Najlepša jezera, ki smo jih obiskali do sedaj

Ne moremo potovati, preveč načrtovati s Petrom ne želiva več, saj sva hitro lahko ponovno razočarana, z veseljem pa obujava spomine. In če s tem, ko povzemam najlepše kotičke naših potovanj dam popotniško idejo in inspiracijo še komu drugemu, toliko bolje. Najprej sem sanjala o najlepših otočkih (https://potepanja.com/najlepsi-otocki-nasih-potepanj/), potem obujala spomine na čudovite razglede (https://potepanja.com/najlepsi-razgledi-nasih-potepanj/) in na koncu podoživljala slapove (https://potepanja.com/najlepsi-slapovi-nasih-raziskovanj/). Tule pa je še zadnji članek na to temo: tokrat o najlepših jezerih. Za sanje, inspiracijo in načrtovanje. In ja, kot vidite, sva nora na naravo. A tako pač je.

Na jezera sem se spomnila, ko sem pisala plan potovanja po Provansi in podoživela lepoto jezera Lac Blanc. In potem so se mi spomini premaknili na Dolomite, pa na Kanado, pa Avstralijo in evo, tu je naših 40+ najlepših jezer. Subjektivna ocena je to, seveda. Nekatera jezera so turistično poznana, spet druga bolj skriti kotički, ki si jih boste morda ravno zaradi tega kdaj želeli vključiti v vašo pot.

40+ najlepših jezer naših raziskovanj:

1. Italija, Dolomiti: Lago di Sorapiss

Jezero Sorapiss, oziroma Lago di Sorapiss je moje najljubše jezero. Leži v bližini nam ljube Cortine d’ Ampezzo, skrito med gorami in pod budnim očesom vrha Monte Dito, oziroma Dito di Dio (Gods finger). Na srečo sva s Petrom najprej sama in potem še z otrokoma obiskala jezero večkrat že mnogo pred njegovo Insta popularnostjo in lahko uživala v njegovih lepotah brez množice ostalih turistov. A jezero je vseeno tudi sedaj vredno obiska, samo res zgodaj se odpravite na pohod in po možnosti ne med glavno turistično sezono. Njegov glavni adut je turkizna barva in kulisa špičastih gora, ki ga obkrožajo.

2. Francija: Lac Blanc

Tura do jezera Lac Blanc je ena najbolj poznanih, najlepših in tudi najbolj obleganih v okolici Mont Blanca. A le kako bi lahko ljudem zamerili, da si želijo videti to lepoto. Skoraj nezemeljsko lepo, res kičasto. Če se želimo izogniti množici, ki si hkrati z nami želi videti to lepoto narave je zopet dobro vstati in začeti hoditi zgodaj. Poleg tega pa je pomembno, da se na cilju od koče Refuge Chalet du Lac Blanc na južnem delu jezera odpravimo dalje, proti zadnjemu, severnemu delu. Tam v lepotah jezera, njegovi turkizni barvi in vrhunskih razgledih lahko resnično uživamo skoraj sami, oziroma z res redkimi pohodniki. Izhodišč za pohod do jezera je več. Midva sva izbrala krožno pot z izhodiščem in zaključkom ob Refuge de la Flegere.

3. Kanada, Banff NP, Moraine lake

Rocky Mountains oziroma kanadsko Skalno gorovje je pravi raj za ljubitelje gora, narave, jezer in slapov. Najlepši in najbolj poznani nacionalni park v Skalnem gorovju je Banff NP. Največji znamenitosti Banffa pa sta ravno jezeri: Lake Louise in Lake Moraine. Seveda je tudi znameniti Lake Louise čudovit, a se vseeno z lepoto jezera Moraine ne more primerjati.

4. Portugalska, Azori in vulkanska jezera kaldere otoka Corvo in Flores

Azori so s svojimi vulkanskimi jezeri, slapovi, pohodnimi poti in razgledniki en sam zeleni vulkanski raj. Nekaj najlepšega, kar sva s Petrom doživela na svojih poteh. Odbita, divja, nezemeljska kaldera otoka Corvo z vulkanskimi jezeri v njej je bila tako neverjetno lepa, da se to težko opiše z besedami. Tu je tudi izjemni Flores in ikonično jezero Poco Ribeira do Ferreiro s svojo zaveso slapov, ki padajo vanj čez zeleno vulkansko steno. In njegova sedmera vulkanska jezera na visoki planoti, tako posebna zaradi svoje barve, lege in neverjetne vulkanske okolice. Prelepo, kot iz drugega planeta.

