Sejšeli z Istanbulom: logistika potovanja in praktični potovalni nasveti

Ker vas je res veliko spraševalo o logistiki potovanja po Sejšelih, smo spisali nekaj, upam da, koristih nasvetov. Potovanje na Sejšele res ni organizacijsko zahtevno, zato se brez težav zanj odločite tudi tisti, ki še niste navajeni potovati v lastni režiji. Hkrati pa je to ena najlepših destinacij, kar smo jih obiskali do sedaj in jo res, res toplo priporočamo. Sejšele si marsikdo predstavlja kot zelo drago destinacijo, povezani zgolj s številnimi luksuznimi resorti, a resnica je popolnoma drugačna. To je pravzaprav top destinacija za vse tiste, ki si želite povezati samostojno raziskovanje otočkov in počitek na idiličnih plažah v okolju, ki je tako bujno cvetoče, rastoče, zeleno, idilično in neverjetno lepo – resnično skoraj rajsko, hkrati pa brez pretirane vlage v zraku, ki nas večinoma spremlja pri potovanju po Aziji in neverjetno čisto ter prvinsko lepo. Tu sem dobila občutek, da se vsi domačini zavedajo lepote narave, ki jih obkroža in jo hkrati noro spoštujejo. Aleluja.

Kdaj potovati na Sejšele?

Sejšeli so primerni za potovanje kadarkoli, a najprimernejši meseci so med aprilom in oktobrom, ko je vreme najbolj suho in s tem količina padavin najmanjša. V povprečju začne novembra količina padavin malo naraščati in najbolj vlažni meseci so december, januar, februar in marec. A daleč od tega, da takrat potovanje ni o.k., samo računajte, da je lahko kakšen dan ali morda polovico dneva deževno. Mi smo potovali na Sejšele v 2. polovici oktobra. V desetih dneh smo imeli en dan slabega vremena, ko je polovico dneva deževalo, drugo polovico pa je bilo vreme oblačno. Vse ostale dni je bilo vreme super. Ker je poleti na Sejšelih turistov največ, se nam zdi najboljše obdobje za potovanje na Sejšele v mesecih maj in junij ter september in oktober. Povprečna temperatura na Sejšelih je 27° C, le malokdaj pade po 24° C ali naraste nad 32° C.

Koliko časa potrebujem za Sejšele?

Idealen odgovor bi bil: čim več, tem bolje. A realen odgovor bi bil med 10 in 14 dni, s tem da je čisto možno uživati v Sejšelih tudi manj ali precej več časa. Pravzaprav ne vidim težave, da ne bi mogli leteti na Sejšele tudi samo za teden dni, saj je časovna razlika (glede na naš poletni čas) samo 2 uri in ne potrebujemo nobenega vmesnega obdobja prilagajanja na njihov čas. Mi smo Sejšele raziskovali polnih 10 dni. Počasi, brez hitenja in smo res uživali. Ni bilo premalo, čeprav bi z veseljem podaljšali.

Katere otoke izbrati?

Sejšeli so arhipelag 115 otokov, a trije glavni otoki so Mahe, Praslin in La Digue. Mi smo preživeli 4 dni/noči na Praslinu, 4 dni/noči na La Digua in 2 dni na Maheju. Nam najlepši in najbolj idiličen je otoček La Digue, ki je najmanjši in na njem je glavno in skoraj da edino prevozno sredstvo kolo, kar da raziskovanju prav poseben čar. Tudi Praslin nam je bil čudovit, čeprav malo večji od La Digua. Mahe pa je največji izmed teh treh otokov in na njem živi več kot 80% vseh prebivalcev Sejšelov, tu je tudi glavno mesto Victoria in edino mednarodno letališče na Sejšelih. Hkrati pa je to otok, kjer je največ turistov in večina od njih se niti ne odpravi dlje od tega največjega otoka, oziroma se odloči zgolj za enodnevni obisk Praslina ali La Digua. Tudi Mahe je zelo lep, a po našem mnenju sta Praslin in La Digue veliko, veliko lepša. Če bi še enkrat izbirali in bi imeli na voljo tako kot sedaj 10 dni, bi na Praslinu ostali 4 dni, na La Digue 5 dni, za Mahe pa bi si vzeli en poln dan.

