Naš izbor: najlepši kotički severozahodne Grčije

Severozahod Grčije je naš najljubši del ene izmed najlepših držav na svetu (poleg Peloponeza, o katerem pa si lahko več preberete v načrtu potovanja tukaj). Nudi idilične kotičke za odklop od vsakdanjika – tako tiste ob morju, kot tudi možnost raziskovalnih dogodivščin v bolj gorati okolici.

Kot večino držav jo je najbolje obiskati pred ali po sezoni – v prvi polovici junija ali septembra.
Do severozahodnega dela Grčije lahko pridemo z avtomobilom preko balkanskih držav ali z ladjo iz Italije. Po kopnem je nam najljubša pot preko Albanije in Črne gore, čeprav je možna tudi preko Srbije in Makedonije; ali tista malo daljša – z večjim ovinkom – preko Bolgarije in morda tudi Romunije. V vsakem primeru pa priporočam v eno smer pot z ladjo (Anek lines ali Minoan lines) iz Italije. Ladje vozijo do Igumenitse, obalnega mesta na severozahodni obali Grčije, izhodišče pa sta Trst ali Benetke (lahko tudi Ancona). Lansko leto (2016) smo pot do Grčije začeli v Trstu, letos pa je pot možna zgolj iz Benetk ali Ancone. Pravila za vnaprej ni, ker ga letno spreminjajo. Pri nakupu kart za ladjo pa velja isto pravilo, kot pri nakupu letalskih kart: first minute – prej ko kupiš karto, ceneje jo dobiš.

Za potepanje ali počitnice na severozahodu Grčije lahko uporabite eno samo izhodišče, iz katerega delate dnevne izlete, ali pa se na poti premikate. Kombinacija obojega je po našem mnenju najboljša.

Izhodišče, ki je nam najljubše in vam ga močno priporočam je pristno obalno mestece Parga, idealno za raziskovanje bližnjih kotičkov, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Parga je mestece z živahnimi ulicami; pisanimi hišicami, ki se dvigujejo v hrib nad njim; najboljšimi girosi, kar smo jih jedli v Grčiji; svojo trdnjavo, iz katere je prelep pogled na miniaturne otočke z belimi cerkvicami, posutimi v zalivu okoli mesta; mestece s hribom nad njim, ki se mu reče Sveta Helena in je idealno za zgodnjo jutranjo rekreacijo ter mestece, ki ga obkrožajo številni oljčni nasadi in resnično stoletne oljke, iz katerih pridelujejo ena izmed najboljših oljčnih olj na svetu. Ravno zaradi vsega naštetega je Parga v visoki poletni sezoni (julij, avgust) kar močno oblegana iz strani turistov, zato je raziskovanje v pred ali po sezoni najboljše.

Pargo obkroža več idiličnih zalivov, kjer je najbolje poiskati nočitve, čeprav jih tudi samo mestece ponuja kar precej.
Nam najlepši in najljubši je zaliv Lichnos, ki je od Parge oddaljen zgolj 5 minut vožnje z avtomobilom ali približno 20 minutno vožnjo z ladjico iz Parge. Za vse ljubitelje kampiranja je Lichnos prelep, saj se tik ob plaži nahaja idiličen kamp pod oljkami, ki v pred ali po sezoni nudi res popoln odklop. Iz kampa se lahko podamo peš na raziskovanje oljčnih nasadov nad njim ali na pot do Svete Helene, hribčka s čudovitim razgledom, ki ločuje Pargo od zaliva Lichnos.

Za vse tiste, ki pa jim kampiranje ni najljubše, pa je v zalivu Lichnos tudi kar nekaj sob in apartmajev za zelo dobro ceno. Mi v mesecu juniju plačujemo za kamp 30 eur za 4 osebe, podobne so tudi cene sob/apartmajev za celo družino. Le te se zvišajo v mesecu juliju in avgustu. V teh mesecih odsvetujem obisk Lichnosa ali Parge, saj je kar precejšnja gužva. Najboljša je prva polovica junija ali sredina septembra.

