elaf15

elaf07

elaf09

6. DIROS CAVE

Od Elafonisosa nas je pot vodila naprej do skrajnega juga Peloponeza, kjer smo se odločili za ogled jame Diros, saj naj bi bila – po pričevanju prijateljev – resnično nekaj posebnega. Spodnje fotografije jame niso naše, ker nam je v njej nagajal fotoaparat, kot bi nam hotel sporočiti – samo uživajte v trenutku, to je najbolj pomembno 🙂 . Ne želim da se sliši preveč “pocukrano”, pa bom vseeno napisala – ta jama je bila najlepše jama, kar smo jih videli do sedaj – pa smo obiskali skoraj vse slovenske podzemne jame, ki so prav tako resnično prelepe. Ogled jame po večjem delu poteka s čolnom, ki tiho in počasi drsi po vodi mimo vseh kapnikov, stalagmitov, stalaktitov, skozi ozke predore in nenavadne oblike prostora. Tam se čas ustavi in tišina je najbolj glasna. Tišina in začudenje, kaj vse lahko ustvari narava.

diros_cave1

diros-cave-peloponnese1

preview_c_diros_031

7. POLYLIMNIO SLAPOVI

Na poti od jame Diros do jugozahodnega dela Peloponeza, Pilosa, smo se ustavili ob prelepih slapovih Polylimnio, ki so čudovita ohladitev v poletni vročini. Sploh ker se v njegovih tolmunčkih lahko tudi kopamo. Voda ni prav topla 🙂 , ledena pa tudi ne, zato ne pozabite s seboj vzeti kopalk in brisače 🙂 .

JZPeloponez6

JZPeloponez9

JZpeloponez11

JZPeloponez10

JZPeloponez12

8. PILOS IN VOIDOKILIA

Pilos je obmorsko mestece na jugozahodu Peloponeza. Prisrčno, s številnimi obmorskimi tavernami in kar precej turistično. Gneči se lahko izognemo, če si prenočišče poiščemo v enem izmed mnogih kampov ob obali. Pilos je super izhodišče za obisk zaščitenega območja plaže Voidokilia, kjer želve v določenem delu leta ležejo jajca. Voidokilia je divja in prvinsko lepa plaža, brez gneče in z obilo zasebnosti, tudi za vse tiste, ki jim je blizu kopanje in sončenje brez odvečnih krpic na telesu. Iz plaže se lahko podamo na mini vzpon (ki se v poletni vročini izkaže kot ne toliko mini 🙂 ) do Nestorjeve jame in gradu Navarino, od koder je fantastičen razgled na zaliv in okolico.

JZPeloponez1

JZPeloponez2

JZPeloponez4

JZPeloponez15

9. RT METHONI

Rt Methoni je skrajni jugozahod Peloponeza, ki med svojim bujnim rastlinjem, rožami in vegetacijo skriva prelep grad, idealen za vse male in velike raziskovalce po duši.

JZPeloponez16

JZPeloponez18

JZPeloponez19

JZPeloponez23

JZPeloponez24

JZPeloponez20

10. OLYMPIA

Na zadnji dan raziskovanja Peloponeza smo se odpravili obiskati še antično Olympio. Malo zgodovine ne škodi, sploh če je bilo pred njo že toliko naravnih lepot 🙂 .

317

330

328

11. LAGUNA PROKOPOU

Zadnje presenečenje, ki nam jih je pripravil Peloponez pa se je skrivalo na skrajnem severozahodu, v laguni Prokopou, ki smo jo odkrili čisto slučajno, ko nam je ostalo preveč časa do ladje, ki nas je vodila domov – iz Patrasa v Trst. Samo še kakšna žival iz afriške savane je manjkala, pa bi bil občutek da smo na drugem kontinentu – popoln.

344

350

354

359

362

Peloponez je presegel vsa naša pričakovanja, ki večinoma že v osnovi niso najmanjša. Ima eno najlepših plaž na svetu, podzemne jame, slapove, gradove, veličastno zgodovino in prekrasno naravo. Je pravi fotografski raj 🙂 . In za piko na i nas na poti po njem večkrat presenetijo pomarančevci, kjer je takšen užitek malo “rabutati” in si privoščiti sladke in sočne pomaranče 🙂 .

167

170

Življenje je lepo 🙂 .