Letalske karte in postanek v Istanbulu

Mi smo kupili letalske karte Benetke – Istanbul – Mahe s celodnevnim postankom v Istanbulu v obe smeri. Tako smo relativno nizko ceno 500 EUR na osebo združili z brezplačnim ogledom Istanbula, ki ga je organiziral Turkish Airlines (www.turkishairlines.com/en-us/flights/fly-different/touristanbul/ ). V Istanbul smo se organizirano preko Turkisha odpravili tako dvakrat – dan pred nočnim poletom na Sejšele in dan po nočnem poletu iz Sejšelov. Prvič smo izkoristili celoten voden ogled mesta z večerjo, ki jo prav tako organizira in časti Turkish in resnično jih lahko samo pohvalim. Ker sva s Petrom Istanbul že samostojno raziskovala in ga dodobra spoznala, pa smo se nazaj grede z njimi samo zapeljali v mesto, v samem mestu pa odšli po svoje. Dogovorili smo se (potrebno je podpisati, da se ločiš od skupine na lastno odgovornost) kje in kdaj je odhod nazaj na letališče in zopet smo imeli brezplačen prevoz iz mesta do letališča Ataturk.

Ker smo letalske karte kupili več mesecev vnaprej, smo jih pri Corisu tudi zavarovali za riziko odpovedi za primer bolezni. To je potrebno storiti v 48 urah po nakupu letalskih kart.

Parkiranje v Benetkah

V Benetkah priporočamo parkiranje na BeltParking (www.beltpark.it), saj za 12 dni stane le 55 EUR, storitev pa je brez pripomb (ob vrnitvi smo čakali le nekaj minut, avto nas je čakal pripravljen sredi dvorišča).

Nočitve

Na Sejšelih je več luksuznih in zelo dragih resortov, na srečo pa tudi veliko sob in apartmajev za zelo zmerno ceno, ki se jih lahko rezervira preko Airbnbja ali Bookinga. Priporočamo rezervacijo vnaprej. Sejšeli niso najcenejše low budget potovanje, ravno zaradi cen nočitev, ki niso najcenejše, sploh v primerjavi z Azijo. Mi smo preko Bookinga za vse tri otoke vnaprej rezervirali apartmaje s kuhinjo za 4 osebe, za kar smo odšteli 90 EUR na Maheju, 140 EUR na Praslinu in 150 EUR na La Digue na noč. A predvsem sobe brez kuhinje je možno dobiti za precej nižjo ceno, sploh če potujeta samo 2 osebi ali 2 osebi z enim otrokom. Mi smo želeli apartmaje s kuhinjo, saj nismo vedeli, ali bodo take awayi odprti vsak dan. Pa so bili, tudi na nedeljo. Če bi se odločili še enkrat, bi sedaj rezervirali samo sobo, brez kuhinje in s tem prihranili kar nekaj eurov. A nič hudega, vemo za drugič 🙂 .

Realna cena za nočitev za dve osebi (ali dve osebi z majhnim otrokom) na Praslinu ali na otočku La Digue je med 60 in 100 euri na noč, lahko pa seveda tudi mnogo mnogo več. Navzgor pa ni omejitve 🙂 . Najcenejši je otok Mahe, tu so tudi najcenejše nočitve, najdražji pa je najmanjši otoček La Digue.

Potovanje med otoki

Med otoki se običajno potuje z ladijskim prevozom, med Mahejem in Praslinom pa je tudi redna letalska povezava Air Seychelles. Cena letala je 60 EUR/osebo v eno smer in je le malo dražja od ladje (Cat Cocos), ki stane 50 EUR/osebo. Splača se spremljati tudi akcije Air Seychelles, saj se tako lahko morda dobi še kakšnih 10 eur nižjo ceno poleta. Med Praslinom in La Digue vozi Inter Island Ferry za 15 EUR/osebo. Pri planiranju je potrebno upoštevati, da je tako na Maheju kot na Praslinu razdalja med pristaniščem in letališčem približno 10 kilometrov. Na srečo rentacar agencije omogočajo prevzem avta na letališču in vrnitev v pristanišču ali obratno.

Mi smo takoj po jutranjem pristanku Turkisha na letališču Mahe z Air Seychelles poleteli na otok Praslin. Po štirih dneh smo s ferryjem odšli na La Digue. Iz La Digua na Mahe pa smo potovali z ladjo Cat Cocos.

Če le imate možnost, priporočam polet s tem mini letalom iz Maheja na Praslin, saj je to prav posebno doživetje s čudovitimi razgledi na del otočja Sejšelov.

Prevoz po otokih in najem avtomobila

Če ne bivate ravno v luksuznih resortih je za obisk lepih plaž na otokih Praslin in Mahe potreben prevoz. Na otokih Mahe in Praslin precej pogosto vozijo avtobusi, pa tudi štopanje ni nič neobičajnega. Javni prevozi – avtobusi so resnično skoraj zastonj, a si v tem primeru vezan na vozni red.