5. Azori, Sao Miguel in čudovita Lagoa do Fogo ter Sete Cidades

Tudi najbolj obiskan otok Azorov, Sao Miguel je poznam po vulkanskih jezerih in svojih razglednikih. Najlepše je v okolici Sete Cidades, tu je tudi čudovita vulkanska Lagoa do Fogo. Izjemno. Za vse ljubitelje narave so Azori nekaj najlepšega, kar lahko doživimo na svojih raziskovanjih.

6. Zahodna Avstralija: Lake Argyle

Jezero Argyle je čudovita oaza sredi rdeče avstralske puščave. Razgledi so nori, prav tako sončni zahodi in malo razvajanja v kampu ob jezeru, ki ponuja tudi čudovit infinity pool, je sredi avstralske divjine res nekaj posebnega. Kljub temu, da sta jezero in kamp ob njem urejena, pa je območje okoli divje, izven civilizacije in tudi brez Wifi signala, kar je pravzaprav en super plus. Modrina jezera sredi rdeče pokrajine ustvarja čudovit barvni kontrast. Najlepši razgledi in zagotovo najlepši sončni zahodi so na Pannikin sunset lookoutu, območje okoli jezera pa ponuja tudi kar nekaj pohodnih poti. Na raziskovanje jezera se lahko podate tudi z ladjico, ali pa se odločite za panoramski polet nad njim.

7. Avstrija, Lienzer Dolomiten: Laserzsee

Idilično jezero Laserzsee v avstrijskih Dolomitih je čudovito in res fotogenično. Obsijano s soncem zasije v turkiznih odtenkih, v senci pa ima pridih globoko modre barve. Obdano s tritisočaki razvaja z izjemnimi razgledi. Izhodišče za pohod do jezera in koče Karlsbader Hutte je okoliza Lienza, točneje parkirišče Rauchkofel na višini cca 1600 mnm. Od tam nas čaka cca 700 višinskim metrov in malo manj kot dve uri hoje s čudovitimi razgledi do fotogeničnega jezera in koče ob njem. Pot je enostavna in primerna tako za družine z otroci, kot tudi za gorske kolesarje.

8. Slovenija, Julijci: Triglavska sedmera jezera

Triglavska sedmera jezera so eden mojih najljubših kotičkov Slovenije. Res jih v zadnjih letih s Petrom nisva obiskala prav pogosto, zato pa sem jih skoraj vsako leto obiskovala v svoji mladosti, saj smo s starši tradicionalno preživljali del poletja v Bohinju. In če imaš očeta, ki želi gore približati otrokom, potem nimaš izbire. In nas je vodil po poteh Komne, Bogatina, Sedmerih jezer, Prehodavcev, Komarče in še in še. Res se ne spomnim, da bi mi bilo to kdaj odveč. In ja, zato so to moji najljubši kotički slovenskih gora, kamor sva s Petrom peljala tudi najina mala nadobudneža. No, sedaj jih v gore ne spraviva več, pa nič hudega. Triglavskih sedmerih jezer je seveda sedem, a najlepše za mene je jezero Ledvička. Le zakaj mislite da ima takšno ime?

9. Kenija: jezero in nacionalni park Amboseli, dom številnih slonov

Fantastična, noro lepa in še bolj fotogenična kulisa nacionalnega parka Amboseli je tisto, kar naredi safarije tu tako posebne. Če sta Serengeti in Masai Mara dom velikih mačk, potem je Amboseli dom na tisoče slonom. In to kakšen dom. Samo vau lahko rečem. Že marsikje smo imeli možnost opazovati slone, ampak tako lepo kot v Amboseliju ni bilo še nikjer. Lepoto Amboselija zagotovo poudari jezero in številne vodne površine znotraj parka, kar kuliso savane naredi še bolj posebno in lepo. In opazovanje živali ob in v vodi tudi. Jezero Amboseli je nestalno jezero, ki poplavlja zgolj v obdobjih močnega deževja in ki ga polnijo podzemni potoki iz gore Kilimanjaro. Ob njegovih pritokih pa se nahajajo številna močvirja, kjer se zadržuje ogromno živali. Prelepo.

