Great Ocean Road

Naš avstralski road trip smo začeli v Melbournu, kjer smo prevzeli avtodom in se zapeljali po Veliki oceanski cesti, oziroma po Great Ocean Roadu. Priznam, da smo naredili napako in smo območje popolnoma podcenili. Mislili smo, da bomo imeli tri dni dovolj, da bomo prevozili pot od Melbourna do Adelaide in si ob tem, v miru in počasi, ogledali največje znamenitosti tega območja. No, ni bilo dovolj in z veseljem bi na tem delu ostali še par dni dlje.

Ker je bil to šele čisti začetek naše poti, nismo upali že takoj spreminjati planov, ker nismo vedeli kakšno presenečenje nas morda, na kakšnem drugem delu poti, še čaka. Poleg tega so bili to prvi dnevi spoznavanja z novim prevoznim sredstvom – avtodomom in priznam, malo smo se na začetku lovili in več časa smo rabili, da smo iz vožnje preklopili na doživetja, ki jih območje ponuja. In nenazadnje je cesta na tem delu Avstralije ovinkasta in za vožnjo od točke A do točke B potrebuješ več časa, kot se ti zdi na prvi pogled.

To je bil najbolj južni del naše avstralske poti in sprva nas je malo skrbelo vreme, saj nismo upali pričakovati sonca, ki nas je nazadnje razvajalo tudi tu – na skrajnem jugu. Res smo imeli srečo. Kljub temu, da nas je zjutraj zeblo, pa nas je čez dan grelo sonce in razgledi in doživetja so bili zato še lepši ?

The Great Ocean Road (Velika oceanska cesta) je legendarna obalna cesta, ki velja za eno izmed najslikovitejših obalnih cest na svetu. Ovinkasta cesta se vije 243 km vzdolž skrajno južne avstralske obale in ponuja res čudovite poglede na ocean in naravne skalne formacije ob in v njem. Najboljše izhodišče za obisk je Melbourne, za ogled vseh znamenitosti na in ob cesti pa si je dobro vzeti vsaj nekaj dni, več kot smo jih imeli na voljo mi. Poleg vseh razgledov je tu znamenitih Dvanajst Apostolov (Twelve Apostles Marine National Park), mogočne skalne formacije, ki kljubujejo oceanu in vetru. Seveda jih ni točno 12, a to svetopisemsko ime se vsekakor dobro sliši ? Poleg znamenitih Dvanajstih Apostolov pa so tu še Loch Ard Gorge in London Arch.

Pa niso samo razgledi tisti, zaradi katerih se popotniki odpravljamo na ta del Avstralije. To območje je polno živali v svojem naravnem okolju in izjemno lepe narave.

Na skrajnem jugu Avstralije se namreč nahaja Great Otway National Park, z obilo divjega živalskega in rastlinskega sveta. Mi smo se tu največ časa zadržali na območju Kennett river in Grey river roada, predvsem zaradi številnih koal, kengurujev, papig in ostalih ptičev, ki naseljujejo to območje. Več o živalskem svetu Avstralije in naši izkušnji z njim pa si lahko preberete v članku: Divji živalski svet Avstralije.

Kljub temu, da je območje precej turistično, pa je narava, ki ga obkroža še vedno divja in osupljiva. In to je tisto, zaradi česar si je, po našem mnenju, vredno vzeti več časa in območje raziskovati počasi in z užitkom.