Mi smo tako na Maheju kot na Praslinu za ves čas bivanja najeli avto in enkrat tudi peljali starejšega gospoda, ki je štopal v službo v muzej. Zanimivo, da ob prevzemu (za razliko od rentacar agencij drugod po svetu) v obeh naših primerih na kreditni kartici niso blokirali zneska odbitne franšize (excess). V obeh primeri pa je bil v pogodbah tudi člen, po katerem agencija zaračuna čiščenje avta. Ker je nemogoče, da ne bi v avto prinesli mivke, smo v enem primeru (Bliss Car Hire) za malenkost mivke plačali 500 SCR! V drugem primeru pa smo ta strošek kompenzirali z zamudo pri prevzemu avta.

Na Sejšelih se vozi po levi strani. Promet je urejen, čisto nič divji. Malo kaosa na cesti smo doživeli edino na Maheju, v glavnem mestu Victoria.

Praslin je majhen otok, z vsega 30 kilometri cest in resnično ga v par dneh obkrožiš in prevoziš večkrat v celoti. Mahe je večji, a vseeno ne velik. Ima malo več kot 100 kilometrov cest, ki jih brez težav in hitenja prevoziš v kratkem času.

Za najem avtomobila na otoku Praslin smo za 4 dni odšteli 140 eur, za najem avtomobila na otoku Mahe pa smo za 2 dni odšteli 85 eur.

Na najmanjšem otočku La Digue pa je glavno prevozno sredstvo kolo, saj je tu le nekaj avtomobilov (nekaj taksijev), vsi turisti pa si izposojajo kolesa. Cena najema kolesa na osebo na dan je 100 SCR, kar je približno 6,5 eur. Za štiričlansko družino je to skoraj toliko, kot najem avta na dan, a brez tega na La Digue ne gre. Raziskovanje tega idiličnega otočka s kolesom je bilo nekaj najlepšega na celotnem potovanju in vredno vsakega centa.

Jezik

Na Sejšelih sta uradna jezika francoščina in angleščina, zato s sporazumevanjem ni nobenih težav. Večina domačinov pa govori kreolščino, jezik francoskih korenin s številnimi angleškimi in afriškimi besedami.

Viza

Za Slovence ni potrebna.

Denar

Lokalna valuta je Sejšelska rupija (100 SCR = 6,50 EUR), marsikje pa sprejemajo tudi evre.
V trgovinah je večinoma možno plačevati z Mastercard ali Viso in tudi najem avta smo v našem primeru plačali s kartico. Gotovina pa je bila potrebna v nekaterih takeaway restavracijah (SCR), pri eni od naših nočitev (EUR) ter za izlet z ladjico (EUR), za katerega smo se dogovorili na ulici.
Na Sejšelih je več bank, vendar so le bankomati od Barkleys sprejeli Maestro kartico in za dvig zaračunali 100 SCR, dodatna 2,50 EUR pa je vzela še domača banka. Zato priporočamo gotovino in menjavo v menjalnicah, vendar kjerkoli drugje kot na letališču Mahe, kjer so oderuške provizije. Mi smo menjali na Praslinu v Anse Volbert Village.

Zdravstveno zavarovanje

Potovanje brez dobrega dodatnega zdravstvenega zavarovanja je milo rečeno neodgovorno. Stroški zdravljenja ali reševanja so lahko zelo visoki že v nerazvitem poceni svetu, v dragih deželah pa gredo v nebo. Zato smo mi sklenili celoletno družinsko zdravstveno zavarovanje Vzajemna (paket Multitrip Svet L) s kritjem do 200.000 EUR na osebo. Na srečo ga nismo potrebovali.

Hrana

Hrana v restavracijah je draga, saj je obrok 15 -20 EUR in več. V restavracijah “takeaway”, kjer se prehranjujejo lokalci, pa zelo okusen obrok stane med 4-5 EUR. Večina teh restavracij ima tudi nekaj miz, kjer lahko v miru poješ. Namesto na krožnike pa postrežejo v plastično embalažo in dodajo plastičen pribor. Ni ravno ekološko in to je pravzaprav edino, kar nas je tu zmotilo, saj resnično lepo in spoštljivo skrbijo za okolje in vse naravne lepote. Hrana v takeaway restavracija je zelo okusna, z veliko zelenjave, mesa, rib. Brez težav dobijo okusen obrok tudi vegetarijanci ali vegani. Vsaka takšna takeaway restavracija ima tudi doma pripravljene lokalne sladice, od okusnih bananinih kolačev, do čokoladnih, korenčkovih, kokosovih itd. Noro dobro, za normalno ceno. Velikokrat smo takšne bananine ali korenčkove kolače vzeli za naslednji dan za zajtrk in bilo je izvrstno. Seveda se v marsikateri od teh restavracijah za normalno ceno lahko dobi tudi burger, za vse tiste, ki jim lokalna hrana ne tekne najbolj.

