Čudovita Solčavska panoramska cesta in Logarska dolina

Solčavsko panoramsko cesto imenujejo tudi pot najlepših razgledov. Midva sva se po njej odpravila na kičasto lep jesenski dan. In resnično lahko potrdiva, da pot ponuja nekaj najlepših razgledov v Sloveniji. Solčavska panoramska cesta nas vodi skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi pogledi na Kamniško Savinjske Alpe in tri doline pod njimi: na Logarsko dolino, Robanov in Matkov kot.

Midva sva do izhodišča panoramske poti prispela zgodaj dopoldan in se jo odločila prevoziti ter delno prehoditi od zahoda proti vzhodu. Ob poti so številne razgledne točke, ki z mistiko starih zgodb, zgodovine in kulturne dediščine popestrijo neverjetno naravo vsenaokrog.

21 km dolga pot z 12 postanki večinoma poteka po asfaltirani cesti, manjši del pa je makadamska pot. Začetek poti se nahaja v Solčavi in nas vodi mimo številnih turističnih kmetij (tudi do najvišje ležeče kmetije pri nas), do razgledne in fotogenične cerkvice Svetega duha, najprej do izvira kisle vode ter še kasneje do razgledne točke na najbolj znano in mnogokrat fotografirano kmetijo na Klemenčem z najlepšimi razgledi na Logarsko dolino pod njo in verigo gora nad njo. Solčavska panoramska pot je tudi izhodišče za pot na Potočko Zijalko in do razglednih Lipševih vrat. Vem, da se v te konce še vrneva in narediva par pohodov, za katere nama je sedaj zmanjkalo časa.

Čudovit dan sva zaključila v Logarski dolini, ki je bila v pozni jeseni neverjetno mirna in spokojna. Čarobna.