Naša lepa Ljubljana in kulinarično razvajanje v istrski gostilnici Altroke

Zopet je tu Teden restavracij, ki ga z otroci že nekaj let brez izjeme izkoristimo za uživanje v večinoma izvrstnem in v tistem tednu za nas cenovno lažje dostopnem gurmanskem razvajanju. Tokrat smo se odločili za malo istrsko gostilnico v starem delu prestolnice – Altroke.

Lep nedeljski dan pa smo izkoristili tudi za sprehod po Ljubljani. Poizkusili smo jo začutiti skozi oči turistov in priznam, da nas je ponovno očarala.

Ne bom rekla, da je to najlepše mesto na svetu, ima pa njen center tisti pravi »vibe«, ki loči mesto, ki navdušuje od tistega, ki te nekako pusti ravnodušnega. Vzdušje je bilo sončno, sproščeno, nekako svobodno in spokojno, a hkrati ravno prav svetovljansko, da smo z lahkoto začutili tisto Slovenijo, ki ni vase zaprta, zapeta, strahopetna, nevoščljiva ali lažno skromna. Vse to in še kaj zna Slovenija včasih tudi biti, a nič od tega ni bilo prisotnega v toplem jesenskem vzdušju, ki je ta vikend prevevalo našo Ljubljano. Bilo je preprosto lepo. Ker Ljubljana je lepa, Slovenija je lepa. Več kot potujemo po svetu, bolj se tega zavedamo.

Hrana v gostilnici Altroke pa?

Uživali smo v 6 hodnem meniju, kjer porcije sicer niso bile največje, a je bila hrana zelo okusna, vzdušje pa sproščeno in toplo, nekako pristno. To sicer ni bil vrhunski kulinarični presežek, a vseeno zelo okusno in kvalitetno. Tudi takšne majhne stvari kot so brezplačna voda, domač kruh v neomejeni količini in izvrstno olivno olje, ki ga nič dodatno ne zaračunajo, ter prijazno in nič vzvišeno kuharsko osebje je bilo del lepe izkušnje. Cena menija je bila 18 eur/osebo.

Kaj smo jedli?

Pogrinjek: tapenada iz istrske črnice, posuta s pinjolami in žitaricami, domač rožmarinov grisin, oljčno olje
Carpaccio popečenega roastbeefa boškarina, rezine črnega tartufa, parmezan, rukola
Korenčkova kremna juha z ingverjem in peno bučnega olja
Rižota z jurčki in cappuccino peno, osočnik
Lička boškarina s sirovim štrukljem, pire muškatne buče, sotirana zelenjava, ajdova pokovka
Figova tortica s čokoladnim prelivom

Več o ponudbi Tedna restavracij pa si lahko preberete tule: https://vivi.si/tedenrestavracij/

Za piko na i pa smo se ustavili na najboljšem sladoledu daleč naokoli – v Cacau. Priporočamo 🙂