Dugi otok in otočje Kornatov

O raziskovanju Hrvaške na našem popotniškem blogu nisem še pisala prav veliko, čeprav je le to najbolj priljubljena dopustniška destinacija večine Slovencev. Pa daleč od tega, da ne bi v preteklosti raziskala velik del hrvaške obale, samo ob prihodu otrok sva se s Petrom zaljubila v Grčijo in še vedno je to naša najljubša bližnja poletna izbira. Letos pa sva si, po intenzivni Afriki, zaželela nekaj preprostega slano morskega oddiha, brez ponovnega ukvarjanja z vso birokracijo letalskih poletov v času covida. Pogoj je bil edino, da se ne odpraviva v množični turizem, pač pa poizkusiva najti malo bolj tih kotiček hrvaške obale. Vem, kar izziv za zadnji teden avgusta. Ampak ta izziv sva po mojem mnenju opravila izvrstno. Dugi otok je bil točno to in še mnogo več, kot sva pričakovala ali si želela. Ima nekaj čudovitih plaž, a je hkrati dovolj razgiban, da ponuja številne možnosti raziskovanja in aktivnega preživljanja dopusta, skupaj z oddihom ob morju seveda. Ne ponuja množičnega turizma in obilice hotelov. Mislim, da sta edina dva hotela v vasici Božava, ki nama je bila od vseh krajev na otoku še najmanj všeč. Za nekoga, ki si želi zabave in veliko dogajanja, Dugi otok torej ni najboljša izbira. Za tiste, ki pa si želimo mir in povezanost z naravo, pa je to čudovit kotiček hrvaške obale. Skupaj s Kornati je to uradno moj najljubši in najlepši del naše južne sosede.

Midva prav veliko tega tedna dopusta vnaprej nisva planirala, prav tako sva tudi apartma rezervirala praktično v zadnjem hipu. Našla sva ga na severu otoka v kraju Veli Rat in za velik apartma s pogledom na morje (za 4 osebe) dala 90 eur na noč. Rezervacijo sva opravila preko Bookinga, če bi rezervirala direktno pri domačinih, bi bilo še cca 20% ceneje. Ja, zagotovo to ni najceneje, a glede na to, da sva se odločila zadnji hip, prav veliko izbire nisva imela. In z izbiro in gostitelji sva zelo zadovoljna in jo sploh ne bi spreminjala ?

Izhodišče za dostop do Dugega otoka je Zadar, od koder vozi trajekt do otoka, vožnja traja cca 1.45h. Več informacij o voznem redu trajektov si preberite na: www.jadrolinija.hr, vsekakor pa priporočam nakup in rezervacijo karte vnaprej, vsaj v visoki sezoni.

Dugi otok je tih, odmaknjen, kar malo divji in čudovit. Njegov južni del je že del nacionalnega parka Kornati, ki sva ga prav tako obiskala in bilo je prelepo. Otok sva prevozila večkrat in vsakokrat uživala v čudovitih razgledih, ki so se odpirali. Težko si predstavljam dopustovati na otoku brez lastnega prevoza, saj si na ta način resnično prikrajšan za številne lepote. Ki pa niso poceni. Cene na Hrvaškem so mnogo višje, kot v nam bolj poznani Grčiji, tega se je treba zavedati. Spet seveda odvisno kdaj in kje, a v splošnem to kar drži. Naju so npr zelo presenetile cene hrane v lokalnih konobah. Že doma sva se odločila, da greva na dopust in to pomeni nič kuhanja (razen zajtrka), temveč uživanje v lokalnih dobrotah. In že doma sva vedela, da bodo te lokalne dobrote morske. Raznih pic, burgerjev itd si tu nisva želela. Vse je bilo noro dobro in okusno, a hkrati sva za morski obrok (riba, hobotnica, škampi s zelenjavno prilogo…) dala povprečno 20 eur na jed. Pa nisva izbirala fensi gostiln, saj takšnih na otoku sploh ni, temveč pristne domače konobe. Ni nama žal, saj tako dobro že dolgo nisva jedla, a moram priznati, da poceni ravno ni bilo. Seveda si ta strošek brez težav prihraniš z lastnim kuhanjem in tako zmanjšaš dopustniški budget.

Najbolj pogosta možnost nočitve na otoku je najem apartmaja, res pa je na severu otoka, tik ob svetilniku Veli Rat, čudovit kamp Kargita, ki ga prav tako toplo priporočava, sploh če vam je kampiranje zakon.

Kateri so najlepši kotički Dugega otoka in kaj na njem lahko počnete?

1. Sakarun

Sakarun je najbolj znana plaža na Dugem otoku, ena najlepših na hrvaški obali. Temu primerno je tudi turistično oblegana. Ja, priznam, čudovito je bilo plavati v turkizni in popolnoma čisti vodi, ki je bolj kot na Hrvaško spominjala na Karibe ali kakšne tropske otočke. A vseeno to ni bil moj najljubši kotiček Dugega otoka, predvsem zato, ker je le ta njegov najbolj turistični del. Sakarun je najbolje obiskati zjutraj, med 9 in 11h, ko še ni množic, ki začenjajo prihajati okoli 11-12h, tudi s turističnimi ladjami iz Zadra in okolice. Zjutraj je tu res milina in tisto pravo otoško vzdušje. Ob desni strani zaliva lahko pešpot nadaljujete dalje, proti še eni čudoviti in neturistični plaži in rtu Lopata. Škoda samo, ker je brez sence, kar v poletni vročini predstavlja kar težavo.

