Luxor in njegove grobnice ter templji

Po ogledu vseh piramid Kaira, o katerih si lahko več preberete tule: https://potepanja.com/kairo-in-njegove-piramide/, je sledil obisk Luxorja.

V Luxorju sva bila nastanjena v luksuznem hotelu Pavillon Winter Luxor, preprosto zato, ker sva si ga z lahkoto privoščila. 40 eur za dve osebi z izvrstnim in obilnim zajtrkom ? Hotel je lociran na vzhodnem bregu Nila, tik ob Luxor templju.

Prva stvar, ki sva jo zjutraj naredila je bil sprehod ob Nilu. Domačinov, ki brezkompromisno vsiljujejo svojo vožnjo naokrog ali prodajajo takšne in drugačne stvari je seveda veliko. Tudi midva sva naletela na domačina, ki nama je ponujal vožnjo čez Nil in naokrog po templjih. In se odločila zanj. Tu, se mi zdi, sva izbrala super, ker je bila izkušnja z njim res posebno doživetje. Preprost domačin, ki ni vsiljeval preveč, povedal marsikatero lokalno zgodbo in realno situacija življenja ta trenutek v Egiptu. V taksiju iz leta 79. Ja, prav ste prebrali. Taksi, samo malo mlajši od mene in to tu v Egiptu ni nič posebnega. Diametralno nasprotje hotelskemu luksuzu (ki je bil sicer res smešno poceni), ampak točno to sva si želela, izkusiti oboje, tudi lokalno. In oboje sva dobila.

Najino prvo in najbolj pričakovano raziskovanje v Luxorju je bila Dolina kraljev, Valley of the Kings. Znana je tudi kot Dolina vrat kraljev, kjer so v obdobju skoraj 500 let, med 16. in 11. stoletjem pr.n.št kopali grobnice za faraone. Dolina leži na zahodnem bregu Nila, v osrčju Tebanske nekropole. V sodobnosti je dolina postala znana po odkritju Tutankamonove grobnice in je eno najbolj znanih arheoloških najdišč na svetu. Kljub temu, da so grobnice izropane (sploh Tutankamonovo grobnica je v resnici čisto brez veze), pa so določene grobnice tu neverjetno ohranjene in veličastne. Okrašene so s prizori iz egiptovske mitologije, hieroglifi, zapisi, poslikavami. Vau ? Midva sva bila navdušena, sploh ker sva imela skoraj vse grobnice praktično za sebe. Količina turistov se tu zaradi epidemije res močno pozna. Na najino srečo, pa manj na srečo Egipčanov, ki od turizma živijo. Obisk Doline kraljev in njenih grobnic je bila najbrž najbolj fascinantna zgodovinska stvar, ki sva jo videla in doživela na vseh najinih poteh. Ob nakupu vstopnice je vključen obisk treh grobnic, za obisk točno določenih grobnic pa je potrebno doplačilo. Če boste obiskali Dolino kraljev nujno doplačajte obisk grobnice KV9 (Ramses V in VI), ker je spektakularna in zagotovo najlepša. In ne pozabite na nakup vstopnice za fotoaparat, ker te brez nje s fotoaparatom ne spustijo v grobnice.

Po Dolini kraljev je sledil obisk templja kraljice Hačepsut, znan tudi po imenu Djeser – Djeseru (Sveto svetega). Tempelj je posvečen Amonu in Hačepsut in velja za enega najbolj veličastnih spomenikov starodavnega Egipta. Kraljica Hačepsut je bila edini ženski faraon v Starem Egiptu in ko je vladala ona, sta v Egiptu vladala mir in razcvet. Vroče je bilo kot pri norcih (39 stopinj v senci, na soncu pa se je povzpelo krepko čez 40 stopinj), lepo in zelo posebno pa tudi ?

Na poti nazaj proti Nilu smo se ustavili še ob veličastnem templju faraona Amenhotepa III. Fascinantna sta predvsem dva masivna kamnita kipa, ki prikazujeta faraona v sedečem položaju (Colossi of Memnon).

Po kosilu in popoldanski ohladitvi ob klimi v najinem hotelu pa je sledilo še raziskovanje vzhodnega brega Nila. Tu se nahajata dva templja: Karnak ter Luxor. Mimo templja Luxor sva se večkrat samo sprehodila, saj je bil v neposredni bližini najinega hotela.

Karnak pa sva si ogledala tudi od znotraj in bila spet navdušena. In to midva, ki naju zgodovina ne fascinira ?

Tempelj Karnak je ogromen kompleks in muzej na prostem ter drugo največje starodavno versko mesto na svetu, za templjem Angkor Vat v Kambodži. Sestavljajo ga štirje glavni deli, a za obiskovalce je odprt sami največji, območje posvečeno Amon – Rau. Karnak je mogočen, veličasten in raznolik in nama najljubše je bilo sprehajanje med ogromnimi, masivnimi stebri. Kar 134 jih je, razporejenih v 16 vrst na Amon Rajevem območju.

Kljub temu, da sva se za obisk Luxorja odločila zadnji trenutek  (in letalske karte kupila praktično šele takrat, ko sva imela v rokah že negativen PCR test za vstop v Egipt), je bila to super odločitev. Skupaj z raziskovanjem Kaira je Luxor naredil dodatno piko na i spoznavanju neverjetne zgodovine Egipta.