10. USA, Yellowstone: Yellowstone lake in West thumb gejzirji

Yellowstone je najstarejši nacionalni park na svetu. Celotni park leži na vulkanu premera 60 km, ki ga je razneslo pred približno 600.000 leti. Pokrajina, ki se je s tem ustvarila je nezemeljsko lepe, divja, prvinska in zaščitena. Na njegovem južnem delu leži Yellowstone lake in najlepši del le tega je zagotovo območje West thumb gejzirjev tik ob njem. Kaj naj rečem: divje, slikovito in čudovito.

11. Mehika: jezero Bacalar

Jezero Bacalar z laguno sedmih barv je pravi biser Mehike, na srečo od Cancuna, Playe in Tuluma oddaljen dovolj, da ga množični turizem ne doseže. Ob prelepi laguni vsaj sedmih barv nimaš nikakršnega občutka, da si ob jezeru, prej na prelepi karibski obali. Najlepši del jezera se nahaja na njegovem jugozahodu, ob cenotesu Azul in območju, ki se mu reče Cocalitos, kjer lahko opazujemo žive strukture stromatolitov, edinstven sladkovodni ekosistem, ki navdušuje s svojimi barvami, plavamo med njimi in uživamo v vseh odtenkim modre barve. Brez gneče turistov na srečo.

12. Bocvana: delta reke Okavango

Zelo posebno “jezero”, ki to ni, potem pa včasih spet je 🙂 . Delta Okavango se nahaja na severu Bocvane in predstavlja ogromno področje notranje delte tam, kjer reka Okavango doseže tektonsko korito v osrednjem delu porečja Kalaharija. Voda, ki doseže delto, seveda ne odteka v morje, kot je običajno, ker morja tu ni. Gre za ogromno količino vode, ki se razprostre na območju med 6000 in 15.000 kv.km, zaradi vročine zelo hitro izhlapeva in privablja številne živali ter ustvarja čudovite oblike, barve in divje prizore. Zaradi obsega in veličastnosti delte so jo razglasili za eno izmed sedmih čudes Afrike in seveda za Unescovo zaščiteno območje. Mi smo se odločili za prelet delte z mini letalom in bilo je fantastično.

13. Avstralija, Kakadu NP: Yellowriver billabong

Kakadu je največji nacionalni park v Avstraliji in za marsikoga tudi najlepši. Nahaja se v Severnem teritoriju, v območju avstralskega Top Enda, zgolj 170 kilometrov vzhodno od Darwina in se razprostira na kar 20.000 km2 površine. 500 kilometrov vzdolž vzhodne meje parka pa se razprostira Arnhem Land, sveta zemlja Aboriginov, kamor lahko dostopamo samo s posebnim dovoljenjem. Nacionalni park je bil ustanovljen leta 1981 in je bil zaradi svoje edinstvene flore in favne z ogromno biotsko raznolikostjo ter kulturno dediščino domorodnih avtohtonih ljudstev (Aboriginov) takoj uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Zagotovo več kot zasluženo. Ogromno živali in čudoviti rastlinski svet na sveti zemlji Aboriginov naredi park zelo poseben, skoraj čaroben. Za nas najlepši del Kakaduja pa je bil Yellowriver billabong. Billabongi so za avstralsko pokrajino značilne vodne kotanje, ki vodo tudi v dolgih obdobjih suše zadržijo veliko dlje kot reke in potoki. Nekakšna jezera, ampak ne čisto običajna. Tudi zaradi posebnih prebivalcev, ki so tu doma in so absolutni kralji živali v celotnem parku Kakadu. Saltyji.

14. Kostarika: jezero Arenal

Jezero Arenal in njegova okolica je bila za mene najlepši kotiček čudovite, zelene Kostarike. Tako velikokrat zavito v meglo in oblake, je nama pokazalo svojo najlepšo podobo, obsijano s soncem. Nahaja se na obrežju fotogeničnega vulkana Arenala in je s svojo površino in globino največje jezero Kostarike. Prelepo.

