Idila na angleškem podeželju: Avebury stones

Mi ne bi bili mi, če si ne bi ob nedavnem obisku Londona zaželeli še nekaj drugačnega, manj mestnega in več naravnega utripa.
Iz Brnika smo z Easyjetom leteli na Gatwick in takoj ob pristanku rentali avto. V nasprotju z večino turistov se nismo takoj podali v London, saj je bil naslednji dan rezerviran za naravo, mini vasice in raziskovanje stare monolitske kulture.
Angleško podeželje je idilično, zeleno in če vsaj malo posije sonce – prav slikovito in barvito. Predstavljam si, da je v primeru tipično angleškega vremena lahko tudi temačno in zamorjeno, ampak na srečo nismo imeli te izkušnje. Vsekakor pa je tiho, mirno, popolnoma drugačno od našega in ujeto v nekem drugem času, vsaj malo odmaknjeno od hitrega, včasih ponorelega sveta.

Ne glede na to, da je London ena izmed svetovnih metropol, za katero pravijo, da jo moraš videti in doživeti vsaj enkrat v življenju, pa priznam, da je bil najboljši del našega obiska Londona – dan raziskovanja angleškega podeželja. In kotiček, ki se nam je najbolj usedel v srce so Avebury stones.
Avebury je majhna vasica jugozahodnega dela Anglije, ki pa je zaradi svojih znamenitih megalitskih kamnov pod Unescovo zaščito. Avebury obkroža največji megalitski kameni krog na svetu, ki pa je sestavljen iz zunanjega in notranjega dela. Najlepše od vsega je, da se med kamni in megaliti lahko prosto sprehajaš, družbo pa ti delajo ovce. Okoli vasice je speljana krožna pot in čeprav se najdejo tudi kakšni drugi turisti in popotniki, le teh ni veliko.

Tudi vasica sama je res simpatična, s starimi hišami, ki jih obkrožajo vrtnice, vrtovi in prav poseben mir. Mir ki ga cenimo, iz leta v leto, vse bolj. Sploh midva s Petrom. A se starava? 🙂 .