Kateri so najlepši skriti kotički severozahodne Grčije, ki jih lahko raziščemo iz izhodišča Parge ali Lichnosa, lahko pa tudi kot potovalni krog?

Poglejmo si jih najprej na zemljevidu:


1. Soteska reke Acheron

Acheron river je soteska reke Acheron, pravi vodni biser, ki to področje Grčije oskrbuje s pitno vodo. Kadarkoli smo potovali ali dopustovali v tem delu Grčije – nikoli nismo kupovali vode, ker je tisto kar priteče iz pip – 100% pitno – zahvaljujoč ravno reki Acheron.
Po soteski in reki sami se lahko sprehodimo in/ali v njej zaplavamo, kar ponuja izvrstno poletno ohladitev. Na nekaterih mestih sotesko obdajajo visoke skale, spet na drugih najboljša igrala v obliki nenavadnih dreves. Izhodišče za vstop v kanjon reke je vasica Gliki. Voda je na začetku soteske, kjer se nahaja največ izvirov – res mrzla, a kmalu preide v prijetno hladno. Sotesko se priporoča obiskati v vročih poletnih dneh in v trenutkih, ko želimo premik in morje zamenjati za še bolj osvežilna in gorata področja – v tem primeru Epira.

2. Meteora

Meteora je duhovni center Grčije. Njena duša. Prostor s posebno energijo, kjer je tišina najbolj glasna. Kjer se usedeš na enega izmed mnogim monolitov in samo si – povezan z naravo in samim seboj. Naivno je misliti, da so samostani tu zgrajeni slučajno. Nekoč so zelo dobro vedeli, na katera mesta na naši čudoviti Zemlji jih morajo postaviti. In ko prideš v Meteoro – v trenutku veš – zakaj 🙂 .
Stari Grki pravijo, da je to kraj, kjer so se Bogovi igrali – po tem, ko so ustvarili Zemljo. Obilica čudovitih naravnih kamnitih stolpov in monolitov z vklesanimi samostani privlačijo in navdušujejo plezalce, fotografe, zgodovinarje in čisto navadne popotnike. Posebno pozornost v Meteori velja nameniti mini prebivalcem te pravljične dežele, ki jih srečuješ na cesti – želvam. Zato naj bo vožnja z avtom med monoliti in samostani počasna in previdna. Mi smo bili v Meteori dvakrat in vem, da ne zadnjič.
Ah, samo da pomislim na njo, jo že pogrešam – tako lepo je tam. Ne izpustite jo, če se odpravljate raziskovati Grčijo.
Na poti v Meteoro ali iz nje pa se ustavite tudi v zanimivem malem mestecu Metsovo, kjer lahko uživate v gorskih razgledih, kamnitih ulicah ter lokalnih specialitetah.

3. Zagorija

Zagorija je poseben, odmaknjen, tih, pristen, gorati in na srečo še ne preveč turistični del severozahodne Grčije. Dobro izhodišče za raziskovanje Zagorije je Ioannina, a tudi če imate namestitev v Pargi in okolici je Zagorija lahko in precej hitro dostopna. Zagorija preseneča na vsakem koraku: s svojimi soteskami, kanjoni, izviri, naravnimi mostovi ter kamnitimi hiškami in samostani, idealnimi za ohladitev med poletno vročino.

Središče Zagorije je kanjon/soteska Vikos, najgloblja v Evropi, skozi katero teče reka Voidomatis. Na severu kanjon Vikos obkrožajo čudovite kamnite vasice Aristi, Papingo in Mikro Papingo, na jugu pa ga zaključuje znameniti Monodendri. Oba dela Zagorije pa sta vredna obiska.
Če se boste odločili za večdnevno raziskovanje Zagorije (kar absolutno priporočamo), poiščite namestitev v vasicah Aristi, Papingo ali Mikro Papingo, ki kanjon Vikos obkrožajo na severu.

