Plan potovanja: Sejšeli

Sejšeli so rajska destinacija za krajši ali daljši odklop od meglenega in mrzlega vsakdanjika. Resnično so čudoviti in jih vsem zelo, zelo priporočamo. Predstavljamo vam naš 10 dnevni plan potovanja po treh otočkih.

Če se boste odločili za potovanje po Sejšelih in imate na razpolago dovolj časa, potem si vzemite vsaj 10 – 14 dni. A tudi če imate na voljo samo teden dni, se izplača, ker je res noro lepo.

Več o logistiki potovanja in o vseh praktičnih nasvetih si lahko preberete v članku: Sejšeli z Istanbulom: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti.

Mi smo naše potovanje na Sejšele kombinirali z obiskom Istanbula, saj smo leteli s Turkish Airlines, nam najljubšo letalsko družbo. A to je seveda dodatek po želji in v primeru, če imate dovolj časa. Če časa nimate dovolj, si ga raje več vzemite za Sejšele 🙂 .

Sejšele smo raziskovali polnih 10 dni in tule na naš potovalni plan:

1.dan: Istanbul – Mahe – Praslin

Z nočnim poletom iz Istanbula smo zjutraj prispeli na največji otoček Mahe, v mesto Victoria, kjer se nahaja edino mednarodno letališče na Sejšelih. Že doma smo rezervirali takojšen polet dalje, z mini letalom Air Seychelles, na Praslin. Tu nas je pričakal rentan avto in raziskovanje se je začelo. Kljub temu, da se mini letališče na Praslinu nahaja na zahodni strani otoka (kjer plaže za kopanje niso najlepše), smo se mi takoj odločili oditi na lepšo, vzhodno stran in vse do skrajnega severovzhoda, do sanjske Anse Lazio. Čas, ki ga potrebujete, da z avto obkrožite otok je cca pol ure, razen če se zaradi vseh lepot ne ustavljate na vsakem ovinku, kot smo se mi 🙂 . Zvečer smo se vrnili na zahodno stran otoka, kjer smo imeli rezervirano nočitev.

2.dan: Praslin

Še enkrat plaža Anse Lazio, tokrat v dopoldanskem času, ko se je le ta prikazala v res sanjski podobi. Če se le da, jo obiščite večkrat, saj ni nujno, da je prvič najlepše 🙂 . Kasneje pa se seveda lahko ustavite na še kakšni drugi čudoviti plaži vzhodnega Praslina. Popoldan obiščite nacionalni park Valle de Mai, za katerega si vzemite vsaj 2 uri. Park je pod Unescovo zaščito, z neverjetno biotsko raznolikostjo, bujno vegetacijo in edini kraj na svetu, kjer v naravnem okolju raste redka palma velikanka »coco de mer«. Območje je pravi naravni rajski vrt, džungla s številnimi redkimi palmami in pticami vseh vrst, tudi endemično črno papigo, ogroženo vrsto značilno samo za Sejšele.

3.dan: Praslin

En dan na Praslinu si vzemite čas za celodnevni izlet na sosednja otočka Curiouse in St. Pierre. Otoček Curieuse je dom želv velikank, še ene endemične vrste značilne samo za Sejšele. Tu živi okoli 300 želv, ki originalno izvirajo iz sejšelskega atola Aldabra. Zaradi posebne vegetacije in ogroženega živalsko – rastlinskega sveta (poleg Praslina je to edino območje, kjer še raste zgoraj opisana značilna coco de mer palma) so ga leta 1979 zaščitili in ga razglasili za nacionalni park (Curieuse Marine National Park). Otoček je čudovit in res vreden obiska. Drugi otoček pa je noro fotogenični St. Pierre, kamor greste lahko snorkljati. Korale tu so na žalost precej uničene, ribic pa je bilo kar nekaj. Mi smo po vrnitvi iz izleta še enkrat odšli do Anse Lazio in tokrat uživali v njeni bolj divji različici, z ogromnimi valovi. Ja, narava je res divja, lepa, a tudi nepredvidljiva.

