Naša avstralska dogodivščina

2 strastni punci in 2 razumska fanta, 4 mušketirji skupaj v dobrem in slabem.

28 dni, 3 države, 7 letov in 8000 prevoženih kilometrov po avstralskih prostranstvih. Avtodom in terenski 4WD. Na srečo nič zdravstvenih težav, pa malo več zapravljenih evrov, kot smo navajeni. Vreme kot se šika, malo mraza, malo vročine, pa veliko idealnih temperatur vmes. Precej prehojenih kilometrov in še več razgledov, ki jemljejo sapo. Vmes pa tudi utrujenost, naveličanost in vprašanje: le kaj mi je tega spet treba?

Prostranstva, živali, divjina, tišina in zvezde…toliko zvezd, da težko verjameš videnemu. Takrat se v polnosti zaveš, kako majhni smo. In si hvaležen, da si.

Skoraj 9.000 poslikanih fotk, precej posnetih videov in malo morje odigranih partij taroka. 5 prebranih knjig, nekaj prepirov, a še veliko več povezanih trenutkov.

Svoboda, spokojnost, sprejetost, odprtost in širina. Hvaležnost in prisotnost.

Starodavna kultura in prelepa sveta mesta Aboridžinov na eni strani, ter žalosten pogled na neprilagojenost in propadanje marsikaterega staroselca v mestnem okolju. Alkohol uničuje – tam doli in tu, vsepovsod.

Narava, njene barve in zvoki, ljubezen na prvi pogled – večkrat in vedno znova.

Neverjetno odprti domačini, pripravljeni na pogovor ali pomoč – vsak trenutek.

Tisoče ptic, na stotine papig, malo morje krokodilov – saltyji in freshyji, kenguruji, walabiji, koale, flying foxi, emuji, ne moreš verjeti, še celo kamele in želve in na srečo – ena sama kača. Taka, florestenčno rumena, baje nestrupena (če verjameš ?).

Vse preveč povoženih živali ob cesti. Žalostno, a resnično.

Soteske, slapovi, reke, kanjoni, gore, puščave, gozdovi, jezera in oceani. In kamni in skale – tako neverjetnih barv in oblik, da si jih težko zamisliš. In monolit. Najlepši na svetu. Zagotovo.

Kuala Lumpur. Sydney. Darwin. Singapur. Štiri mesta, vsako drugačno. Samo eno tisto pravo. Mesto, kamor bi se preselili tukaj in sedaj, takoj. Ker ima tisto nekaj. Ker pričara nasmeh na obrazu in mir v srcu, kar se nam v mestih ne zgodi prav pogosto. Ki ima širino, svobodo, skuliranost in odprtost duha.

Vmes pa veličastna narava. Od juga do severa, po znameniti Stuart Highway.

Zaviti in ovinkasti Great ocean road s čudovitimi pogledi na znane apostole skriva veliko več kot samo razglede na prostrani ocean. Skriva evkaliptusove gozdove in največjo populacijo divjih koal v Avstraliji, številne kenguruje in papige vseh barv in oblik.

Svetovna prestolnica opalov Coober Pedy s svojimi rudniki in podzemnimi bivališči. Skoraj mesto duhov, čudno, posebno, odrezano od sveta.

Uluru. Kata Tjuta. Kings Canyon. Neizmerna lepota rdečega centra. Avstralski outback, ki ponuja kuliso za enega najboljših roadtripov na svetu. Devils Marbles. Češnja na torti, ki je nikar ne izpustite, če potujete po teh koncih. Najboljše divje kampiranje na celotnem potovanju ob mističnih rdečih kamnih, pod bilijoni zvezd Mlečne ceste. Fotošuting za vikat.

Zahodna Avstralija. Romantični sončni zahodi, prostrani razgledi in razvajanje ob jezeru Argyle, pravi oazi sredi rdeče avstralske puščave. Dežela avstralskih baobabov. In Purnululu, najbolj odmaknjen, divji in naporen del potovanja. 4W dogodivščina, ki nas je pretresla (dobesedno), zaprašila, utrudila in hkrati navdušila. Čista divjina, tista prvinska in še nedotaknjena. Cona udobja – 0%.

In za konec severni Top End. Ko najmanj pričakuješ, največ dobiš. Nitmiluk NP in Katherine Gorge. Prvi krokodili in večerna vožnja z ladjico po soteski. Draga za znoret, lepa prav tako. Tropska klima, tropsko rastlinje in voda, ogromno vode. Končno. Leliyn falls – najlepše kopanje pod slapom do sedaj. Osvežitev, ki ji ni para. Še več slapov, še več kopanja in ogromni termitnjaki v Litchfield NP.

In potem za konec. Za piko na i. Kakadu. Največji in za marsikoga najlepši nacionalni park v deželi Down Under. Svoj svet. In to kakšen. Vau, kapo dol. Težko najdem prave besede, bilo je preprosto prelepo. Yellow river billabong. In še cel kup billabongov. In živali, koliko živali. Reke s krokodili. Z mnogooo krokodili, saltyji. In zgodbe, resnične zgodbe, tudi o tragičnih koncih. Starodavne aboridžinske poslikave in posebna, sveta mesta. Spoštljivost in mir.

To je bila in še vedno je naša Avstralija. Nismo se še prizemljili. Ne dojamemo še vsega.

Se pa v kaosu tukaj in sedaj večkrat poizkusimo spomniti stavka, ki smo ga slišali največkrat na tem potovanju.

No worries.