Naš izbor: sto slapov v dolini Loške Koritnice

S Petrom sva, v času pred otroci, raziskovala slapove po Sloveniji. Pa ne tiste zelo poznane kot so: Savica, Peričnik, Boka….čeprav so tudi ti zelo lepi. Želela sva raziskati manj poznane slapove, tiste, ki niso prva izbira turistov in nedeljskih obiskovalcev.
Najljubši del Slovenije nama je bil Bovec z okolico in res veliko sva se nahajala v tistih koncih. Tako sva med drugim spoznala tudi čudovitega vodiča, ki nama je dal knjigico Sto slapov v dolini Loške Koritnice. Kar oči so se nama zasvetile in srce zaigralo, ker nič ni lepšega kot mogočna energija vode, ki pada čez steno. Tako se nama je zdelo takrat in še vedno so nama slapovi res ljubi.

Če moram izbrati čisto najljubši kotiček Slovenije je to Log pod Mangrtom, Strmec in Predel z Mangrtskim sedlom in najljubšo goro na svetu – seveda je to Mangrt 🙂 .
In tam, pod njegovimi pobočji se nahaja dolina Loške Koritnice, ki ji pravijo tudi dolina stoterih slapov.

Pa jih je res 100?
100 je seveda simbolično število. Jih je pa, preverjeno, ogromno. Z lahkoto in brez dvoma lahko zagotovim – toliko slapov kot jih je tu na tako majhnem območju – ni nikjer drugje v Sloveniji.

Dolina Loške Koritnice je pravljična dolina, pozabljena v času in nepoznana turistom. Ime Koritnica seveda prihaja od korit, ki jih reka vrezuje v apnenčasto podlago. Najgloblja so pri trdnjavi Kluže, okrog 70 metrov. Čudovita korita pa ustvarja tudi Možnica, hkrati s prelepimi slapovi ob njeni poti, pred izlivom v Koritnico.
Ime Loška (Koritnica) prihaja od Loga pod Mangrtom, ki je za naju – najlepša slovenska vas.
Dolina je iz vseh strani obdana z dvatisočaki, dostopna je tako iz Bovca, kakor tudi čez Predel.

Če se boste odločili za obisk in raziskovanje slapov v dolini Loške Koritnice, si lahko pomagate s spletno stranjo www.burger.si, kjer so na čudovit interaktiven način predstavljene lepote Slovenije, vključujoč množico slapov, tudi slapov v dolini Loške Koritnice. Še bolje pa je, če poizkusite dobiti knjigico, o kateri pišem in si, skozi natančne zemljevide in opise v njej, polepšate raziskovanje naše Slovenije.
V nadaljevanju bi rada predstavila par najinih najljubših slapov v dolini Loške Koritnice. Ker sva – v času najinega raziskovanja tega dela Slovenije slikala na diapozitive – priznam, da se mi slik preprosto ne da iskati. Podobe, ki jih imam še vedno pred očmi so tako ali tako lepše od vsake fotografije. Zato si bom par slik izposodila iz knjige Sto slapov v dolini Loške Koritnice, samo za lažjo predstavo. Če vas bom morda navdušila, da kakšen dan preživite v teh koncih – pa toliko bolje. Jih boste lahko videli v živo in verjemite – ne bo vam žal.

Tole so najini najljubši slapovi v dolini Loške Koritnice:

