Hrvaška skozi naše popotniške oči

Včasih za raziskovanje lepih kotičkov in road trip potepanje ni treba iti daleč. Že naša lepa Slovenija je s svojo čudovito naravo pravi balzam za dušo. Prav takšne pa so tudi naše sosednje države. O Italiji sem se že precej razpisala, saj je to naš priljubljeni cilj raziskovanja, danes pa bi se dotaknila sosednje Hrvaške.
Hrvaška je država, ki je pri slovenskih in tudi tujih dopustnikih zelo priljubljena. Tudi midva s Petrom sva jo nekoč raziskala in prevozila po dolgem in po čez. Pa ne samo enkrat. Ko sva kasneje odkrila Grčijo, se na Hrvaško nisva več vračala. Razlog so: ugodnejše cene, prijaznejši domačini, lepše plaže, bolj turkizno morje in nam okusnejša hrana. In tu v “naši Grčiji”, se nikoli, nikoli nismo počutili samoumevne 🙂 .

A kljub temu ima Hrvaška kar nekaj čudovitih kotičkov, ki jih je vredno omeniti. Ne da bi vedela, sva nekoč s Petrom obiskala vsa njihova pod Unescom zaščitena območja. Ko se naslednjič odpravljate na dopust v sosednjo Hrvaško, ne izpustite obiska in raziskovanja katerega izmed njih:

• Dioklecijanova palača in srednjeveški Split
• Katedrala Sv. Jakoba v Šibeniku
• Narodni park Plitvička jezera –
• Zgodovinsko jedro Trogirja
• Zgodnjekrščanski kompleks bazilike v Poreču
• Staro mesto Dubrovnika
• Starograjsko polje na otoku Hvar

Od zgoraj naštetih predlogov raziskovanja definitivno najbolj priporočava obisk Plitvičkih jezer, vendar nujno izven glavne turistične sezone in ne med vikendom. Če je ljudi preveč – se namreč del čara in lepote izgubi, tišina in prisotnost v trenutku pa je težje dosegljiva. Obisk Plitvičkih jezer lahko kombinirate z obiskom nacionalnega parka Paklenica, ki se nahaja v bližini Starigrada in Zadra in je raj za plezalce, pa tudi za vse tiste, ki si samo želijo uživati v lepi naravi in mogočnih skalah okrog njih.
Poleg Plitvičkih jezer so naju navdušili tudi slapovi Krke – nacionalni park Krka, ki se nahaja v bližini Šibenika, vendar je zopet priporočljivo pazljivo izbrati čas obiska, da se izognemo poplavi množic.
In seveda ne morem mimo Dubrovnika, ki se nahaja na skrajnem južnem delu Hrvaške obale in naju je – kljub vročini, v kateri sva ga raziskovala – navdušil. Raziskovanje Dubrovnika lahko kombinirate z raziskovanjem katerega od bližnjih otočkov – Lokrum, Mljet….ali pa se podate naprej na raziskovanje sosednje države – Črne Gore.
Del sosednje Hrvaške, ki nama je bil posebno všeč pa je tudi notranjost hrvaške (in slovenske) Istre, s čudovitim mestecem Motovun, ki ga lahko kombinirate z obiskom obmorskega Rovinja ali Poreča.
In seveda prelepa Makarska riviera in prekrasen otok Hvar ponujata veliko lepih kotičkov – vendar se na njihovo raziskovanje odpravite v maju ali še bolje septembru, da se – zopet – izognete preveliki gužvi.

Prav ta prevelika gneča in včasih ne prav topli sosedski odnosi – jemljejo Hrvaški del lepote, pa tudi – na žalost velikokrat – ponudnikom storitev del prijaznosti, dostopnosti, odprtosti in spoštljivosti, ki smo jo še vedno do sedaj – našli v Grčiji. Tam nikoli, res nikoli nisi samoumeven.

Tisti del Hrvaške, ki si ga še želim obiskati je definitivno narodni park Kornati in otok Silba. In čeprav nas v tem obdobju našega življenja vleče v raziskovanju drugih dežel in držav – kdo ve – morda pa se nekoč tudi sem še vrnemo. Nikoli ne reci – nikoli 🙂 .