Popotniško leto 2021

Za nami je še eno nenavadno leto, posebno, na trenutke težko, po drugi strani pa zelo lepo. Ni nam samo po sebi ponudilo številnih neverjetnih popotniških izkušenj, smo jih pa s kar nekaj truda in še več poguma veliko ustvarili sami.

Nič ni več samoumevno in in za vsak lep spomin smo neverjetno hvaležni. Potovati ali ne potovati v teh časih je za marsikoga resno vprašanje. Tudi za nas. A mi smo si na to vprašanje že odgovorili v skladu z našimi vrednotami, sanjami, upi, vizijami in željami ter notranjo naravnanostjo. Odločili smo se, da je življenje prekratko, da bi čakali na idealni trenutek, ker ga morda še dolgo ne bo. Kot pravi meni tako ljubi rek: » A boat is safe in the harbor, but this is not the purpose of a boat«.

Zlagala bi se, če bi rekla, da je potovati v času epidemije lahko in enostavno, a je, vsaj za naju s Petrom, vseeno vredno marsikaterega truda, številnih ur načrtovanja, kdaj pa kdaj prekrižanih načrtov in morebitnih težav, ki se pojavijo na poti. In s takšno notranjo odločitvijo vstopava tudi v leto 2022. Naj bo milo, prizanesljivo, zdravo in polno trenutkov, ki se jih bomo z radostjo in hvaležnostjo spominjali tudi na starost.

Leto 2021 je pri nas prineslo še eno veliko prelomnico. Mladiči, sploh najstarejši, so se odločili, da jih skupna potovanja večinoma ne zanimajo več. Glede na to, da Lan v letu 2022 vstopa v polnoletnost, njegovo željo po osamosvajanju močno podpirava. Zdaj je zanj čas drugačnih, samostojnih, samosvojih poti in prav je tako. In če so mu prijatelji, taborniki, treningi in doživetja z vrstniki pomembnejši od žiraf na safariju, je to iz najinega zornega kota čisto običajno in pravzaprav zelo zdravo. Seveda se je želji po večji samostojnosti pridružila tudi najmlajša članica, ki pa jo še malo bremzava, kdaj pa kdaj pa tudi spustiva in se tako na pot odpraviva sama. In tega bo iz leta v leto več. Potovanja v dvojini so drugačna, a prav tako lepa.

Po čem se bomo leta 2021 še posebej spominjali?

Po neverjetni zimski pravljici v prvih in v zadnjem mesecu leta 2021, po modrini Maldivov, po zgodovini in čudovitem podvodnem svetu Egipta, po neverjetnem živalskem spektaklu in prizorih divje narave Kenije in Tanzanije, po vzponu na 4566m visok Mount Meru, po lepoti Kornatov, po zlatih macesnih Triglavskega nacionalnega parka in po kar nekaj izvrstnih kulinaričnih doživetjih. Ni bilo švoh, res ne in za vse neverjetne prizore sva s Petrom noro hvaležna.

Seveda leto 2021 ni bilo samo lepo in lahko. Spominjali se ga bomo tudi po okužbi z zloglasnim virusom, po nekaj prekrižanih načrtih, po težkih trenutkih zaradi zdravja babice, po spremembah na poslovnem področju, po besedi: ne, dovolj je; ki sem se jo v letu 2021 naučila večkrat uporabiti in velikokrat ni bila najbolje sprejeta, bila pa je nujna. Leto sprememb in velikega učenja je za nami in vem, da v 2022 vstopamo malo zreješi, bolj izkušeni in zagotovo tudi z več modrosti, ki jo prinesejo ne vedno najlažje preizkušnje.

V letu 2021 smo tako obiskali 5 držav od tega 3 nove: Maldive, Egipt, Kenijo, Tanzanijo in Hrvaško in bili na poti izven Slovenije 48 dni. Poleg raziskovanja tujine, pa je bilo neverjetno veliko čudovitih prizorov narave Slovenije, ki nam res nudi naravne danosti, kakršne si lahko samo želimo. In po vsaki poti v tujino jih cenimo še bolj.

Naj bo leto 2022 za odtenek lažje, bolj zdravo ter bolj svobodno. Delovno, pa tudi polno trenutkov odlopa in novih doživetij.