1. MOŽNICA

Dolina Možnice se nahaja med bovškima velikanoma Rombonom in Jerebico in tam se nahaja potok po imenu Možnica ali kot ga imenujejo domačini Nemčlja. Do slapov Možnice ni veliko poti, a to ne velja za najlepšega od njih – za veliki Možniški slap, saj ga potke obkrožajo iz vseh strani.
Po cesti Bovec – Predel se zapeljemo do trdnjave Kluže in nadaljujemo pot z avtom v smeri Loga pod Mangrtom in čez približno 2 kilometra parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. S parkirišča se spustimo do Koritnice, prečkamo most in zavijemo desno. Občudujemo prelepa korita in po približno 30 minutah smo na mostu nad slapom. Priporočam, da takoj za mostom zavijete navzdol, po dobro shojeni potki, tesno pod steno. Pot ni nevarna, nekaj previdnosti pa je vseeno potrebno. In seveda kvalitetna obutev. Pridete do prelepega razgledišča, kjer voda pridivja iz korit kakor iz ogromnih ust. Za konec si lahko ogledamo še nekaj manjših slapov in tolmunov nad slapom, ali pa se vrnemo na parkirišče.

2. FRATARICA

Fratarica je največja znamenitost doline Loška Koritnica in skoraj zagotovo najvišje slapišče pri nas. S Petrom sva jo raziskovala večkrat in spoznala sva jo tudi pobližje, skozi canyoning, ki je bil strašljiv in veličasten hkrati.
Spodnji slapovi Fratarice so lahko dostopni, zgornji težje. Med gostiščem in gasilskim domom v Zgornjem Logu (pod Mangrtom) nas potka vodi do viseče brvi čez Koritnico, takoj zavijemo desno in po 100 metrih smo pri Fratarici. Po njenem desnem bregu (našem levem) se vzpenjamo ob številnih manjših slapovih, kjer se kmalu lahko spustimo (po uhojeni potki) v korito in se znajdemo v mogočni, visoko obokani dvorani, kjer se strop ene strani prekriva z drugo stranjo in tu kraljuje in buči res prelepi slap imenovan Katedrala. Povzpnemo se nazaj do steze in pot nas še vedno vodi navzgor do gozdnega roba, dokler ne pridemo do najbolj znanega slapu v dolini Fratarice – prelepe Parabole. Lahko se spustimo pod slap, ali pa ga zgolj občudujemo do daleč. Tu pot zaključimo, saj so zgornji slapovi težje dostopni in terjajo več previdnosti in izkušenosti.

3. SLAP ZAROČENCA

Slap Zaročenca je sicer del slapov Predelnice, a tako lep, da si zasluži posebno “obravnavo”. Za naju je to definitivno najlepši slap celotne doline Loške Koritnice in eden najlepših v Sloveniji. Sodi med srednje slapove Predelnice in pot do njega je nezahtevna (kar ne velja za vse slapove Predelnice). Po Predelski cesti gremo od Strmeca proti odcepu za Mangrt in Mangrtsko sedlo. Na približno polovici poti od Strmeca proti odcepu boste na levi strani opazili tablo za slap Zaročenca. Spustite se po pobočju navzdol in kmalu pridete do (večinoma suhe) struge in sotočja Mangrtskega potoka in Predelnice. Pred seboj ugledate približno 30 metrski prag rdečkastega skalovja in čezenj teče in prši slap Zaročenca.
Zakaj Zaročenca? Pred letom 1986 je oster zob delil curek v dva pramena, ki sta tretjino poti padala vsak zase, nato se zlivala in skupaj nadaljevala do konca, v jezerce ob dnu slapu, primerno tudi za kopanje. Neurje v letu 1986 je odneslo oster zob in slapu vzelo izvirno podobo. Še vedno pa sodi med najlepše slapove, tudi zaradi čudovitega okolja.

