Malta

Za krompirjeve počitnice smo se odločili raziskovati majhen otoček na jugu Evrope – Malto. Ker je bil najmočnejši člen družine “priden” in je pridelal nekaj dodatnih dni dopusta (a še komu vedno zmanjkuje dopusta? 🙂 ) smo jo obiskali za šest dni – pet nočitev. Ker je otok zelo majhen, nismo imeli kakšnega posebnega plana, prav tako smo se odločili, da vseh pet nočitev spimo na istem mestu. Moja edina zahteva je bila, da se izogibamo delom masovnega turizma, zato smo se odločili za nočitev v idilični, fotogenični, pisani ribiški vasici na JV Malte – v Marsaxlokku. Od te vasice je do skrajnega nasprotnega dela Malte (na SZ-u) zgolj 33 kilometrov, oziroma ena ura vožnje, zato res nima smisla prenočevati na različnih koncih.
Izbrali smo nočitev z zajtrkom v hotelu Harbour Lodge in bili zelo zadovoljni. Nočitev sicer ni bila najcenejša, prav draga pa tudi ne – na noč smo plačali za 4 osebe z obilnim zajtrkom – 60 eur, kar za nas sicer ni ravno poceni – ampak še vedno sprejemljivo. Lahko bi sicer našli cenejšo nočitev na severnem delu Malte, ampak vsem, ki imate rajši pristnost in lepoto pred turizmom – to odsvetujem. Marsaxlokk je res najboljša izbira na celem otoku. Da o zelo okusni sveži morski hrani, ki jo tu ponujajo – sploh ne izgubljam besed.

Malta je zanimiva mešanica južne Italije, arabskega sveta in Afrike. Z angleškim vplivom in prometnim režimom ter krščansko vero. Nenavadno mešanica, ampak nam zanimiva za raziskovanje. Kljub vožnji po levi strani ceste – tudi za raziskovanje z avtom, saj so prebivalci na cesti precej obzirni in veliko manj kaotični, kot smo že doživeli v Italiji, Turčiji, azijskih državah….Tu se definitivno čuti angleški vpliv, zato rentanje avtomobila priporočam – sploh če imate za raziskovanje Malte na voljo zgolj nekaj dni.

Malta ima neverjetno lepo divjo naravo, previse, klife, naravna okna, starodavne megalite, skrivnostna mesta in vmes kakšno lepo plažo. Ne predstavljam si dopustovati na Malti poleti – zaradi vročine, zaradi gužve in turizma, ter zaradi – v primerjavi z nam ljubo Grčijo – čisto premajhnim številom lepih plaž in čisto premalo turkiznim morjem. Ja, pri morju in plažah smo postali zelo izbirčni, kaj češ 🙂 .
Izjema je modra laguna na bližnjem otočku Como, ki pa je v poletnih mesecih noro polna turistov. Je pa Malta čudovita izbira za raziskovanje spomladi – med prvomajskimi počitnicami ali jeseni – med krompirjevimi.
Kaj pri raziskovanju Malte ne smete izpustiti:

1. Ribiške vasice Marsaxlokk in tradicionalne tržnice domačinov, ki poteka tu vsako nedeljo od jutranjih ur do cca 15-16h.
2. Bližnjega St. Peter’ s pool-a (cca 15 minut vožnje od Marsaxlokk-a) , do katerega vodi precej zrita in slaba cesta, a se splača potruditi.
3. Hagar Qim in Mnajdra megalitskih templjev na južni obali Malte ter sprehoda od njiju do čudovite obale z naravnimi okni, bazeni, klifi, previsi in razgledi pod njima.
4. Dingli klifov in tihega mesta Mdina v njihovi bližini.
5. Raziskovanje ulic in trgov starega dela glavnega mesta Vallette.
6. Zaliva Ghajn Tuffieha na zahodu in zaliva Anchor z vasico Popeye na severozahodu.
7. Ta Cenc klifov na otoku Gozo.
8. Vrhunec potovanja in za nas najlepši kotiček pa je definitivno Dwejra nacionalni park na zahodu otoka Gozo s svojim Azur window, Dwejra zalivom, klifi, čudovitim polotokom in Fungus Rock-om v bližini….zelo poseben prostor, ki nas je tako očaral in navdušil, da smo tu kar bili in izpustili nadaljnje raziskovanje otoka Gozo

Glede na poceni letalske karte je Malta definitivno država, ki bi jo priporočila izbrati za raziskovanje – spomladi ali jeseni. Ne bo vam žal.