Plan potovanja: Avstralija

Na začetku poletja smo se odpravili na dolgo pričakovano in dolgo željeno potovanje v Avstralijo. V temle članku vam želimo prikazati naš potovalni plan po dnevih, morda pa nekoč nekomu olajša potovanje. Sploh tistim, ki si želijo prevoziti Avstralijo od juga do skrajnega severnega Top Enda po znameniti Stuart Highway, a hkrati največ svojega časa preživeti v divji naravi avstralskega outbacka.

Potovanje po Avstraliji zahteva kar nekaj logistike in načrtovanja, tudi zato, da vsaj malo zmanjšamo stroške ne najcenejšega potovanja. Več o naši logistiki potovanja si lahko preberete v članku: Avstralija, Malezija in Singapur: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti.

Mi smo potovanje po Avstraliji kombinirali z obiskom Kuala Lumpurja ter Singapurja, predvsem zaradi zelo ugodnih povezav in cen letalskih kart do Avstralije. Po dvodnevnem raziskovanju Kuala Lumpurja smo z nočnim letom poleteli v Sydney. Sledilo je tridnevno raziskovanje tega čudovitega mesta. Z notranjim letom smo iz Sydneya poleteli proti Melbournu, kjer smo zjutraj prevzeli avtodom za tri tedne trajajočo pot od Melbourna do severnega Top Enda – točneje do Darwina, kjer smo avtodom oddali in poleteli proti Singapurju.

Če si želite samo okvirni pregled potovanja in najlepših kotičkov na njem, potem si lahko preberete naš članek: Naš izbor: vrhunci potovanja po Avstraliji

Tole je naše celotno 28 dnevno potovanje, kjer smo Avstralijo raziskovali 25 dni in prevozili dobrih 8000 km.

Potovalni plan po dnevih:

1.dan: Kuala Lumpur – Sydney

Po nočnem poletu smo zjutraj prispeli v Sydney. Takoj smo se odpravili do naše prve nastanitve, do Big hostla, ki se nahaja v samem centru mesta, kar nam je omogočilo raziskovanje mesta peš. Odšli smo do čudovite razgledne točke Mrs. Macquaries Point, kjer se nam je prvič odprl pogled na znamenito operno hišo. Od tu smo se sprehodili do območja, ki se mu reče The Rock in uživali v sončnih pogledih na opero. Vzdušje in vreme sta bila čudovita :-). Popoldan smo se povzpeli na Harbour bridge in od tam opazovali sončni zahod. Po sončnem zahodu smo se sprehodili do kitajske četrti in si tam privoščili precej dobro večerjo za solidno ceno v eni izmed mnogih azijskih restavracij.

2.dan: Sydney

Raziskovanje mesta, zopet večinoma peš. Raziskovali smo Hyde park, Royal Botanic Gardens, The Rock in ponovno uživali v sončnem dnevu. Sredi dneva smo se z ladjico za domačine (za simbolično ceno) zapeljali skozi zaliv Sydney Harbour do območja in znamenite plaže Manly. Če imate dovolj časa, se lahko zapeljete tudi do Bondi beach, vendar mi le tega nismo imeli. Smo raje v mirnem in počasnem tempu uživali v razgledih na znamenito opero. Večerjali smo zopet v kitajski četrti in zvečer utrujeni, a srečni popadali v posteljo.

 

3. dan: Sydney – Melbourne

Dopoldan smo se odpravili do območja Darling Harbour in se sprehodili čez Pyrmont Bridge. V njegovi neposredni bližini se nahaja tudi Sydney Aquarium, ki se ga mi nismo odločili obiskati. Če imate dovolj časa, je vredno obiskati tudi Sydney Fish market, ki se nahaja na območju Pyrmont-a. Popoldan smo odšli na letališče in zvečer z notranjim letom pristali v Melbournu. Odločili smo se, da Melbourna ne bomo raziskovali, saj nismo največji ljubitelji mest in smo si raje pustili več časa za naravo Avstralije. Smo pa zvečer odšli v mesto na večerjo v preprosto, majhno, a izvrstno indijsko restavracijo na res okusno in cenovno sprejemljivo indijsko večerjo. Bilo je res dobro. Ime restavracije: Delhi Streets. Predlagam predhodno rezervacijo. Mi je sicer nismo imeli, a smo imeli srečo, da smo sploh dobili mizo 🙂 .