4.dan: Praslin

Že pred potovanjem si zagotovite rezervacijo za obisk Anse Georgette, še ene čudovite rajske plaže na Praslinu. Vse plaže na Sejšelih so sicer javne, a pot do Anse Georgette poteka skozi luksuzni resort Constance Lemuria, mimo res lepega golf igrišča vpetega v divjo naravo Praslina. Že samo 20 minutni sprehod do plaže je čudovit in vreden ogleda. A kot sem že omenila, je do plaže vseeno težko priti, saj Constance Lemuria dovoli obisk zgolj približno 30 zunanjim osebam dnevno. Priporočamo predhodno rezervacijo preko lastnikov vaše namestitve na Praslinu in prostemu terminu za obisk je vsekakor vredno prilagoditi potovalni plan. Na območju Constance Lemuria je tudi kar nekaj kratkih pohodnih poti do razglednih točk. Če imate dovolj časa, se povzpnite na vsaj eno izmed njih in uživajte. Zvečer pa na zahodni obali pričakajte in uživajte v čudovitem pogledu na sončni zahod.

Več o otočku Praslin in o njegovih najlepših kotičkih pa si lahko preberete v članku: Sejšeli: Praslin

5.dan: Praslin – La Digue

Čas za premik na še manjši in še lepši La Digue. Po kratki 30 minutni vožnji z ladjo iz enega otočka na drugega, smo takoj odšli do našega apartmaja in si tam izposodili kolesa za naslednje 4 dni raziskovanja. Narava in bujna vegetacija La Digua je čudovita in takoj smo se popolnoma zaljubili v ta otoček. Predlagam, da si prvi dan vzamete na izi in samo malo s kolesom raziščete otok in doživljate njegov res skulirani in rajski utrip. Mi smo se podali tudi na prvo raziskovanje znamenite Anse Source d’ Argent. Sončni zahod lahko pričakate tu, ali pa se odpravite na plažo Anse Severe, še prej pa do »tetke«, ki tik ob njej pripravlja najboljše smutije.

6. dan: La Digue

Čas za ponovni obisk najlepše plaže in zagotovo ene najbolj fotogeničnih na svetu: Anse Source d’ Argent. Granitne skale nenavadnih oblik posejane po belem pesku ob turkiznem morju. Predlagam, da si uživanje na plaži rezervirate za čim zgodnejše ure, ker je takrat najbolj čudovita. Ta jutranji utrip je bil za nas mnogo, mnogo lepši kot večerni prejšnjega dne. Najlepši del plaže je za nas njen čisto začetni del, ki ga popotniki večinoma izpustijo, saj hitijo dalje 🙂 . To je takoj na začetku, po območju, kjer se mini reka izliva v morje. Tu smo bili čisto sami celo dopoldne in bilo je res rajsko. Dostop do plaže poteka skozi čudoviti L’Union Estate park, za katerega je sicer potrebno plačati vstopnino, a vredno vsakega evra. Popoldan pa po želji, mi smo se odpeljali s kolesom do severozahodnega dela otočka, do plaž Anse Severe in Anse Patates, do tetke na smuti in na uživanje v novem sončnem zahodu.

7. dan: La Digue

Vsaj en dan si tu vzemite za turo do plaž Grand Anse, Petit Anse in Anse Cocos, ki se nahajajo na jugovzhodu. Na jugu in vzhodu otoka ni koralnega grebena, ki bi ščitil otok pred morjem in valovi, zato je tu kopanje težje in včasih tudi nevarno. So pa plaže super za metanje v valove in srfanje po njih in tudi to je včasih zabavno. Narava pa je seveda čudovita in plaže so vsekakor vredne obiska. S kolesom se lahko pripeljete do plaže Grand Anse, naprej do Petit Anse in Anse Cocos pa gre edino peš, po potki čez hrib mimo številnih skalnatih balvanov in z nujnimi čudovitimi vmesnimi razgledi. Če ste bolj avanturistične narave se lahko odpravite na vodeni izlet do plaže Anse Marron, a pričakujte vsaj 2 uri hoje v eno smer, čez skale in balvane, na terenu, ki ga poznajo samo vodiči in večinoma po soncu.