15. Islandija: vulkanski Mivatn in Krafla

Vulkansko jezero Myvatn leži na severu Islandije. Motivov za fotografiranje divjih naravnih pojavov je tu ogromno. Sploh v povezavi z vremenom, ki se spreminja dobesedno iz minute v minuto. Toliko mavric, kot smo jih videli tu v dveh dneh, nismo videla še nikjer do sedaj. Jezero, obdano in prepleteno s številnimi vulkanskimi kraterji je resnično nekaj posebnega, sploh če imamo dovolj časa in se po njih tudi sprehajamo. V bližini jezera Myvatn se nahaja še čudovita Krafla s kraterjem Viti, v katerem je prelepo modro jezero; Hvervir s svojimi gejzirji; prelep črn krater Hverfjall, na katerega se lahko dokaj preprosto povzpnemo; idilični Husavik, ki je najboljše izhodišče za ogled kitov ter številne lokalne naravne terme, v katerih si lahko spočijemo telo in misli.

16. Hrvaška: izvir Cetine, Veliko Vrilo

Izvir Cetine je ena najlepših naravnih znamenitosti sosednje Hrvaške. Reka Cetina ima tri izvire, najbolj znan je največji, ki mu lokalni prebivalci pravijo Glavaš ali Veliko Vrilo. Ta izvir je pravzaprav ogromno kraško brezno, ki ga polnijo podzemne vode iz sosednjih hribov. Turkizna modrina in globina jezera naju je popolnoma navdušila. Mnenja speleologov o tem, kako globoko je pravzaprav brezno, iz katerega izvira reka Cetina, se krešejo. Ocene se gibljejo med 120 in 130 metri, nekateri najbolj radodarni globino ocenjujejo tudi na 150 metrov.

17. Šri lanka: jezero Minneryja

Naravno okolje Minneriya nacionalnega parka na Šri lanki je nekaj posebnega. Ob istoimenskem jezeru se tu dogaja The gathering, selitev slonov. To je bilo nekaj najlepšega, kar smo doživeli v življenju. Na stotine slonov v njihovem naravnem okolju, ki se vsako leto selijo konec avgusta in začetek septembra. National geographic je “The gathering” označil kot enega izmed desetih največjih živalskih “spektaklov” v naravnem okolju.

18. Slovenija: Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je pravi biser in mislim da posebne predstavitve sploh ne potrebuje. Skupaj s Triglavskimi sedmerimi jezeri kotiček, poln čudovitih spominov. Upam, da bomo nove še dolgo časa lahko ustvarjali.

19. Kanada, Rocky Mountains: Bow lake

Še eno izmed množice čudovitih jezer v kanadskem Skalnem gorovju. Odkrili smo ga bolj ko ne po naključju in v njegovih precej manj turističnih lepotah res uživali skoraj sami.

20. Italija, Val Veny: jezero v obliki srca

Posebno jezero kateremu ne vemo imena in vprašanje če sploh še obstaja, vsaj v takšni obliki kot smo ga doživeli sami. V obliki srca. To je čudovito majhno jezerce v prekrasni dolini Val Veny. Val Veny je izjemno lepa ledeniška dolina, ki leži prečno pod pobočji Mont Blanca, na njegovi italijanski strani. Nahaja se jugozahodno od Courmayeurja. Na srečo se do nje ne da priti z avto, ampak samo peš, s približno enournim sprehodom, ki je primeren tudi za otroke.

21. Grčija, Kefalonija: Melissani lake

Od mojega obiska in raziskovanja Kefalonije je letos natančno 20 let. Poleg turkiznih plaž, na katerih pred dvajsetimi leti še ni bilo turistov in idiličnih vasic pa mi je Kefalonija ostala v spominu še po eni naravni lepoti. Po posebnem, prav tako turkiznem nekoč podzemnem jezeru Melissani, kamor smo se v popolni tišini pripeljali z mini čolnom. To je zagotovo ena izmed najlepših naravnih znamenitosti Grčije. Jezero Melissani se zaradi sončnih žarkov, ki pronicajo skozi veliko odprtino na stropu, blešči v neverjetnih modrih odtenkih in je res nekaj posebnega. Po vsej verjetnosti sedaj že mnogo bolj turistično obiskano, a vseeno vredno ogleda. Objavljeni fotografiji tokrat nista moji, ampak vzeti iz spleta, samo za predstavo lepote jezera.

