Med narcise na planino Dovška Rožca in po razgled na Dovško Babo

V mesecu maju Golico, Plavški rovt in okoliške planine pobelijo čudovite narcise.

Beseda izvira iz grške nárkissos v enakem pomenu, ki je domnevno tvorjena iz nárke v pomenu “odrevenelost, omotica”. Čebulica narcise namreč vsebuje snovi, ki povzročajo omotico. Po tej rastlini je poimenovan Narcis iz starogrške mitologije. Lepi Narcis se je zaljubil v svojo podobo, ki jo je ugledal na vodni gladini in se vrgel vanjo. Bogovi so ga spremenili v cvetico, ki svoj cvet sklanja, kakor je Narcis sklanjal svojo glavo nad svojim odsevom na vodni gladini. Cvetica ima bledo Narcisovo polt in v sredini rumeno srce v ognjeno rdečem krogu (vir: Wikipedia)

A posebej med vikendi je v tem času na Golici in Plavškem rovtu veliko obiskovalcev, ki pa sva se jim midva s Petrom želela izogniti. Le malokdo pa ve, da se narcise in ostale čudovite gorske cvetlice lahko občuduje tudi na okoliških, manj obiskanih planinah.

Tokrat sva se odpravila na planino Dovška Rožca in na razgledni vrh nad njo, na Dovško Babo. Bilo je prelepo.

Pa še to: zelo sva pazila da pri fotografiranju narcis nisva poteptala in uničila (niti ene). Bodite na to pozorni tudi vi in ne trgajte gorskih cvetlic. Naj polepšajo dan še kakšnemu drugemu obiskovalcu narave za nami.