4.dan: Melbourne – Kennet river

Prevzem avtodoma, ki je kar trajal in trajal. In potem po nakupih. Vse skupaj vedno vzame več časa, kot pričakuješ, a tako to je. Nekje sredi dneva smo končno uspeli začeti našo road trip dogodivščino. Najprej nas je čakala Velika oceanska cesta (Great Ocean Road). Le ta je precej ovinkasta in od točke A do točke B smo potrebovali več časa, kot smo ga sprva načrtovali. Popoldan smo prispeli v Kennet river, točneje do Grey river roada, kjer smo se odpravili na »koala walk«. Čudovita izkušnja opazovanja koal, kengurujev in številnih papig v njihovem naravnem okolju. Več o čudovitem živalskem svetu Avstralije pa si lahko preberete v članku: Divji živalski svet Avstralije.

5.dan: Kennet river – Mount Gambier

Zjutraj smo ponovili sprehod po evkaliptusovih gozdovih in ponovno uživali v družbi koal, kengurujev in številnih ptic, predvsem papig. Pot smo nadaljevali dalje, proti najznamenitejšemu delu Velike oceanske ceste, proti Twelve Apostles Marine National Parku. Hvaležni smo bili za čudovito vreme in počasi smo se privajali na našo hišo na kolesih. Celotno območje smo malo podcenili in če bi se odločali še enkrat, bi z veseljem tu dodali dan ali dva za dodatno raziskovanje. Spali smo v kampu v bližini kraja Mount Gambier. Več o Veliki oceanski cesti si lahko preberete v članku: Great Ocean Road.

6.dan: Mount Gambier – Port Augusta

Zjutraj si je vredno ogledati in se sprehoditi okoli vulkanskega jezera, po katerem je kraj Mount Gambier poznan. In potem sledi dan dolge vožnje in praktično ničesar drugega kot vožnje do mesta Adelaide, kjer smo se ponovno ustavili za nakup zalog hrane in vode, ter še dalje do Port Auguste, ki predstavlja izhodišče za začetek raziskovanja avstralskega outbacka, oziroma izhodišče za 2 dni trajajočo vožnjo do znamenitega rdečega centra. Če imate dovolj časa, se lahko v bližini Adelaide ustavite ter se odpravite na izlet ali daljše raziskovanje Kangaroo islanda.

7.dan: Port Augusta – Coober Pedy

Tu sva se s Petrom odločila, da bova naše daljše dnevne vožnje začenjala zelo zgodaj, praktično še v temi. S tem smo pridobili več časa za raziskovanje in uživanje čez dan, pa tudi za otroka je bilo tako lažje. Pot od Port Auguste do odbitega mesta opalov Coober Pedyja vodi po pusti pokrajini, ki pa jo sem in tja popestrijo slana jezera in čudoviti razgledi na njih. Do nekaterih smo se tudi odpravili peš in bilo je pravzaprav zelo lepo. Sredi dneva smo prispeli v Coober Pedy ter odšli na ogled rudnika opalov ter njihovih podzemnih bivališč. Nenavadno, odbito, skoraj mesto duhov, pa vseeno zanimivo.

8.dan: Coober Pedy – Uluru

Prišel je dan, na katerega sem čakala že vsaj 30 let. Končno bom videla Uluru, sveto goro Aboridžinov in čudoviti rdeči center Avstralije. Na pot smo se zopet odpravili zelo zgodaj in praktično že sredi dneva prispeli do težko pričakovanega Uluru/Kata Tjuta National parka. Kaj naj rečem. Bilo je čudovito. Tako sredi dneva, kot ob sončnem zahodu.