8. dan: La Digue

Ponovno Anse Source d’ Argent v jutranjem in dopoldanskem času. Proti večeru pa do Anse Severe na severozahod otoka. Vmes pa raziskovanje otočka s kolesom. Mi smo ga popolnoma prekolesarili, odpravili smo se tudi v notranjost otoka in povsod je čudovito. Resnično nam je bilo žal, da ga naslednji dan zapuščamo. Z lahkoto bi tu ostali še nekaj dni.
Če imate časa dovolj, se lahko za en dan odpravite tudi na izlet s snorkljanjem na Felicite island. Mi se zanj nismo odločili. Poldnevni izlet je bil zelo drag, dražji kot izlet na Curiouse island na Praslinu. In ker so koralni grebeni na Sejšelih zelo uničeni, se nam ni zdelo vredno plačevati toliko. Je pa baje vseeno veliko ribic in zato morda za nekoga tudi vredno ogleda.

Več o otočku La Digue in njegovih najlepših kotičkih pa si lahko preberete v članku: Sejšeli: La Digue

9. dan: La Digue – Mahe

Takoj zjutraj smo se z enourno vožnjo s ferryjem odpeljali na zadnji in tudi največji sejšelski otok Mahe. V pristanišču tik ob glavnem mestu Vicotira nas je pričakal rentan avtomobil in iz počasnega utripa otoka La Digue smo morali prestaviti ponovno v višjo prestavo ?. Najprej smo obiskali botanični vrt Seychelles National Botanical Gardens (Mont Fleuri, Victoria). Je čudovit ter vsekakor vreden ogleda. Tu smo opazovali tudi posebno vrsto netopirjev, značilnih za Sejšele. Res pa je, da so celotni Sejšeli en sam velik botanični raj, zato v resnici ni nič hudega, če nimate časa za obisk le tega. Prvi dan smo se odločili raziskati južni del otoka. Zapeljali smo se do znane destilarne ruma – Takamaka in dalje na plaže na jugu otoka. Najlepši nam je bil del plaže Anse Royale, čisto začetni del. Tej plaži se reče tudi Fairyland beach. Na jugu smo otok prečili in nadaljevali z raziskovanjem zahodnih plaž, kjer se nahajajo divja Anse Indentance in lepa Baie Lazare. Popoldan smo otok ponovno prečili, uživali v nekaterih čudovitih razgledih ter odšli v najbolj turističen kraj otoka, Beau Vallon na večerjo in kasneje na zadnjo nočitev na Sejšelih.

10. dan: Mahe – Istanbul

Ker smo imeli proti Istanbulu rezerviran nočni polet, nam je ostal še cel dan raziskovanja otoka Mahe. Zjutraj smo odšli v mesto Victoria na zajtrk in na znano tržnico, ki se imenuje Sir Selwyn Selwyn Clarke Market, a večinoma se uporablja ime Victoria Market. Odprta je vsak dan rezen ob nedeljah. Po obisku tržnice smo se zapeljali v hriboviti del otoka Mahe, v nacionalni park Morne Seychelloise, kjer se nahajajo res čudoviti razgledi. Sledil je ogled tovarne čaja in prečenje otoka vse do čudovitih plaž na skrajnem severozahodu. Nam najlepša je bila plaža v zalivu otočka Anse L’islette, kjer smo res uživali v čudoviti naravni kulisi brez množice turistov. To je bil zagotovo najlepši del raziskovanja otoka Mahe. Popoldan smo se vrnili v Beau Vallon na lokalno tržnico in res okusno večerjo. Na znani plaži pa smo pričakali zadnji sončni zahod na Sejšelih, pred nočnim poletom proti Istanbulu.

Več o raziskovanju otočka Mahe pa si lahko preberete v članku: Sejšeli: Mahe

Morda je smiselno upoštevati tudi vrstni red raziskovanja otočkov, ki smo ga priporočili v zgornjem članku o otočku Mahe. Mi bi sedaj obrnili vrstni red: najprej bi raziskali Mahe, nadaljevali bi s Praslinom in zaključili z rajskim La Digue.

Kljub temu, da smo imeli za raziskovanje Sejšelov samo 10 dni, pa so se nam s svojo lepoto usedli globoko v srce in brez dvoma lahko potrdimo, da je bila to ena naših najlepših morskih destinacij. Z veseljem bi se še kdaj vrnili.