22. Argentina, NP Ibera: Laguna in jezero Ibera

Nacionalni park Ibera je bil ustanovljen in s strani države Argentina potrjen šele decembra 2018 in zagotovo predstavlja enega izmed najbolj neokrnjenih in nepoznanih, skritih, divjih in neturističnih kotičkov v Argentini. Kar pa se bo v prihajajočih letih zagotovo spremenilo. Ta precej novi nacionalni park v Argentini, ki bo poizkusil zaščititi močvirja, gozdove in travišča, je eno največjih močvirij Južne Amerike in pravzaprav celotnega sveta in je dom preko 4000 različnim vrstam rastlin in živali. Nacionalni park je resnično ogromen in ima več portalov, oziroma vhodov, kjer lahko vanj vstopimo in ga raziskujemo, trenutno še brezplačno. A moramo se zavedati, da je območje res zelo neturistično, brez kakšne večje infrastrukture in brez večjih možnosti nočitev okoli parka, kar mu pravzaprav daje poseben čar. Na jugovzhodnem delu parka se nahaja mini vasica Colonia Carlos Pellegrini in Portal Laguna Ibera, kjer lahko ob jezeru in na njem uživamo v opazovanju divjih živali. In v najlepših sončnih zahodih.

23. Slovenija: Blejsko jezero

Slovencem so lepote Blejskega jezera kar nekako samoumevne, a verjemite da je to naravna lepota svetovnega merila. Idilično jezero z mini otočkom in cerkvico na njem ter številnimi razglednimi točkami, velikokrat vse preveč obleganimi s strani turistov. A v letošnjih lockdownih smo morda tudi lepote Slovenije začeli malo bolj ceniti. In v nekaterih od njih uživali z veliko manj ostalimi turisti.

24. Italija: turkizni Lagho Turchese v dolini Val Canali

Val Canali je prelepa dolina na obrobju Dolomitov, ki hkrati predstavlja tudi južni pogled in dostop do ikoničnih Pale di San Martino. Začetek doline predstavlja neverjetno turkizno jezero Turchese, po sami dolini pa je speljanih veliko sprehajalnih poti. Čudovit zaključek raziskovanja izjemnih Dolomitov.

25. Mehika: Las Colorades

Roza jezera ob vasici Las Colorades so del solin in so svojo roza barvo dobila zaradi mikroorganizmov, ki v njih živijo. Čudovito in res nekaj posebnega se je bilo sprehajati med naravnimi bazeni vseh možnih roza in vijoličnih odtenkov. Belina solin, roza odtenki jezer, nikjer nikogar drugega, zgolj flamingi na in ob njih.

26. Jordanija: Mrtvo morje

Mrtvo morje je najbolj znana depresija na svetu, saj leži kar 423 metrov pod morsko gladino. Njegova obala predstavlja najnižjo kopensko točko na Zemlji. Morje, ki pravzaprav ni morje, je tretje najbolj slano jezero na svetu, saj je njegova gostota soli več kot 30%. Široko je 15 in dolgo cca 50 kilometrov ter na eni strani meji na Jordanijo, na drugi pa na Izrael. Voda ima kar 10x večjo slanost kot ostali oceani in zato je obisk Mrtvega morja tako edinstvena izkušnja. Jezero leži v Jordanskem tektonskem jarku in vanj priteka reka Jordan, ki pa ne zadostuje za ohranjanje stalnega nivoja vode v njem. To edinstveno jezero se iz leta v leto manjša, gostota in slanost pa se s tem nenehno povečujeta in ob obali puščata neverjetno lepe strukture kristalov soli, ki so bile za mene najlepši del obiska Mrtvega morja.

27. Oman: Wadi Shab

Kopanje v zelenih jezerih in tolmunih, ki jim v Omanu pravijo wadiji, je bila svojevrstna izkušnja. Rdeče barve puščave Wahiba in vmes zelene oaze wadijev ustvarjajo neverjeten kontrast, ob katerem ne moreš ostati ravnodušen. Najlepša soteska vdolbena v rdeče skale je bila s svojimi zelenimi tolmuni, jezerci in slapovi za nas Wadi Shab, ki leži ob cesti Sur – Muškat in je must see ob obisku Omana.