9.dan: Uluru

Najbolj mrzel sončni vzhod ever, a vreden vstajanja. Raziskovanje okolice rdečega centra ter slabih 11km dolg pohod okoli Uluruja. Več o našem doživljanju le tega pa si lahko preberete v članku: Uluru – sveta gora Aboridžinov in najlepši monolit sveta.

10.dan: Kata Tjuta

Nedaleč stran od Uluruja se nahajajo prav tako čudoviti monoliti, ki jim pravijo »Olgice«, The Olgas, oziroma Kata Tjuta. Tudi tu se lahko podate na številne poti okoli njih. Nam so bile pravzaprav še bolj čarobne kot sam Uluru, morda tudi zato, ker skoraj ni bilo turistov. Še en čudovit sončni zahod, tokrat ob, v tistem trenutku, nam še lepših Olgicah. Nepozabno in resnično nekaj najlepšega, kar smo videli do sedaj.

11.dan: Kings Canyon

Še zadnji sončni vzhod ob Uluruju preden smo pot nadaljevali proti Kings Canyonu, kjer smo se sredi dneva odpravili na čudovito 4 ure dolgo Kings Canyon Rim Walk, ki se vzpne nad kanjon in ga popolnoma obkroži. To je bilo sredi dneva izvedljivo, ker smo bili tu v avstralski zimi. V njihovem poletju se je na pot potrebno podati zelo zgodaj zjutraj, ker je drugače prevroče.

12.dan: Kings Canyon – Alice Springs

Zjutraj smo se podali še na kratko pohodno turo v kanjon sam, potem pa pot nadaljevali v mesto Alice Springs, kjer smo ponovno opravili malo večje nakupe zalog in si privoščili dobro večerjo.

13.dan: Alice Springs – Devils Marbles

Devils Marbles se nahajajo dobre 400 km severno od Alice Springsa in ker smo do njih želeli priti čim bolj zgodaj, smo se na pot odpravili skoraj še v temi. Karlu Karlu oziroma Devils Marbles je bilo morda najlepše presenečenje na našem avstralskem roadtripu, zagotovo pa nam je omogočilo izkušnjo najlepšega divjega kampiranja na celotni poti. Veličastne, spektakularne in ogromne granitne strukture so neverjetne in z lahkoto se izgubljaš med njimi. Najlepše je, ker se na njih lahko tudi povzpneš, v večernih urah pa opazuješ čudovito Milky Way. Zvezd toliko, kolikor jih do sedaj še nismo videli. Preprosto čudovito in eden najlepših trenutkov na našem avstralskem potovanju. Več o izkušnji ob Devils Marbles pa si lahko preberete v članku: Fotogenični Karlu Karlu – Devils Marbles

14.dan: Devils Marbles – Mataranka

To je bil prelomni dan na našem road tripu, saj smo iz suhega rdečega centra Avstralije (kjer nas je zjutraj največkrat zeblo, saj smo bili tu v njihovi zimi) prešli v vlažno in vroče tropsko podnebje severnega Top Enda. Neverjetna razlika in čisto nam je ustrezalo. Končno smo prišli tudi do vode, ki jo je v Top Endu ogromno, tako slapov, billabongov, rek….Območje okoli kraja Mataranka je znano po naravnih termalnih bazenčkih, ki so varni za kopanje. Odpravili smo se tako v Mataranka Thermal Pools, kot tudi v Bitter Springs in slednji so nam bili še lepši, saj so čudovito vpeti v naravno, skoraj tropsko okolje.

