50 odtenkov modrine v laguni Bora Bore

Po nekajurnem čakanju na izboljšanje vremena na mini letališču na Maupitiju, se je popoldan dež malo umiril in lahko smo poleteli proti Bora Bori. Prišli smo v megleno in oblačno vzdušje baje najlepše lagune na svetu, ki pa nam na prvi pogled ni postregla s svojimi čudovitimi odtenki modrine. Bili smo utrujeni, lačni, malo žalostni, ker smo zapuščali rajski Maupiti in prvi pogledi na prej kot ne sivo laguno Bora Bore s številnimi prestižnimi ladjami niso bili najlepši. To zagotovo ni bil najboljši dan na potovanju, a tudi takšen dan pride in treba ga je sprejeti. In se spomniti, da si res lahko noro hvaležen že samo zato, ker si tu in ker ti je sploh dano potovati. To pač res ni samoumevno.

Nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo od vremena v prihajajočih dneh, upali smo na vsaj malo sonca, saj lepota lagun in njihova modrina pride do izraza res šele v sončnem vremenu. In ja, ni nam bilo treba čakati dolgo, saj je sonce pokukalo na plano takoj, ko smo prišli do namestitve in nam pričaralo res veličasten sončni zahod. In kot bi nam sonce še zadnjič želelo osvetliti »naš« rajski Maupiti. Potonilo je v morje čisto bo njem in ga osvetlilo v čudovitih rdečih odtenkih.

Bora Bora je najbolj poznan otok Francoske Polinezije. Pravijo ji tudi »pearl of the Pacifik«, oziroma biser Pacifika. Poznana je po svoji čudoviti modri laguni in fotogeničnem ugaslem vulkanu Otemanu, ki se ga najlepše vidi ravno iz lagune. Zaradi njene odmaknjenosti in njenih naravnih lepot pa se je tu razvil luksuzni turizem, ki lepote otoku sicer ni vzel, mu je pa zagotovo vzel nekaj čara in pristnosti, ki smo se ju tako navadili na otočkih Huahine in Maupiti. A daleč od tega, da je obisk Bora Bore pogojen samo z luksuznim turizmom. Tudi tu lahko najdeš preproste namestitve izven rezortov in v miru ter brez množice turistov raziskuješ res lepo laguno.

Mi smo si nočitev poiskali na jugu Bora Bore, na zahodni obali najbolj znane plaže otoka, Matira beach. Tam smo si rezervirali 3 nočitve v preprostih lesenih hiškah tik ob plaži, na jugozahodnem delu le te, ki ni bil lahko dostopen ostalim turistom, zato jih tudi ni bilo 🙂 . Chez Nono se je imenovala naša namestitev in res jih lahko priporočimo. Preprosto, a na izvrstni lokaciji.

Že doma smo se odločili, da ne bomo raziskovali notranjosti otoka, ampak se bomo osredotočili na laguno Bora Bore, ki je res čudovita in od koder se odpirajo najlepši pogledi tudi na njene fotogenične vrhove.

S Chez Nonotom smo se odpravili tudi na celodnevno raziskovanje lagune, njenega podvodnega sveta in skritih plaž na okoliških motujih. Bilo je čudovito in brez množice ostalih turistov. Večino tega dne nas je razveseljevalo sonce in pričaralo paleto modrih odtenkov v eni izmed najlepših lagun na svetu. Zaradi takšne razlike v barvah lagune med oblačnim vremenom in soncem je v ta oddaljen kotiček sveta res vredno potovati izven deževne dobe, ki je od vključno decembra do nekje začetka aprila.

Podvodni svet lagune Bora Bore pa je preprosto en velik vau 🙂

Drugi prosti dan pa smo prvo polovico dneva uživali na plaži Matira, drugi del dneva pa raziskovali del lagune s kajaki. Najem sicer ni bil najcenejši (50 eur za dva kajaka za pol dneva), a kolikokrat v življenju pa si v laguni Bora Bore? Mi smo se odločili, da te dni izkoristimo na polno, ker res nimamo možnosti prav velikokrat potovati v tako oddaljene in ne najcenejše kotičke sveta.

Ali je Bora Bora vredna našega obiska?

Je, zagotovo je. Zaradi lepote njene lagune. Za nas sicer ni najlepši otok Francoske Polinezije, a njena laguna je zagotovo najlepša. Taka, da te vrže na rit, dobesedno. Manjka pa ji tisto nekaj, česar denar ne more kupiti in kar smo našli na ostalih treh otočkih: čar, pristnost, lokalni utrip, preprostost in tisto pravljičnost, ki ti jo lahko da samo odmaknjen, tih in turistično manj razvit kotiček sveta. Ampak vseeno, če načrtujete potovanje na Francosko Polinezijo, potem ja, si vzemite 3 dni in si oglejte tudi Bora Boro. V končni fazi, včasih rabimo nasprotje tistega kar tako iščemo, zgolj zato, da lahko kasneje to še bolj cenimo 🙂