28. USA, Glacier NP: Many glacier valley

Nacionalni park Glacier je bilo eno največjih presenečenj našega roadtripa po Ameriki in Kanadi. Če se boste kdaj potepali po teh koncih, ga ne izpustite. Iz vzhoda proti zahodu ga prečka znamenita “Going to the Sun road”, ki je sicer lepa, a tudi zelo oblegana, prav tako Logan pass in kratki treking do sicer prelepega Hidden lake. A tisto, kar je bilo tako zelo posebno v tem narodnem parku ni bila znamenita Going to the Sun road. Pravi biseri se pravzaprav skrivajo drugje. Razgledi za dol past s kuliso čudovitih jezer so nas pričakali ob popolnoma spontanem in nenačrtovanem obisku Many glacier valley. Kakšna veličina gora, lepota, tišina in nikjer nikogar. Turiste bi lahko preštela na prste ene roke in res mi ni jasno, kako za vraga tukaj, kjer je tako zelo lepo, ni skoraj nikogar. Na našo srečo, seveda.

29. Španija, Andaluzija: jezero Zahara ob istoimenski vasici Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra je andaluzijska vasica in ob njej leži čudovito jezero. Težko si predstavljam lepšo in bolj fotogenično sceno okoli bele vasice strateško zgrajene na hribu, s trdnjavo nad njo in pogledom na jezero spodaj. Dobesedno ti vzame sapo, tako je lepo, sploh v sončnih dneh. Najlepši razgledi na jezero so iz utrdbe nad vasico, kamor se je res vredno povzpeti in samo uživati v lepotah.

30. Islandija: ledeniška jezera in lagune

Ledeniške lagune in jezera ob južni obali Islandije nastanejo ob stiku ledenika Vatnajokull z morjem. Ledeniški jeziki in ledene kocke, ki plavajo v morski vodi so resnično nekaj posebnega. Tjulnji plavajoči med njimi ter številni puffini na njih prav tako. Ledenik Vatnajokull prekriva ogromno področje Islandije in tu smo dodobra spoznali, zakaj se Islandiji reče ICE-land. Pred znamenito ledeniško laguno Jokulsarlon pa se nahaja še ena, malo manj poznana laguna s svojim ledenim jezerom Fjallsarlon, ki nas je prav tako, če ne še bolj očarala. Svet je lep.

31. Dominikanska republika: laguna Dudu

Laguna Dudu na severu Dominikanske republike ni klasično jezero. Je pravzaprav cenote, jama s turkiznim jezerom obdanim z mini klifi, v katerem lahko tudi zaplavamo in se kopamo. Podobna doživetja smo izkusili že v Mehiki, tu pa jih zagotovo nisva pričakovala in bila zato še bolj prijetno presenečena. Turkizna voda obdana s skalami in pridihom džungle in divjine. Čudovito 🙂

32. Kanada: Waterton lakes NP

Nacionalni park Waterton lakes se drži skupaj z zgoraj omenjenim ameriškim parkom Glacier NP, samo da je le ta na kanadski strani. Je prizorišče znamenitega idiličnega hotela Princ of Wales, ki stoji na hribčku nad jezerom. Kakšnega dneva razvajanja ob tako lepem razgledu na vzpetini nad jezerom se ne bi branili. Morda nekoč nekje.

33. Črna gora in Albanija: Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja na meji med Albanijo in Črno goro. 3/4 jezera pripada Črnogorcem, z večjim mestom Virpazar v bližini, drugi del pa Albancem z mestom Skadar, po katerem je jezero tudi dobilo ime. Na jezeru leži približno 50 otokov in področje je v Črni gori zaščiteno kot nacionalni park, saj je pravi raj in zatočišče za številne ptice, med drugimi tudi pelikane. Mi smo se na ogled jezera in njenega življenja podali s čolnom v jutranjih urah in bilo je prelepo.

34. USA, Glacier NP: Two medicine lake

Območje okoli Two medicine lake s čudovito goro Sinopah, ki dominira na zahodnem delu jezera, sodi v čudoviti Glacier NP. Kaj naj rečem. Na tem delu svata nas narava res ne pusti ravnodušne.

35. Hrvaška: Plitvička jezera

Plitviška jezera so nacionalni park v Liki na Hrvaškem, ki je pod zaščito Unesca. Park se razprostira med bukovimi gozdovi in zavzema površino 192 km². Šestnajst jezer v čudovitih turkiznih odtenkih se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo naravno lepoto Plitvičkih jezer. Delijo se na gornja jezera in na spodnja jezera. Jezera povezujejo steze in poti, kar nam obiskovalcem omogoči, da lahko Plitvice spoznamo v celoti in uživamo v njenih lepotah.