Poleg res dobre in kvalitetne hrane v takeaway restavracijah pa je na otokih nekaj najboljšega njihovo sadje. Kupi se ga lahko pri lokalcih na skoraj vsakem koraku in je res okusno. Malo dražji so edino sveže pripravljeni sokovi/smootiji (cca 5-6 eur za 3-5 dcl), a smo si jih vseeno večkrat privoščili, saj so bili najboljši od vseh poizkušenih na vseh naših potovanjih do sedaj.

V takeaway restavracijah se lahko dobi tudi dobro kavo/espreso za 2-3 eur, žal ceneje ne gre. V restavracijah pa je potrebno za kapučino odšteti tudi do 5- 6 eur. Če bi še enkrat potovala na Sejšele, bi si kavo vzela s seboj 🙂 .

Vstopnine in izleti

Večina najlepših kotičkov na teh treh otokih je brez vstopnin in vse plaže so javne. Vstopnino plačaš le za dostop do plaže Anse Source d’ Argent, saj dostop do nje poteka skozi čudoviti L’Union Estate Park. Cena je 115 SCR na osebo na dan.

Prav tako močno priporočamo obisk narodnega parka Valle de Mai na Praslinu, pravega, divjega botaničnega raja, kjer lahko vidimo zaščitene in za Sejšele značilne dvo-ritne kokose. Park je čudovit in je pod Unesco zaščito. Ob hoji po parku smo se počutili kot da smo na drugem planetu. Vstopnina je cca 25 eur za odrsalo osebo, otroci do 12 leta pa imajo zastonj.

Za Sejšele so značilne številne endemične rastlinske in živalske vrste. Ene izmed le teh so želve velikanke. Carice so in res smo bili presrečni, ker smo jih videli ogromno. Največ jih živi na otočku Curieuse, blizu Praslina, zato smo se odločili za izlet nanj, skupaj s snorkljanjem na otočku St. Pierre. Izlet je trajal od 10 do 16h z vključenim izvrstnim kosilom. Cena izleta (izpogajana, s popustom) je bila 45 eur na odraslo osebo (nad 12 let). Iris je imela izlet zastonj (ker še ni dopolnila 12 let).

Prav tako se iz La Digue lahko odpravite na snorkljanje na Felicite island, vendar se mi zanj nismo odločili. Cena je bila dražja od izleta na Curieuse island, poleg tega se nam ni zdelo smiselno dati toliko denarja za snorkljanje med precej uničenim koralnim grebenom.

Okvirni stroški za 10 dnevno potovanje na Sejšele za dve osebi

Mislim da še za nobeno potovanje do sedaj nismo dobili toliko vprašanj o logistiki in stroških. Zato smo se odločili narediti okvirni izračun stroškov za 10 dnevno raziskovanje Sejšelov za 2 osebi, z nekim povprečnim budgetom, brez pretiranega varčevanja, a hkrati tudi brez prevelikega trošenja. Navzgor tu seveda ni omejitev 🙂 . Se pa tudi na spodaj objavljene cene še lahko privarčuje: malo pri nočitvah, pri hrani ter pri prevozih po otokih (če rentanje avtomobila zamenjate z avtobusom). In seveda pri letalskih kartah, sploh če dobite kakšno res ugodno akcijo 🙂 . Lahko pa zmanjšate število nočitev, tudi z 8. ali 9. nočitvami bi si otočke lahko super ogledali in doživeli.

 • letalo Benetke – Mahe  =  1.000 €
 • prevoz do Benetk in nazaj  =  70 €
 • parkirišče Benetke  =  50 €
 • 10 nočitev  =  800 €
 • letalo Mahe – Praslin  =  120 €
 • ladja Praslin – LaDigue  =  30 €
 • ladja LaDigue – Mahe  =  100 €
 • rentanje avtomobila za 5 dni  =  180 €
 • rentanje koles za 5 dni  =  70 €
 • bencin  =  40€
 • vstopnina Valle de Mai  =  50 €
 • izlet na otok Curieuse  =  100€
 • hrana + priboljški (50€/dan)  =  500€

SKUPAJ stroški za 2 osebi 3.110 € (cca 1.555 €/osebo)

Kljub temu da Sejšeli niso najcenejša destinacija za potovanje, pa so vredni našega časa in denarja.

Upam, da vam bo naša logistika pomagala in se boste lažje odločili za raziskovanje teh resnično rajskih otočkov.

Več o vsakem posameznem otoku pa v prihajajočih člankih.