4. PREDELNICA

Predelnica ali po italijansko Predilnica se spušča od Predela do Loga pod Mangrtom. Ustvarja ogromno število slapov, skokov, tolmunov in veliko od njih je težje dostopnih. V srednjem delu Predelnice lahko po enostavnem dostopu občudujemo prelepi slap Zaročenca (že opisan), prav tako lahko dostopimo do nekaterih slapov v zgornjem delu Predelnice.
Kako do njih? Avto pustimo pri odcepu Predelske ceste proti Mangrtskem sedlu. Le nekaj metrom nad odcepom ceste (v smeri proti Predelu in mejnemu prehodu) na levi strani poiščemo markirano stezo, ki se počasi spušča. Po približno 15 minutah hoje pridemo do stebrička, ki nas usmeri proti slapu, ki se imenuje Smaragdno oko, ki nam postreže s številnimi resnično smaragdnimi tolmuni in manjšimi slapovi (skoki). Vrnemo se nazaj na pot in nadaljujemo med manjšimi skalami in potočki, dokler nas ne obda soteska in njene stene in na koncu le te zagledamo Predelski slap. Pot ni zahtevna, vseeno pa sta obvezna dobra obutev in previden korak. Divja okolica navdušuje s svojo tišino, barvami ter zvoki vode in ptičev.

Leta 2000 se je na območju Mangrta in Predelnice zgodila ena največjih naravnih katastrof v Sloveniji. Ogromni zemeljski plaz, ki je ogrozil življenje ljudi v tem delu, ter spremenil podobo narave. Na zgoraj opisane slapove plaz ni vplival in se jih na srečo še vedno lahko obišče in doživi v vsej lepoti. Je pa na žalost popolnoma preoblikoval Mangrtski potok in številne njegove slapove, ter spodnji del slapov Predelnice (Mangrtski potok se je iz pobočij Mangrta izlival v Predelnico samo malo nižje od slapu Zaročenca in njegova struga je žal popolnoma preoblikovana in uničena).

5. GOREJCA

Gorejca je potok nad Spodnjim Logom in velja za najtoplejši potok v dolini. Ko se slap poleti spušča po stenah, da sonce ogreje tudi do 20 stopinj, zato so pod njim naredili naravni bazenček, z zlatorumeno barvo, v katerem se – ob poletnih dnevih igrajo in kopajo vaški otroci. Nad bazenčkom je višji slap, pod bazenčkom pa nižji. Ob malo večji vodi se zazdi, da se po večjem slapu spuščajo srebrne kitke, zato tudi ime slapu: Kitke.6. KALUDRICA

Kaludrica je eden izmed številnih potokov, ki izvirajo v Loški steni in se izlivajo v Loško Koritnico. Ker je Kaludrica hudourniški potok, je poleti v njem zelo malo vode. Najbolje jo je obiskati pomladi, ko se topi sneg v gorah in vpliva na količino vode v potoku. Dostop do slapov Kaludrice ni težak, ga pa je malo težje najti. Začnemo v Zgornjem Logu in se napotimo proti hidroelektrarni. Od tu se usmerimo na levo in po približno 300 metrih pridemo do brvi čez Koritnico. Že sama dolina je tiha, mirna, divja in lepa ter vsekakor vredna našega obiska. Ko prečkamo brv, nas pot pripelje do travnika, vendar je potka tu slabo vidna. Najbolje, da se povzpnemo po travniku do roba gozda in tu, ob njegovem robu, do manjše uhojene potke. Držimo se desno, dokler ne pridemo do struge potoka. Kmalu pridemo do svetle jase in barvitega tolmuna, ki so mu domačini dali ime: Pravljični slap. Malo nad njim pa je – povsem v gozdu – slap Kaluder.

Upam da sem vam, z zgornjimi opisi, odstrla delček Slovenije, še precej divji in velikokrat pozabljen med obiskovalci in turisti. To mu daje še poseben čar, a hkrati vem, da si ljudje in domačini v vaseh ob Loški Koritnici še kako želijo našega obiska in vsaj majhne prepoznavnosti na zemljevidu Slovenije.
Meni najljubši kotički Slovenije, na žalost vse prevečkrat udarjeni in ogroženi od naravnih katastrof kot so plazovi in potresi – so več kot vredni našega spoštljivega obiska in pozornosti. In tisto kar z naravo dobimo v teh koncih – presega vsa pričakovanja. Bistvo je očem skrito in za najlepše kotičke se je včasih potrebno malo potruditi. A je vredno. Vedno.