Alpe di Siusi

Alpe di Siusi (Seiser Alm) je izredno lepa in največja visokogorska pašna planota v Evropi, velika kar 52 kvadratnih kilometrov, ki leži na višini med 1700 in 2300 mnm. Zeleni travniki, kičaste pastirske koče, vse cvetoče in zeleno, v ozadju pa fotogenični vrhovi Dolomitov.

Izhodišče za obisk planote je gorska vasica Compatsch (Compaccio), do katere je dostop mogoč samo z gondolo. Z avtom se po cesti do vasice lahko pripeljete samo, če ste domačin ali če imate na planoti rezevirano nočitev (pa še to ne v vseh primerih). A pravzaprav je odsotnost motornih vozil tu pravi balzam za dušo in telo. Neverjetna zelena prostranstva in prelepi razgledi, kamorkoli pogledaš. In če sva čudoviti, ikonični Sassolungo dneve prej občudovala iz prelaza Sella, sva ga tokrat opazovala iz njegove zadnje strani.

Na planoti je mogoče uživati v vseh letnih časih, pohodi in različno zahtevne gorske poti (tudi ferate in plezalne poti) pa omogočajo užitek vseh vrstam pohodnikov, tudi družinam z majhnimi otroci.

Ob najinem obisku planote sva doživela celotno paleto vremenskih razmer, kar je pokrajino naredili še bolj dramatično in nič manj lepo.