36. Švica: Lac Bleu

Če govorimo o najlepših jezerih, seveda ne moremo mimo Švice. Tu se nahaja ogromno tako večjih, kot tudi manjših gorskih jezer, ki so nas očarala še bolj kot velika. Poleg jezera Bachalpsee na območju imenovanem First, v katerem se odseva gora Schreckhorn, pa je naše najljubše mini gorsko jezero v Švici Lac Bleu, v ledeniški dolini Val d’ Herens. Val d’Herens je dolina naravnih piramid, ledenikov, jezer in zelenih odtenkov. Tu si lahko ogledate ledenik Ferpecle z njegovo čudovito dolino in glineno “obalo” ob reki, zemeljske piramide v kraju Euseigne ter veliki jez Grande Dixence. Čisto na koncu doline se nahaja Arolla, s svojimi mnogoterimi pohodniškimi potmi, primernimi tako za majhne otroke, kot za prave gornike ali plezalce. Mi smo si izbrali pohod do Lac Blue-ja in bili navdušeni nad njegovo lepoto.

37. Italija: Lago d’ Arpy

Še eno manj poznano jezero, tokrat v sosednji Italiji. Velikokrat so ti manj poznani kotički še veliko lepši od večjih turističnih. Seveda ima Italija malo morje čudovitih jezer: Lago di Como, Lago di Garda, Lago Misurina, Lago di Braies, Lago di Predil, Lago di Fusine in še in še. Tukaj pa bi vam rada predstavila Lago d’Arpy, ki se nahaja v dolini Aoste in v bližini Courmayeurja pod jugovzhodnimi pobočji Mont Blanca. Ob jezeru so številne pohodne poti primerne tako za otroke, kot izkušene gornike.

38. Francija: Lac de Sainte Croix

Turkizno jezero Sainte Croix leži ob največjem kanjonu v Evropi, ob kanjonu Verdon. Kanjon je nastal ob reki Verdon, ki je svoje ime dobila po čudoviti turkizni barvi, eni izmed najbolj prepoznavnih značilnosti kanjona. Kanjon se zaključi ob jezeru Lac de Sainte Croix, ki je raj za vse ljubitelje vodnih športov in izhodišče za vodno raziskovanje turkiznega kanjona.

39. Makedonija: Ohridsko jezero

Ohridsko jezero leži na meji med jugozahodnim delom Severne Makedonije in vzhodnim delom Albanije. Ime je dobilo po mestu Ohrid, ki leži tik ob njem. Naša izkušnja doživetja mesta Ohrid sicer ni bila najlepša, a jezero je čudovito. Znano je po svoji kristalno čisti vodi, ki omogoča pogled do globine 22 metrov, poleg tega se ponaša z edinstvenimi živalskimi vrstami. Skupaj s Prespanskim jezerom ga uvrščajo med najstarejša obstoječa jezera.

40. Grčija: kanjon Acheron

Zadnje jezero ni jezero. Moramo iti malo »outofthebox«, to je vedno koristno na vseh področjih življenja. V kanjonu Acheron jezera seveda ne najdemo, ponuja pa svojevrstno vodno doživetje in je eden naših najljubših kotičkov Grčije. Popolna ohladitev v vročih poletnih dneh. Acheron river se nahaja na celinskem delu severozahodne Grčije in je pravi vodni biser, ki to področje Grčije oskrbuje s pitno vodo. Kadarkoli smo potovali ali dopustovali v tem delu Grčije, nikoli nismo kupovali vode, ker je tisto kar priteče iz pip 100% pitno, zahvaljujoč ravno reki Acheron.
Po soteski in reki sami se lahko sprehodimo in/ali v njej zaplavamo, kar ponuja izvrstno poletno ohladitev. Na nekaterih mestih sotesko obdajajo visoke skale, spet na drugih najboljša igrala v obliki nenavadnih dreves. Voda je na začetku soteske, kjer se nahaja največ izvirov  res mrzla, a kmalu preide v prijetno hladno. Izhodišče za vstop v kanjon reke je vasica Gliki.

To so bila naša najlepša doživetja jezer. Upam da v zapisu dobite kakšno fajn idejo za prihodnja raziskovanja.