Kratko potepanje po Irski in Severni Irski

S Petrom sva se, v začetku decembra, odpravila na krajše raziskovanje Irske in Severne Irske. Razlog: neverjetno poceni letalske karte (30 eur/povratna na osebo iz Trsta), nekaj dni dopusta in dejstvo, da Irske do sedaj še nisva obiskala. Sprva sva nameravala čas preživeti »zgolj« v Dublinu, a ker sva midva pač midva, sva želela vsaj malo začutiti mistično pokrajino Irske. Hitro sva se odločila, da bova rentala avto in se preizkusila v vožnji po levi strani. Tako je bil najprej v planu obisk poznanih Moherskih klifov na zahodu, potem pa sva zasledila nekaj neverjetno posebnih kotičkov, ki se nahajajo na severu, v Severni Irski, ki uradno spada pod Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Za vse ni bilo časa in pretehtala je mističnost severa. The Dark Hedges, Giant’s Causeway, National Trust Carrick-a-Rede ter Downhill Strand so bili kotički, ki sva jih obiskala. Še mnogo bolj posebni, kot so čudna in posebna njihova imena.

Najbolj od vsega sem si pravzaprav želela doživeti The Dark Hedges. Odbit, divji, mističen in zelo poseben drevored sredi ničesar, kjer so snemali del kultne Game of Thrones serije. Preprosto vau. Obdan s tipično meglo Irske je ustvaril prav posebno mistično vzdušje. Baje ga, na žalost, v prihodnosti nameravajo posekati, zato ne čakajte predolgo z obiskom, če bi ga želeli doživeti. Sledilo je raziskovanje pod Unescom zaščitenega območja Giant’s Causeway s približno 40.000 prepletenimi bazaltnimi stebri tik ob morju in v njem, ki so posledica starodavnega izbruha vulkanske razpoke. Neverjetni stebri se nahajajo vzdolž obale in izginejo pod morjem. Večina stebrov je šesterokotnih, čeprav imajo nekateri tudi štiri, pet, sedem ali osem stranic. Najvišji so visoki približno 12 metrov, strjena lava v bližnjih pečinah pa je ponekod debela 28 metrov. Izjemen kotiček našega planeta.

Naslednji dan sva obiskala fotogenično plažo Downhill Strand ter raziskovala območje Carrick-a-Rede, s pečinami, klifi, visečim mostom in celo delfini, ki so naju prišli pozdravit. Poleg The Dark Hedges je Carrick-a-Rede uradno moj najljubši kotiček Severne Irske.

Tokratnje potepanje sva zaključila z obiskom živahnega Dublina. Všeč nama je bil. Čeprav je drag, noro drag. A za kakšen dan nama to ni predstavljalo težav. V Dublinu sva obiskala tudi univerzo Trinitiy College Dublin in pripadajočo impresivno knjižnico, ki je največja in najstarejša knjižnica na Irskem. V njej hranijo znani iluminirani rokopis Book of Kells, ki se smatra za enega največjih kulturnih zakladov Irske. Predvsem pa sva poizkusila vsaj malo doživeti Dublin na njegovih ulicah in v pubih. Mislim, da še nikjer nisva plačala toliko za kozarec Guinnessa in en Bailey’s, a živa glasba in pravo irsko vzdušje je odtehtalo.

Hvala Irska. Pozitivno si naju presenetila in upam, da se še kdaj srečamo 🙂 .