Plan potovanja: južna Italija – Apulija, Basilicata in Campanija

Tokrat smo za vas pripravili plan potovanja, ki smo ga sami izvedli pred nekaj leti. Potovali smo za prvomajske počitnice in raziskovali italijanske pokrajine – Apulijo, Basilicato in Campanijo.
Italija nikoli ne razočara in tudi njen jug ni. Takšen plan je izvrsten za vse tiste, ki si želite uiti nori gužvi Toskane, Rima in Cinque Terre. Saj ne pravim, da na jugu ni bilo turistov, a veliko, veliko manj.

Zakaj jug Italije in kaj nas je najbolj navdušilo?

Jug Italije nas je res očaral. Najprej smo nekaj dni preživeli v Apuliji, ki je bolj znana kot peta škornja. Sever Apulije je Garganski polotok s svojim divjim nacionalnim parkom, lepimi plažami ter belimi mesteci. Ko smo zapustili Garganski polotok pa smo se pomaknili proti jugu Apulije, kjer smo se znašli v deželi belih hišk, v deželi pravljičnih trulijev, kjer se čas ustavi in vse poteka mirno in počasi. Območje, ki se mu reče Itria valley je osrčje Apulije in s svojimi nenavadnimi prebivališči – truliji, v katerih ljudje še vedno prebivajo, sploh na deželi – resnično lepo in posebno. Ob našem potepanju po deželi belih hišk smo bili nastanjeni v bližini mesta Ostuni, ki je še en biser italijanskega juga. Ko smo zapustili Apulijo, smo vstopili v Basilicato, revno, preprosto in precej pozabljeno italijansko pokrajino, katere posebnost je Matera, mestece z jamskimi bivališči – sasiji, vklesanimi v apnenčasto področje nad sotesko reke Gravino. Pot smo nadaljevali proti Campaniji. Campanija je italijanska pokrajina, ki obsega območje okoli Neaplja, Amalfijske obale vse tja do Calabrije na skrajnem jugu. Tu se nas je najbolj dotaknilo mesto Positano. Barvite hišice, ki se dvigujejo skoraj pravokotno nad gladino morja so odtehtale množico ovinkov, ki so vodili do njih. In za konec še Pompeji z Vezuvom, ki si jih je vredno ogledati vsaj enkrat v življenju.

Koliko časa in na kakšen način?

Za potovanje smo imeli na voljo 9 dni, a tudi kakšen dan več bi bil dobrodošel. Mi smo celo pot opravili z avtomobilom, a če vam ni do daljše vožnje lahko izberete let do Barija ali Neaplja in tam rentate avtomobil.

Plan potovanja po dnevih:

1.dan: Slovenija – Garganski polotok (Peschici, Vieste)

Pot vam bo vzela približno 9 ur vožnje (iz Ljubljane), zato se na pot odpravite že ponoči. Prvi dan uživajte v raziskovanju mesteca Peschici in ob gurmanskem razvajanju. Tisoče oljk Garganskega polotoka s svojim prvovrstnim oljčnim oljem, mocarela bufalo in sušeni paradižniki, domače pašte in dobri sladoledi razvajajo brbončice; oljčni gaji, divje plaže in bela mesteca ob njih pa oči in dušo. Nočitev: Peschici ali Vieste. Ob raziskovanju mesteca Vieste ne izpustite njene čudovite plaže Scialara z visokim, fotogeničnim monolitom na njej.

2.dan: Vieste – Mattinata – Monte Sant’Angelo

Dan za najlepše kotičke Garganskega polotoka. Vožnja od mesteca Vieste do Mattinate je res čudovita. Ne izpustite območja Baia delle Zagare in zaliva Zagare. Raziščite mestece Monte Sant’Angelo in prespite nekje v bližini.