2. Veli Rat in svetilnik

Svetilnik Veli Rat, na skrajnem severozahodu Dugega otoka, ob neposredni bližini kampa Kargita, je ena najbolj fotogeničnih točk otoka. Obkroža ga več manjših zalivov, mir in neko posebno vzdušje. Ker sva s Petrom spala v kraju Veli Rat, ki je od svetilnika oddaljen 3km, nama je bil jutranji tek do svetilnika super začetek dneva, ob večerih pa sva tu opazovala sončne zahode. V bližini je tudi edini kamp na otoku, kjer se nahaja preprosta in zelo okusna (a ne najbolj poceni) restavracija Momi. V kraju Veli Rat pa je izvrstna lokalna konoba Lanterna. Priporočam.

3. Veli Žal

Čudovita plaža Veli Žal se nahaja na zahodni obali otoka in je meni veliko lepša kot Sakarun. A priznam, kot rajsko sva jo doživela šele ob drugem obisku. Prvič sva namreč obiskala Veli Žal popoldan. In doživela gužvo, valove, morsko travo in nobene sence. Samo obrnila sva, resnično, kljub plačani parkirnini. A ker sem iz raziskovanja po Googlu vedela, da plaža lahko izgleda tudi popolnoma drugače, sva se jo odločila obiskati še enkrat. Tokrat zjutraj, oziroma dopoldan. In doživela sva jo v popolnoma drugačni luči. Čisto, mirno, turkizno morje, brez turistov, obiskovalce na plaži bi lahko preštela na prste ene roke. Milina. Prekrasno je bilo plavati v tako čistem in mirnem turkiznem morju brez množice turistov. Tudi plažo Veli Žal je priporočljivo obiskati v dopoldanskem času med cca 9 in 11h, max 12h.

4. Zaliv Brbinjšćica, Zmajevo oko in jama Golubinka

Še en skriti biser Dugega otoka je zaliv Brbinjšćica. Pot do njega je strma in ozka, a z osebnim avtom popolnoma obvladljiva. V neposredni bližini zaliva je tudi naravni »infinity pool« Zmajevo oko (Dragon’s eye) in jama Golubinka, ki pa je približno varno dostopna samo iz morja, če imate svoj čoln ali kajak, kanu, morda tudi sup. Ker je dostop v jamo iz odprtega morja, mora biti le to nujno mirno, kar pa ni vedno. A tudi če jamo Golubinka izpustite, kot sva jo midva, je področje čudovito in vredno raziskovanja.

5. Narodni park Telašćica, jezero Mir, klifi in razgledna točka Grpašćak

Na jugovzhodu otoka leži narodni park Telašćica, s čudovitim jezerom Mir, istoimenskim zalivom in neverjetnimi, mogočnimi klifi ter še lepšimi razgledi, nad katerimi sva bila navdušena. Zaradi vročine je področje ponovno najbolje obiskati zjutraj, oziroma dopoldan, sami sprehodi do jezera in razgledne poti nad klifi pa ti takoj vzamejo 2-3 ure hoje. Čudovita je tudi razgledna točka Grpašćak, ki pa bi jo bilo pravzaprav idealno obiskati pozno popoldan ali zvečer, saj takrat sonce najlepše osvetli otočje Kornatov, ki je povezano z narodnim parkom Telašćica.

6. Sali

Sali je edini malo večji kraj na celotnem otoku in leži na njegovem južnem delu. Nama je sicer popolnoma odgovarjalo, da sva bila nameščena na severnem delu, Sali pa sva obiskala dvakrat. Najprej po obisku Telašćice, ko sva odšla na kosilu v preprosto konobo Trapula in hrana je bila izvrstna. Hkrati sva ob tem prvem obisku Salija tu rezervirala tudi izlet na otočje Kornatov, kamor sva se odpravila proti koncu najinega dopusta na Dugem otoku in katerega izhodišče je bil ravno Sali.

7. Savar in cerkvica Sv. Pelegrina

Še eno prijetno presenečenje. Mini vasica Savar s fotogenično cerkvico Sv. Pelegrina. Tiho, mirno, lokalno, neturistično, lepo.

8. Bunker za podmornice, Dragova

Zanimivost Dugega otoka (morda sicer bolj za moške, a včasih si je tudi kaj takšnega fajn ogledati) sta dva bunkerja/bazi za podmornice v neposredni bližini Dragove.

9. Nacionalni park Kornati

Vrhunec najinega letošnjega dopusta na Dugem otoku pa je bil celodnevni izlet z ladjico na Kornate. Izhodišče je bil Sali, kjer sva že par dni vnaprej rezervirala izlet in pri tem seveda najbolj upoštevala vreme. Na ladjici nas je bilo 12, kar je izlet naredilo še lepši, saj je bilo vzdušje mirno in to nama je popolnoma odgovarjalo. Pozor: večina agencij prodaja izlet na Kornate skupaj z obiskom narodnega parka Telašćica, kar si midva nisva želela, saj sva Telašćico raziskovala že sama. Želela sva si več časa preživeti na Kornatih. Zato sva izbrala izlet brez Telašćice, na kar bodite pozorni, saj nimajo vsi enakega plana poti. Najlepši del Kornatov nama je bil otok Levrnaka, kjer sva se povzpela tudi na njegov vrh in Kornate opazovala iz višine. Prelepo. Zagotovo eden najlepših razgledov najinih potepanj. Dopust sva tako končala v najboljšem možnem slogu in bila prijetno presenečena nad lepoto tega dela hrvaške obale.