15.dan: Mataranka – Katherine Gorge

Naslednje jutro smo se odpravili do bližnjega kraja Katherine, kjer se prav tako nahajajo naravni termalni vrelci, a mi se tokrat nismo odpravili do njih, temveč do naravnega rezervata, ki se nahaja tik ob Katherine river in kjer je bilo v teh suhih mesecih kopanje varno. Ta naravni rezervat se imenuje Low Level Nature Reserve in bilo je čudovito. Kraj Katherine pa predstavlja tudi izhodišče za ogled Nitmiluk national parka, kjer se nahaja čudovita soteska Katherine Gorge. Odpravili smo se na popoldansko vožnjo z ladjico po soteski in kljub temu, da so cene organiziranih izletov v Avstraliji drage, nam ni žal, saj je bilo res lepo. Sotesk je več in so med seboj povezane, sam nacionalni park pa obsega tudi številne slapove, ki jih lahko obiščeš izven organiziranih tur, samostojno. Le te smo mi obiskali nekaj dni kasneje, po vrnitvi iz Zahodne Avstralije. V soteski Nitmiluk NP smo se srečali tudi s prvimi avstralskimi krokodili, tokrat z manj nevarnimi freshiji.

16.dan: Katherine – jezero Argyle

Že doma smo se odločili, da si želimo obiskati del zahodne Avstralije in sicer nacionalni park Purnululu. To je pomenilo kar nekaj logističnega usklajevanja in cca 800 km izven začrtane poti ob Stuart Highway, v eno smer 🙂 . Izhodišče za obisk Purnululu NP-ja je Kununurra, pot do njega pa se proti zahodu odcepi pri kraju Katherine. Ta dan nas je torej čakalo par ur vožnje in na pot smo se odpravili že zelo zgodaj. Vodila nas je mimo »dežele avstralskih baobabov« vse do jezera Argyle, prave oaze sredi rdeče avstralske pokrajine. Do jezera smo prišli okoli 12h in se takoj odločili, da ob njem tudi prespimo. Razgledi in sončni zahod je bil pravi balzam za dušo, sploh na Pannikin sunset lookoutu.

17.dan: Jezero Argyle – Purnululu NP

Takoj naslednje jutro smo v Kununurri prevzeli 4W jeep za odmaknjeni in divji Purnululu NP, do katerega pa nas je čakalo še par ur vožnje, od tega 2 uri po res luknjastem in grobem makadamu, ki nas je pretresel do konca ?. Popoldan in zvečer smo že uživali ob zelo posebni pokrajini območja Bungle Bungle. Raziskovali smo območje okoli Elephant Rocka ter Piccaninnya, kjer smo tudi pričakali sončni zahod, zvečer pa prespali v mini šotorih na zagotovo najbolj divjem območju celotnega avstralskega roadtripa.

18.dan: Purnululu NP

Dopoldan smo opravili 3 krajše pohode na južnem območju nacionalnega parka Purnululu. To so bili: The Domes walk, spektakularni Cathedral gorge walk in razgledni Piccaninny Creek Lookout walk. Sprva smo načrtovali preživeti v parku še en dodatni dan, a smo si preveč želeli dan počitka ob idiličnem jezeru Argyle, zato smo se popoldan odpravili iz parka Purnululu proti Kununurri.

19.dan: Jezero Argyle

Zjutraj smo oddali naš 4W jeep in se zapeljali do jezera Argyle. Zaslužen dan počitka in ponovno uživanja ob res idiličnem jezeru. Zakaj nas je jezero Argyle tako očaralo in zakaj je Purnululu NP najbolj divji in odmaknjen, pa hkrati noro lep del Avstralije, pa si lahko preberete v članku: Zahodna Avstralija: jezero Argyle in nacionalni park Purnululu.

20.dan: Argyle – Nitmiluk NP

Sledila je zgodnje jutranja vožnja nazaj, proti kraju Katherine ob Stuart Highway. Ko smo sredi dneva prišli do Nitmiluk NP-ja, smo se odpravila do dela parka, ki ga pred tem še nismo raziskali, do Leliyn/Edith falls, ki so »crocodiles free zone«, kar pomeni: nobenih strahov pred krokodili Najlepši so zgornji slapovi, sploh v pozno popoldanskih urah, ko je ljudi manj in je svetloba najlepša. Čudoviti kontrast med rdečimi skalami in vodo pod njimi. Zagotovo najlepše kopanje pod slapom do sedaj. Obiskali smo tudi spodnje slapove in z veseljem bi prespali v kampu ob njih, a je bilo žal vse zasedeno, zato smo se odpravili malo severno, proti naslednjemu, težko pričakovanemu nacionalnemu parku Kakadu.