3.dan: Garganski polotok – Ostuni

Podajte se proti južnemu deli Apulije, do belega mesteca Ostuni, ki je še en biser italijanskega juga. Pravijo mu belo mesto, saj se bleščeče belo dviga na hribčku in s svojo tiho belino predstavlja pravi odklop za um in srce. Na poti lahko obiščete tudi grad Castel del Monte, vendar si pustite dovolj časa tudi za Ostuni, ki je resnično čudovit. Nočitev: Ostuni.

4.dan: Ostuni – Itria valley – Alberobello

Dan za trulije. Itria valley je osrčje Apulije in je s svojimi posebnimi prebivališči – truliji – resnično posebno in lepo. V nekaterih od njih, posebej na deželi, ljudje še živijo in splača se zapeljati po podeželju in izven uhojenih turističnih poti. Najlepše in najbolj poznano mesto trulijev pa je Alberobello, ki je pod zaščito Unesca in se ga splača obiskati. Vendar priporočamo, da ga obiščete čim bolj zgodaj, da se izognete množici turistov in imate pravljične ulice vsaj malo za sebe. Nočitev: Itria valley (Alberobello, Locorotondo ali okolica).

5.dan: Itria valley – Matera

Ko smo zapustili Apulijo smo vstopili v Basilicato, revno, preprosto in precej pozabljeno Italijansko pokrajino, katere posebnost je Matera, mestece z jamskimi bivališči – sasiji – vklesanimi v apnenčasto področje nad sotesko reke Gravino. Matero smo podcenili, saj smo za njo namenili čisto premalo časa. Območje, ki je pod zaščito Unescove svetovne dediščine je na pol pozabljeno v času in tako drugačno in posebno, da bi ga definitivno lahko raziskovali več dni. Soteska da mestu divji pridih, jame občutek zamrznjenosti v času in preteklosti, ozke ulice pa neomejeno možnosti za raziskovanje. Za pristno doživetje priporočam ogled mesta tudi iz druge strani soteske, kjer se lahko potikate po jamah in nad njimi ter hkrati uživate v širokem razgledu na stari del mesta ter kanjon pod njim. Nočitev: Matera.6.dan: Matera – Amalfi

Čas za pot v Campanijo. Campanija je italijanska pokrajina, ki obsega območje okoli Neaplja, Amalfijske obale vse tja do Calabrije na skrajnem jugu. V pokrajini Campanija se, stisnjen med Neapeljski zaliv na severu in zaliv Salerno na jugu, nahaja Sorentinski polotok s čudovito Amalfijsko obalo. Le ta slovi po svojih naravnih lepotah, smaragdnih zalivčkih in vrtoglavi in vijugasti magistrali nad njimi. Čas za uživanje v norih razgledih, strmih pisanih mestecih in italijanskih dobrotah.

7.dan: Amalfijska obala

Positano in vasice Amalfijske obale. Ovinki, zalivi, razgledi, modrina, pisane hiške skoraj pravokotno nad morsko gladino, strma mesteca in vonj po Italiji. La vita e bella. Nočitev: Amalfijska obala

8.dan: Amalfijska obala – Pompeji – Vezuv

Pompeji so eno najbolj znanih in najbolj obiskanih arheoloških najdišč, saj so mesto, ki ga je nekoč uničil izbruh Vezuva, vulkana, ki se strmo dviga nad njimi. Mi se v Neapelj nismo vozili, ker nas prašno, umazano, nevarno mesto ni čisto nič pritegnilo. Tudi – baje – najboljša pica na svetu – ni pretehtala. Drugače pa je bilo s Pompeji in Vezuvom, ki si jih vsekakor velja ogledati vsaj enkrat v življenju. Nočitev – okolica Neaplja.

9.dan: Neapelj – Slovenija

Dolga 9 urna pot proti Sloveniji.

Upam, da smo vas s temle planom potovanja dali kakšno novo, zanimivo idejo za vaša bodoča raziskovanja. La vita e bella, pravijo Italijani. In prav imajo 🙂 .