Rajski Sejšeli

Po intenzivnem poletnem road tripu po Avstraliji smo si za jesen zaželeli malo morja in oddiha, nekaj precej na izi, a vseeno eksotično in s pridihom raziskovanja, drugače od znane Evrope. Nekaj za presekati meglene jesenske dni in hiter tempo šole in službe. Za daljše potovanje je zmanjkalo dopusta, zato so končno na vrsto prišli Sejšeli.

O Sejšelih so vsi pisali v presežkih in superlativih, zato so bila po eni strani naša pričakovanja precej visoka (in na visokih pričakovanjih smo se že večkrat opekli), po drugi strani pa smo se spraševali ali so otoki res tako rajski, kot pišejo in kot smo prebirali na različnih popotniških straneh in blogih.

Vem tudi, da nekaj kar je rajsko za nas, morda ni za nekoga drugega ali obratno. Za nekoga so rajski idilični tropski otočki, spet za drugega pa veličastna kulisa gorskih verig. Nekdo rajsko doživi v ograjenem okolju luksuznih resortov, spet drugi v pristnem stiku z domačini. Za doživetje rajskega ne rabimo nujno iti ven iz Slovenije, velikokrat je dovolj sprehod po sosednjem gozdu. Ljudje smo si različni in lepota je vedno v očeh opazovalca. A ko sedaj, dober teden dni po vrnitvi iz Sejšelov razmišljam o teh otočkih, ne morem mimo pridevnika rajski. Na trenutke se mi še vedno vsa lepota, ki smo jo doživeli na Sejšelih, zdi neresnična, kot bi bili na nekem drugem svetu. Kaj svetu, drugem planetu, drugi galaksiji. Vzporedno vesolje, to je bilo tisto, kar sem občutila prve dni po vrnitvi domov.

Sejšeli so rajski. Brez pretiravanja. En tak zelo, zelo dober približek raja, kot si ga predstavljamo mi.

Bujna vegetacija, čudovita narava, razgledi in pohodne poti, vse zeleno, cvetoče, rastoče, neverjetno čisto in sploh ne preveč turistično, daleč od tega. Skulirano, na izi in noro lepo. Tropsko sadje na vsakem koraku oziroma ovinku, endemične rastlinske in živalske vrste in seveda tisto, zaradi česar ljudje v prvi vrsti Sejšele povezujejo s pridevnikom rajski: noro lepe plaže. Zagotovo najbolj fotogenične plaže na svetu, z edinstveno kombinacijo bujne zelene vegetacije, granitnih skal najbolj nenavadnih in fascinantnih oblik ter turkiznega morja. A resnično niso samo plaže tiste, ki delajo Sejšele tako posebne. Celotni Sejšeli so en sam velik botanični vrt in res ni bilo malo trenutkov, ko se nam je zazdelo, da smo se znašli sredi Avatarja ali Jurasic parka. Noro.

A tudi ta raj ima eno »napako«. Kljub neverjetno čistemu okolju in morju, so korale v njem zelo uničene. Nekateri pravijo da zaradi podnebnih sprememb in beljenja koral, veliko pa jih je uničil tudi ciklon El Nino. Zato je včasih pogled pod vodo žalosten, kljub temu, da lahko najdemo številne pisane tropske ribice.

Marsikdo me vpraša za razliko med Sejšeli in Maldivi. Razlika je ogromna, a obe destinaciji sta čudoviti, vsaka na svoj način. Če si želite samo lepe plaže in prelep podvodni svet, potem so Maldivi prava izbira. Sejšelske plaže so sicer veliko bolj fotogenične, a podvodni svet žal ne. Bistvo Sejšelov pa se ne skriva samo v plažah, ampak tudi v tistem zadaj, kar lahko raziskujemo. Sejšeli so veliko več, kot samo poležavanje na sanjskih plažah. Bi pa se z veseljem vrnili, tako na eno, kot na drugo destinacijo. In če imate kdaj priložnost, obiščite obe, seveda na ločenih potovanjih ?

Res je, da Sejšeli niso najcenejše low budget potovanje, a hkrati je prepričanje, da so dostopni zgolj tistim z debelo denarnico resnično napačno. Daleč od tega. Več bomo napisali v logistiki potovanja in praktičnih potovalnih napotkih, kmalu. Res se na Sejšelih nahajajo tudi dragi luksuzni resorti (ki smo se jim mi seveda izognili ?), a sploh ne posežejo v lepoto otokov, oziroma ne določajo tistega, kar Sejšeli v svojem bistvu so. In kljub temu, da imamo radi Azijo, pa je lepota Sejšelov za nas bolj čista, bolj pristna, bolj rajska – kot si rajsko predstavljamo mi (tu nimam v mislih Maldivov, ki so svet za sebe, sploh kar se tiče plaž in podvodnega sveta ?). In zato se splača kdaj pa kdaj izbrati ne najcenejše low budget potovanje, varčevati kakšen mesec več in si ogledati ter raziskati Sejšele.

Naše potovanje ja trajalo 12 dni, od tega smo Sejšele raziskovali polnih 10 dni, prvi in zadnji dan potovanja pa smo uživali v Istanbulu. Na Sejšelih smo raziskovali otočke Praslin, La Digue in Mahe.

Po štirih dneh na otočku Praslin smo se spraševali, ali je lahko sploh še lepše. Po naslednjih štirih dneh na otočku La Digue smo vedeli, da je lahko. In skoraj jokali, ko smo zapuščali ta najmanjši otok, ki ga raziskuješ zgolj s kolesi, saj na njem ni avtomobilov (oziroma je zgolj nekaj taksijev). Praslin je čudovit, a La Digue je še lepši. Tu smo se srečali in spoznali s še eno slovensko družinico in prav lepo je stkati nove vezi in poznanstva. Na koncu smo priložnost dali še največjemu Maheju. Na njem je največ turistov, ki se na srečo sploh ne odpravijo dalje proti Praslinu ali na La Digue. Na našo srečo in njihovo žalost, saj kljub temu, da je Mahe zelo lep, niti do kolen ne seže ostalima dvema.

O vsakem izmed treh otočkov bom napisala poseben članek kjer boste, upam, dobili marsikatero koristno informacijo, ki vam bo lahko v pomoč pri načrtovanju potepanja po Sejšelih.

Do takrat pa nekaj prvih fotografij. Naj vam pričarajo lepoto Sejšelov, kot smo jo doživeli mi.