21.dan: Kakadu NP

Kakadu je svet za sebe. In kot sem napisala že večkrat, res poseben, skrivnosten, divji in prelep svet. Če bi morali izbrati en sam najlepši kotiček na vsem našem potovanju po Avstraliji, bi izbrali Kakadu. Sveta zemlja Aboridžinov, ki je po našem mnenju tudi najbolj zaščitena od turističnega vpliva, saj je na posebno območje Kakadu nacionalnega parka – v območje Arnhem Land, omejen vstop dovoljen samo s posebnim dovoljenjem. Po celem parku pa je čutiti izredno spoštovanje do te starodavne kulture. Kakadu je razdeljen na sedem regij in ima šest vremenskih sezon. Poslikave aboriginov tu so čudovite, prav tako narava in rastlinski ter živalski svet. Več o Kakaduju si lahko preberete v članku: Divja lepota nacionalnega parka Kakadu.

V Kakadu smo vstopili na njegovem južnem vhodu in se počasi pomikali proti severu. Največ časa smo prvi dan raziskovali območje Nourlangie (Burrungkuy), kjer smo se najprej podali do Anbangbang galery, kjer se nahajajo najlepše aboridžinske poslikave na celotnem območju Kakaduja, ter nadaljevali z Anbangbang billabong walk, ki poteka okoli bilabonga, v katerem kar vre od življenja. Čudovita izkušnja, ki jo priporočamo vsem. Ob sončnem zahodu smo se povzpneli še na Nawurlandja Lookout in opazovali prostrano džunglo pod seboj.

22.dan: Kakadu NP

Drugi dan raziskovanja Kakaduja je bil eden izmed najlepših na vseh naših potovanjih do sedaj. Že navsezgodaj smo se odpravili na 3 urno vožnjo po reki Yellow water in bilo je čudovito.

Več o izkušnji si lahko preberete v članku: Yellow water billabong

Nadaljevali smo z obiskom Ubirrja in njegovih fascinantnih poslikav ter razgledov, se odpravili do Cahills Crossinga, kjer smo opazovali nevarne saltyje ter se na koncu podali še na Manngarre rainforest walk, kjer smo opazovali leteče lisice (flying fox), sredi prave avstralske džungle.

23. dan: Kakadu NP – Litchfield NP

Zadnji dan v Kakaduju smo raziskovali njegov severni del in sicer South Alligator region ter pot nadaljevali proti Litchfield NP-ju, ki je znan po ogromnih termitnjakih ter slapovih, v katerih se lahko kopaš brez nevarnosti krokodilov.

24.dan: Litchfiled NP – Berry springs

Zadnji dan raziskovanja smo se ponovno kopali, tokrat v izvirih Berry springs, odšli na sprehod in v popoldanskih urah v Darwinu vrnili naš avtodom. Tajska večerja v Darwinu sicer ni bila najcenejša, a po skoraj štirih tednih popolnoma drugačne hrane smo v njej res uživali 🙂 .

25.dan: Darwin – Singapur

Kratko raziskovanje Darwina, ki drugače ni čisto nič posebnega in pot proti Singapurju.

Naše avstralsko potovanje je bilo intenzivno, na trenutke naporno, a noro lepo 🙂 .

Avstralija je ogromna dežela, ne najcenejša za potovanje, a hkrati ponuja eno najlepših naravnih kulis, kar smo jih imeli možnost raziskovati do sedaj. Ni nam žal ne denarja, še manj energije, ki smo jo vložili v to potovanje, ker je bilo vrhunsko. Priporočamo in z veseljem svetujemo, če boste kdaj potrebovali še kakšen nasvet ali usmeritev.