Od tu lahko opravite krajši pohod do izvira Voidomatisa, vendar bodite pozorni, saj je v vročini lahko naporen, a vsekakor vreden truda. Izhodišče za spust do izvira Voidomatisa je razgledna točka, ki je vredna obiska tudi sama za sebe (koordinate: 39.951339, 20.708618)

Za ohladitev na severnem delu kanjona Vikos pa poskrbijo naravni bazenčki, v katerih se je pravi užitek kopati. Le ti se nahajajo ob poti med vasico Papingo in Mikro Papingo (Papingo rock pools: koordinate: 39.972795, 20.727788)

Izhodišče za raziskovanje južnega dela kanjona Vikos pa je Monodendri. Poleg idiličnih vasic vas bo tu pričakal tudi tako imenovani Stone forest – zanimive kamnite strukture v gozdu (koordinate: 39.892916, 20.743165)…

ter čudovita razgledna točka na južnem delu soteske Vikos (koordinate: 39.907580, 20.754419)

4. Sivota in okolica

Obalni pas med Pargo in Igumenitso je poln zanimiv in lepih kotičkov, kot so Sarakiniko beach, St. Agia Paraskevi in Sivota s svojo prelepo “Bella Vraka beach”. Idealen enodnevni izlet iz Parge ali njene okolice.

5. Paxos in Antipaxos

Paxos in Antipaxos sta dva mini otočka v bližini Parge.

Njuni skriti aduti so turkizno morje, peščene plaže, modre jame in mala, pristna obmorska mesteca. Ker je dostop do otočkov mogoč samo z manjšo ladjico iz Parge ali malim trajektom iz Igumenitse – tu ne najdemo veliko turistov, kar otočkoma da še večji čar. Res pa je tudi, da je turistov iz leta v leto več, zato obisk v mesecih juliju ali avgustu raje prestavite na pred ali po sezoni.
Če želite na otočkih preživeti več časa, potem se na njiju odpravite iz Igumenitse, če pa vam je dovolj enodnevni izlet, priporočam izlet iz Parge. Pred enodnevnim izletom iz Parge, obvezno preverite vetrovne razmere, saj ima vožnja po razburkanem morju – preverjeno – lahko za posledico precejšnjo slabost, kljub jasnemu vremenu in nebu brez oblačka 🙂 .
A brez skrbi – mi smo otočka obiskali že večkrat – in razburkano morje je prej izjema kot pravilo.

6. Lefkas

Lefkas je otok, od Parge oddaljen slabi dve urici vožnje, ki ga s kopnim povezuje most.

Mislim da lahko brez pretiravanja rečem, da gre za enega najlepših evropskih otokov. Če imate na svoji poti po severozahodni Grčiji dovolj časa, jo za kakšen teden ali vsaj nekaj dni podaljšajte na otoku Lefkas.
Najlepši del otoka je njegova zahodna obala in najlepša mini vasica ob njej Agios Nikitas. Večina hotelskih kompleksov in turizma se sicer nahaja na njegovi vzhodni obali, a verjemite – zahodna je tista, ki jemlje sapo. Ljubitelji močnega vetra in srfanja pa najraje uživajo na skrajnem jugu otoka – v Vasilikiju. Če se boste ustavili v Agios Nikitasu, si vzemite čas in se odpravite peš čez hribček do prelepe plaže, ki se ji reče Milos beach in na srečo ni dosegljiva z avtomobilom. Samo zagotovite si dovolj vode in zaščito pred soncem.

Celotna zahodna obala je prepletena s prelepimi plažami z vodo turkizne barve – takšno, ki jo težko najdeš celo v tropih. Prelepih plaž je ogromno, najlepši pa sta Egremni in Porto Katsiki. Na žalost je bila plaža Egremni v letu 2015 zaradi bližnjega potresa delno uničena, a je dostop do nje znova mogoč in varen, seveda preko kar precej stopnic. A za lepe stvari se je vredno potruditi 🙂 .

Želim vam, da vam čas do resničnega odklopa in počitnic čim hitreje mine ter da bodo le te takšne, da vas bodo grele še mnogo kasneje ob dolgih hladnih večerih 